Søk i Aktiv i Oslo

Ekebergsletta - En kronjuvel og utsiktspost i idylliske naturomgivelser

Ekebergsletta

De fleste forbinder Ekebergsletta med fotball og gårdsdyr, men Ekeberg er mye, mye mer enn det.

Ekeberg er området sør for Gamlebyen i Oslo, på østsiden av Oslofjorden, og befinner seg kun 10-12 minutter fra Oslo sentrum. Stedet ligger høyt oppe, 140 – 200 meter over havet. Hvilket betyr, det er en seig oppoverbakke som må bestiges for å komme seg til Ekebergsletta fra Oslo sentrum (dersom du går eller sykler). På veien venter slående utsikt over store deler av Oslo og Oslofjorden. Det er ikke uten grunn at selve svingen på toppen kalles for “Utsikten”. Ta med deg en kikkert om du har.

Ekebergslettas mange muligheter

Ekebergsletta er Oslos eldste park – og den er stor. Altså, den er svær! Gedigen! Ekebergsletta benyttes først og fremst til idrettsområder, og er en del av Oslos største parkområde som også omfatter Brannfjell, Ballsletta og Ekebergskogen. Den bugner av spennende historie og har gjennom tidene vært stedet for arkeologiske funn som daterer hele 10 000 år tilbake i tid. 

På Ekebergsletta kan du både late deg på en av de mange og store grønne slettene, gå tur med bikkja (uten bånd på hundejordet), trene, sykle, leke eller nyte egentid. Ekeberg Camping er et eget lite sted fylt av de camping-glade som elsker både områdets beliggenhet og utsikt. Ekeberg gård er rett og slett en “must-do” når du besøker Ekebergsletta, da spesielt moro og spennende for barna. Ved siden av ligger Ekeberg Minigolf Park, med tilhørende kafé og en stor lekeplass. 

Norway Cup på Ekebergsletta

Norway Cup er (faktisk) verdens største fotballcup. Mer enn 30 000 unge fotballspillere snører fotballskoene når Ekebergsletta blåser i gang cupen. Cupen er også kjent for å tiltrekke seg noen av Norges største stjerner for show og forestillinger, og blant publikum finner du mennesker fra alle verdenshjørner – i alle aldre.

Ekeberg gård

Her blir du faktisk litt lykkeligere. Dyrene går fritt inne på gården, og de elsker(!) kos, men pass på vesken din – sauen Bæulf er over gjennomsnittet glad i mat og lukter den minste bollesmule. 

Mange barn, spesielt de lokale, får sine aller første møter og opplevelser med dyr her. De kan hilse på hester, kuer, geiter, sauer, griser, kaniner, gjess, håns, påfugler og ulike typer svømmefugler, samt at barna kan ri på ponnier inne på gården. 

Dyrene kommer tett på, snuser gjerne litt på deg og lener både baken og hodet inntil i håp om litt nærhet. Det er rett og slett kjempekoselig å besøke gården, og barna snakker om det i lang tid etterpå. Les mer om EKT Rideskole og husdyrpark her. 

Runderidning på ponny

Ekeberg Camping

Byferie eller campingferie? Her trenger du ikke å velge. Med slående utsikt (tar-pusten-fra-deg-utsikt), ligger Ekeberg Camping så fantastisk til at du får fullt utsyn over både Barcode, Operaen, Slottet, hele Oslo sentrum, Oslo fjorden og helt opp til Holmenkollen

Flyfoto Ekeberg Camping

Foto: topcamp.no

Ekeberg Minigolf Park 

Dette er gøy for hele familien! Med golfkøller ned til størrelse 3 år, samt alle mulige voksne størrelser, kan familier begi seg ut på mye moro sammen. Dersom barna vil ta en liten kjøretur (på fastmonterte biler), står både Tom og Jerry, Hello Kitty og Elvis klar for en tur. 

I minigolf-hytta har de flere aktivitetsspill, både air-hockey, basket, boxer, flipper, motorsykkel-simulator m.fler. Les mer om Ekeberg Minigolf Park her.

Ekeberg Skulpturpark

Her finner du, som mange andre steder i Oslo (f.eks Frognerparken) et gedigent utendørs museum. Parken er åpen døgnet rundt, gratis for alle og byr på iøynefallende og svært unike skulpturer, samt spor av Oslos lange og spennende historie med urgamle rester av både gravlunder, bygninger fra steinalderen og helleristninger. 

Det er de kjente kunstnerne Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst og Roni Horn som har laget alle kunstverkene. 

Walking Woman i skulpturparken

Foto: Carl Martin Nordby

Serveringssteder på Ekebergsletta 

Både Ekeberg Minigolf Park og Ekeberg gård har tilhørende serveringssteder. Tips: Gresskarsuppa på Ekeberg gård er noe for seg selv, og kanelbollene på Søylehuset Kafé og monigolf er muligens Oslos saftigste. 

I ytterkanten av parken finner du den velkjent Ekebergrestauranten og Karlborgs Spiseforretning. 

Hundejordet på Ekebergsletta

De firbeintes storfavoritt! Et friområde hvor både store og små hunder kan løpe og leke fritt – også når det ellers er båndtvang (1.april – 20.august). Alt foregår på et vanvittig stort og avgrenset dressurområde. Det ligger rett ved Jomfrubråtveien og er skiltet med kart.

Frisbeegolf

For de som heller vil bruke armene enn beina, kan man for eksempel spille frisbeegolf. Ekebergsletta har en frisbeegolfbane med 18 kurver. Målet i frisbeegolf er å kaste frisbeen fra «utslagstedet» og ned i kurven på færrest mulig kast. Man kaster etter tur og for hver runde er det alltid spilleren som er lengst unna kurven som kaster først.

Dame som spiller Frisbeegolf

Foto: Mihajlo Maricic

Kreativ og luftig sandfotball

Midt på sletta finner du sandfotballbanen, en morsom og alternativ måte å spille fotball på. Den ujevne sanden gjør det vanskeligere å løpe med ballen, og spillet legger dermed større vekt på improvisasjon og skudd mot mål. Banen er også mindre enn vanlige fotballbaner og kampene ender gjerne med mange mål til begge lag.

Hvordan kommer du deg til Ekeberg?

Ta buss 34 eller 74 til Simensbråten eller Ekeberg Camping, og gå derfra. Du kan også starte i gamlebyen og gå oppover i skogen ved siden av der Kongsveien begynner. Utsikten blir bedre og bedre jo lenger opp du kommer.

Parkering på Ekebergsletta

  • Ekeberg Camping
  • Ekeberghallen Syd (her parkerer du om du skal til Skulpturparken)
  • Ekeberghallen Nord (her parkerer du om du skal til Ekeberg gård)

Lekeplasser på Ekebergsletta

Rett ved Ekeberg gård ligger det en fantastisk og stor lekeplass i skjønn harmoni med gress og trær, et steinkast fra Ekeberg gård. Her kan barna huske, klatre, skli, balansere, svinge og leke i sanden. Sjekk ut flere av Oslos lekeplasser her. 

Om Ekebergsletta faller i smak, finnes det mange, mange flere og flotte parker å besøke. Ta en titt på Aktiv i Oslo sin parkguide her.