Søk i Aktiv i Oslo

Akershus festning - Norsk nasjonalsymbol - Populært rekreasjonsområde

Akershus festning – en middelaldersk og usensurert stemme fra Oslos historiske hjørner. Festningen står som et pompøst steinlandskap ved byens vannkant, rett ved Rådhuset og Aker Brygge, med et bakteppe av usedvanlig vakker utsikt. Ta med din utvalgte under solnedgangen og kjenn hvordan festningens lokasjon drysser på med magisk stjernestøv. Det er en fantastisk opplevelse. Rett og slett fantastisk.

Akershus festning er dog ment for mer enn romantiske kvelder (hånd-i-hånd) under en rosa himmel. Festningen har vært sentrum for nasjonens vekst og utvikling gjennom 700 år. Den har i dag status som nasjonalsymbol, og er et populært rekreasjonsområde og en grønn og frodig lunge midt i Oslo sentrum. Opprinnelig ble festningen bygget for å beskytte Oslo og for å være bolig for kongefamilien, men har også blitt brukt som militærbase og fengsel. 

Akershus festning kan virkelig det å sparke fra med både spennende forestillinger, spøkelsesvandringer, guidet omvisning, kunstutstillinger og mye mer. Området er også et svært populært område for bryllupsfoto, hvilket betyr at stedet er perfekt tilrettelagt for å ta flotte bilder. (Søknad om fotografering og filming på Akershus festning sendes til Forsvaret, ved Akershus kommandantskap)

Spøkelsesvandring på Akershus festning

Kanskje mest fascinerende er spøkelseshistorien om “hunden som går igjen”. I snøen har det tilsynelatende blitt oppdaget gående hundepoter til lyden av lett knurring, uten en hund å se i nærheten. Den dukker derfor opp kun for å gjøre seg kjent, men aldri i sin fulle bredde. Det gjør det mindre skummelt og desto mer rampete. Det er også et uhyggelig skrik å høre i området, og tidvis har det vært en lokal “snakkis”. Hvem er det som egentlig skriker? Det får du svar på på spøkelsesvandringen. Den ene guiden snakker også stort og stiller dype eksistensielle spørsmål; hva om “ingenting” ikke eksisterer? (Tygg litt på den). Dette er spennende, middels skummelt, men mest av alt – minneverdig. Det er en opplevelse du sent vil glemme. Hvis du tør… Turen er også morsom for de litt større barna. 

Spøkelsesvandringen starter på Christiania Torv, beveger seg gjennom Christianias gater og rundt på Akershus festning.

Spøkelsesvandring

Foto: Daniel Sannum Lauten / VG.no

Museer på Akershus Festning

Festningen er i seg selv både et innendørs og utendørs museum, men på området ligger det tre særegne museer.

Forsvarsmuseet

Foto: wikipedia.org

Karpedammen – Oslos vakreste utescene

Karpedammen scene sto ferdig i 2011 og ligger sentralt plassert i Oslo på Akershus festning. Utescenen er unik i sitt slag og likner ikke noe annet i byen. Scenen har en kapasitet på inntil 3500 besøkende, og kjente stjerner og forestillinger som Katie Melua, Vamp og Peer Gynt har vært å se på friluftscenen. 

Karpedammen på Akershus Festning

foto: John Andreas Poulsson

Omvisning med guide på Akershus festning

Besøkssenteret, et langt rødt hus ved Karpedammen, holder til i Artilleribygningen fra 1774. Her kan du titte en kjapp tur innom og få et godt utgangspunkt for å utforske Akershus festning. Her ligger også museumsbutikken, muligheten til å få noe varmt eller kaldt å drikke i kroppen, samt svært god veiledning om festningen og generelt andre aktiviteter i Oslo. 

Besøkssenteret tilbyr to faste temaomvisninger:

 1. Akershus festning – midt i Oslo – sentralt i Norgeshistorien.
  Her er du garantert både spennende og morsomme glimt fra festningens over 700 år lange historie. Dette er en omvisning hvor du lærer om etableringen av middelalderborgen, utviklingen fra borg til moderne festning, storslåtte begivenheter som kongelige besøker og -hyllinger, samt de mange fiendtlige beleiringer.
 2. Fra middelalderens mørkestue til enecelle og Landsfengsel
  Akershus har vært oppbevaringssted for kjeltringer, drapsmenn og andre kriminelle i over 650 år. Hør om «Slaveriet» – som festningsarrest først ble kalt – frem til utviklingen av et fengselsvesen etter botsfengselssystemet midt på 1800-tallet. De forteller beretningen om den legendariske mestertyven Ole Høiland som rømte på spektakulært vis fra Akershus i 1839! Opplev også Kronprinsens kruttårn med celler fra 1850-tallet, og gå inn i de mørke og kalde straffecellene som også ble benyttet som fangested for norske patrioter under andre verdenskrig.

Privat omvisning på Akershus Festning

Det tilrettelegges for alle aldersgrupper og anledninger – enten det dreier seg om historiske høydepunkter fra festningens første 700 år, eller omkring et særskilt tema, f.eks “Beleiringene av Akershus”, “Middelalderens Akershus” eller “Beretninger om kjeltringer, drapsmenn og alle de uforklarlige hendelser som skjer på festningen”, (la oss kalle en spade for en spade) – sistnevnte er altså spøkelseshistorier fra Akershus Festning.

Bestilling og andre henvendelser: Tlf. 23 09 39 17

Kontraskjæret

Tilhørende park til Akershus festning er elsket av hele Norge og tiltrekker seg tusenvis av mennesker hvert eneste år. Kontraskjæret er sommer, sol, kald drikke, god stemning, venner og ikke minst – fotball. Les mer om Kontraskjæret her. 

Når du først besøker Akershus Festning…

Beliggenheten kan det rett og slett ikke bli sagt nok om. Fra Akershus Festning har du gangavstand til et hav av muligheter:

aker brygge

Foto: Jean Pierre Dalbéra

Akershus Festning parkering

Det er offentlig parkering i gatene og på anviste plasser, og i parkeringshus i nærheten av festningen. Akershus festning har ikke parkeringsplasser for besøkende. For parkering for bevegelseshemmede kan du henvende deg hos vakten i hovedporten i Kirkegata.

Nærmeste parkeringshus er:

 • Garasje Scandic Victoria
 • Bankplassen P-hus
 • Oslo havn/DFDS Stena Line
 • Oslo havn Vippetangen
 • Akerhusstranda 1

Toaletter på Akershus festning

Det er toaletter ikke så langt fra kanonene. Følg skiltingen ved indre festning. Toalettene er åpne i festningens åpningstid. Museene og restaurantene på området har egne toaletter for sine besøkende.

Hvordan komme seg til Akershus festning?

Det absolutt nærmeste du kommer er med 12-trikken som stopper på holdeplassen Kontraskjæret. 

Tar du t-bane kan du gå av på både Stortinget og Nationaltheatret, men det er kun en 15-20 minutter lang spasertur fra Oslo Sentralbanestasjon. Velger du å gå, anbefales det sterkt å gå havnepromenaden fra Opera-området om du vil ha severdig sjøutsikt hele veien. 

Det samme gjelder tog. Oslo S (om du vil gå et lite stykke) eller Nationaltheatret om du vil komme nærmest mulig med tog. 

Oslos parkliv er mer enn magisk. Ta en nærmere titt på Aktiv i Oslo sin parkguide her (de aller beste parkene i Oslo).