Søk i Aktiv i Oslo

Akerselva miljøpark - Perfekt for joggere, turgåerne, syklister og familier

Akerselva miljøpark

Akerselva er viden kjent som selve pulssåren gjennom Oslo. Elven var tidligere Oslos store skam, men har blitt til Oslos store stolthet – og det velfortjent.

På 1980-tallet ble flere av bedriftene og verkstedene langs Akerselva nedlagt. Dette førte til at miljøet i området endret seg, og det la til rette for en ny handlingsplan for denne kronjuvel. Målet med handlingsplanen var å bevare miljøets kulturhistorie. Prosjektet rundt Akerselva Miljøpark gjorde det mulig å bringe frem mer kunnskap om verneverdier, synliggjøre dem og bidra til at verdifull bebyggelse i område ble ivaretatt. Mange av de gamle fabrikkbygningene er beholdt og vedlikeholdt, flere av bygningene er bygd om og restaurert, dog er originalt uttrykk beholdt. Langs strekket har det også blitt bygget moderne, funky og trendy bolighus. Kombinasjonen av det nye og det gamle et syn i seg selv. Akerselva Miljøpark byr derfor på en deilig balanse og spennende opplevelser mellom grøntområder, rekreasjon, industrihistorie, bygninger, by og naturliv. 

Restaurant langs Akerselva

Foto: Nick Night

To mennesker på tur langs Akerselva

Foto: Nick Night

Vannet i elven er rent, og derfor både vasse- og dukkertvennlig. Nå bugner av liv, og det er også mulig å fiske laks. Flere steder er det bygget badekulper som blir flittig benyttet på fine sommerdager.

Denne langstrakte magien strekker seg over 9,78 kilometer. Den starter ved Maridalsvannet, gjennom Kjelsås, Grefsen, Nydalen, Sandaker, Bjølsen, Sagene, Torshov, Grunerløkka og Grønalnd, før den til slutt renner ut i Bjørvika. Lengden er et omdiskutert tema, men de blå skiltene langs elven viser til at strekket går over et 8,2 kilometer langt grøntdrag fra Maridalsvannet til Vaterland.

Kartbilde av Akerselva fra Maridalsvannet til Bjørvika

Bilde hentet fra NVE

Anbefalte steder å spise og drikke langs miljøparken

Ved Grunerløkka, finner du Vulkan og Mathallen; et populært og trendy sted som ligger tett til Akerselva. Det anbefales å ta en nærmere titt på mathallen, her får du tak i alt du kan tenke deg fra særegne matbutikker, ostekafeer, kanskje Oslos aller BESTE iskrem og mye mer. Det er virkelig verdt et besøk, og har en lekeplass rett ved broen over til Mathallen og Vulkan. Ta en titt her for mer informasjon om Vulkan-området. 

Restaurant Kontrast. Det burde gjentas. Restaurant Kontrast! Restauranten er kåret til en av Nordens Beste restauranter. Med andre ord: det er mer enn verdt besøket. Sjekk ut restauranten her.

Vulkan-området i Oslo

Foto: vulkanoslo.no

Akerselva, Oslos gode gamle venn. Dette en en perle så fantastisk at de som enda ikke har knytt joggeskoene på, tatt beina fatt og gått elvelangs – har mildt sagt gått glipp av noe. Det er en yndet turvei som byr på mange flotte parker, turveier og severdigheter på veien.

Bro over akerselva

Foto: Nick Night

Knalltips: Hver høst, ved høstjevndøgn, arrangeres en fakkelvandring langs Akerselva. Alt elektrisk lys langs veien slukkes, og du får oppleve en rekke fantastiske kulturinnslag langs elveløpet – det helt fra Frysja i nord til Vaterland i sør. Det tennes 4000 fakler og tilbys 100 kulturinnslag som perler på en snor langs Akerselva! Her får du oppleve levende musikk, lyskunst og andre installasjoner. Det er spekket med magisk stemning – og det er gratis!

Last ned turguide til Akerselva fra Friluftsetaten >>