Søk i Aktiv i Oslo

Opplev Bygdøy i Oslo - hvor museer, naturliv og strender florerer

Bygdøy

Bygdøy – du vakre, skjønne Bygdøy – omtrent som en gedigen park i seg selv. Selv om øyen teknisk sett er en halvøy, byr den på alt du trenger for en dag på “øyferie” i Oslo, kun en superkoselig fergetur med Bygdøyfergene fra Rådhusbrygge 3

Halvøya byr på slående museer, flotte restauranter, innbydende og svært populære sandstrender, til gamle, herskapelige herregårder, bondegård og andre steder til fri vandring for å nyte de mange utsiktene. Er det et sted du burde gå deg vill (uten at du går deg vill.. det er tross alt “bare” en halvøy..) – er det på Bygdøy. PS: husk kamera.

Bygdøy er ikke bare en halvøy – det er et Museum-mekka

Museer, museer, museer; det er ingen hemmelighet at noen av kuleste museene å besøke er lokalisert her. Det største (en av de største og eldste i verden, for å være eksakt) er Norsk Folkemuseum. Dette vidunderet av et friluftsmuseum er like mye en reise tilbake i tid, som et frisk pust i sanntid. Kanskje mest imponerende er Gol stavkirke som daterer tilbake til år 1200. 

Bygdøy er også hjemmet til noen av Norges mest imponerende nautiske museer, f.eks Kon-Tiki museet, Vikingtidsmuseet som åpner i 2026, og som vil bli verdens viktigste formidler av vikingtiden, Norsk Maritimt Museum og Frammuseet. Ble en reise tilbake i tid allerede nevnt? Vel, på Frammuseet kan du klatre ombord i det sterkeste polarskipet som noen gang er bygget! Bare tanken på å vandre mellom lugarene og forestille seg alle eventyrene dette treskipet reiste på i polare områder – gir en gåsehud. På Kon-Tiki museet kan du (så leeeenge du vil, uten å ta på) stirre på Thor Heyerdahls berømte flåte som førte norske eventyrere over Stillehavet. 

Oslofolket elsker Bygdøy

Det hviler en egen magi over hele stedet. Det er både vakkert, frodig, kongelig, urnorskt, idyllisk, romantisk, urbant og landlig på en og samme tid. Finnes det en bedre kombinasjon? Bygdøys nære beliggenhet til Oslo sentrum tiltrekker seg tusenvis av besøkende hver eneste solfylte dag. 

Paradisbukta, med sin lange sanddyne og sitt ideelle setup for surfing en vindfull dag, er Oslofolkets favoritt. På lik linje med Paradisbukta, er badeområdet Huk også en storfavoritt. Der finner du volleyballbane, sandstrand og grønne sletter, samt at det er enkel tilkomst til stranden. Til Paradisbukta må du gå et lite stykke gjennom vakre skogholt. 

Når været og temperaturen verken tillater bading eller solslikking, er Bygdøy fortsatt ypperlig for en joggetur, gåtur eller sykkeltur. Men moroa stopper ikke der; du kan også besøke vakre Bygdø Kongsgård og leke med dyrene (kuslippet her er forresten en fantastisk opplevelse), eller besøke Lystslottet Oscarshall, med tilhørende park.

Bygdøy strand

Foto: Aftenposten.no

Serveringssteder på Bygdøy

Bygdøy har kanskje ikke like mange restaurant- og kaféalternativer som noen andre Oslo-nabolag, men hvis du elsker å nyte et nydelig måltid ved havet, ja, da vet du hvor du burde dra. 

Villa Grande er rett og slett majestetisk. Her kan nyte deilig mat under omfavnelsen av en herskapelig chateau (et slott), i langt over gjennomsnittet idylliske opplevelser, kun et steinkast fra Huk.
Restauranten Lanternen tilbyr flott utsikt over Oslofjorden og deilig pizza fra steinovn.
Lille Herbern er et avsidesliggende og koselig sjømatsted, lokalisert på en liten øy med samme navn (Lille Herbern) like utenfor kysten; en ferge flyter deg pent og trygt frem.
Legg til alle museenes kafeer, og du kan nyte en flott dag på denne mangfoldige halvøya.

Dersom du skal planlegge et arrangement eller selskap, og kjenner lysten etter å invitere gjestene dine ut på Oslos halvøy-stolthet, er det mulig å leie selskapslokale på nydelige Villa Grande. Gjestestuene tilbyr også flotte selskapslokaler som ligger vakkert til på Norsk Folkemuseum i Oslo, omkranset av gamle tun og en stavkirke fra 1200-tallet. Frister det heller med å skilte til en av Oslos aller beste fjordutsikter, kan du holde selskap på taket av Norsk Maritimt Museum – rettere sagt på Røylen.

Matbutikker på Bygdøy

Det er fort gjort å glemme matpakken til minstemann på kjøkkenbenken, lompene til grillpølsene, ketchupen, eller hva som helst annet. Bygdøy har fire matbutikker. (SPAR ligger nærmest Huk.)

 • Edens Hage – Museumsveien 10, 0287 Oslo
 • Meny Røa – Vækerøveien, 0250 Oslo
 • SPAR Bygdøy – Fredriksborgveien 45, 0286 Oslo
 • Matkroken Huk – Langviksveien 15, 0286 Oslo
Flyfoto av Bygdøy

Foto. spar.no

Offentlige toaletter på Bygdøy

Både Paradisbukta og Huk har toaletter til sine besøkende, og det har også selvsagt alle museer og serveringssteder.

Parkering på Bygdøy

Ha i tankene at antall Bygdøy-besøkende, da spesielt om sommeren, er et stort tall. Det finnes flere parkeringsplasser på halvøya, men du er ikke garantert parkeringsplass om du ikke er tidlig ute. Se lenger ned for offentlig transport til Bygdøy. Tar du derimot sjansen (og bilen) er dette øyas parkeringsplasser:

 • Bygdøy Kongsgård Steinbruddet
 • Bygdøy Kongsgård Sjøbad
 • Holtsvei
 • Eplehagen P-plass
 • Huk P-plass
 • Bygdøhus
 • Norsk Maritimt Museum
 • Norsk Folkemuseum P-plass
 • Oscarshall
 • Rodeløkken Kafé

Buss til Bygdøy

Enkelt og greit – 30-bussen tar deg til Bygdøy.

Les mer om den fantastiske lille turen over til Bygdøy med Bygdøybåtene her.

Er du nysgjerrig på flere av Oslos parker og friområder? Se Aktiv i Oslo sin parkguide her.