Søk i Aktiv i Oslo

Påskeharen - Eventyret om Påskeharen

Påskeharen og «The Easter Bunny»

Påskeharen legger ut påskeegg til barn, det er enten sjokoladeegg eller dekorterte egg. Barna må lete etter eggene og det er en spennende jakt. Her i Norge blir påskeharen stadig mer populær.

Påskehare i Europa

Påskeharen har lenge vært et symbol på påskefeiringen i Europa. Tradisjonelt sett antas det at haren symboliserer fruktbarhet og nytt liv, ettersom den er kjent for å ha store kull med unger om våren.

I mange europeiske land, spesielt Tyskland og Østerrike, er det vanlig å gi påskeharen som gave til barna i form av sjokolade eller søtsaker. Det er også vanlig å dekorere hjemmet med påskeharefigurer som pynt og et symbol på at våren er i anmarsj.

Påskeharen er også en del av en rekke påskeleker og -tradisjoner i Europa. For eksempel arrangerer mange årlige påskeegg-jakter, der påskeharen har gjemt egg og godteri til barn rundt omkring i hager og parker.

Påskeharen har blitt en viktig del av påskefeiringen i Europa, og dens symbolikk er fortsatt like relevant i dag som den var i gamle dager.

Påskekanin i Amerika

I USA har påskekaninen blitt en viktig del av påskefeiringen, «The Easter Bunny», er ofte assosiert med å bringe godteri og gaver til barna.

Tradisjonelt sett antas det at påskeharen først ble introdusert til Amerika av tyske immigranter på 1700-tallet, og ble raskt adoptert som en del av den amerikanske påsketradisjonen. I dag er påskekaninen en populær figur i amerikanske påskefeiringer, og er ofte en del av påskepynten og dekorasjonene. Påskekaninen er også assosiert med påskeegg-jakter, der barna leter etter skjulte egg og godteri i hagen eller i parker.

Eventyr om hvorfor påskeharen legger egg

En gang for lenge siden, da dyrene kunne snakke og eventyr var virkelighet, var det en liten påskehare som het Hopp. Hopp var veldig glad i påske, og han gledet seg alltid til å samle egg og male dem i fine farger.

Men en dag, da Hopp var på vei til skogen for å samle egg, møtte han en liten jente som var veldig trist. «Hva er det som er galt?» spurte Hopp.

«Jeg har ingen egg til påske», svarte jenta med tårer i øynene. «Alle vennene mine får egg, men jeg får ingen.»

Hopp ble veldig lei seg av å høre dette, og han bestemte seg for å hjelpe jenta. Han visste at han hadde en idé, men måtte først finne ut hvordan han kunne få det til.

Så Hopp gikk til skogen, og der møtte han en fugl som het Flaks. «Hei, Flaks», sa Hopp. «Kan du hjelpe meg med noe?»

«Ja, selvfølgelig», svarte Flaks. «Hva trenger du hjelp til?»

Hopp forklarte situasjonen til Flaks, og spurte om han kunne hjelpe til med å legge egg som Hopp kunne male og gi til jenta. Flaks lo og sa: «Men påskeharen legger jo ikke egg!»

«Ja, det vet jeg», sa Hopp. «Men jeg tror vi kan få det til likevel.»

Så Hopp og Flaks satte i gang. Flaks fant noen gamle egg, og satte dem forsiktig på bakken mens Hopp malte dem i fine pastellfarger. Da de var ferdig, la Hopp og Flaks eggene i en kurv og tok dem til jenta.

Jenta ble så glad da hun så kurven med egg. Hun takket Hopp og Flaks for deres hjelp, og hun kunne ikke tro at påskeharen hadde lagt egg til henne! Fra den dagen av var Hopp kjent som den magiske påskeharen som legger egg til alle som ikke har noen.

Og påskeharen lever og legger fortsatt egg den dag i dag – sjokoladeegg i påsken!

Les også om hvorfor vi har påskekyllinger >>