Søk i Aktiv i Oslo

Norge og Melodi Grand Prix - historie

Alexander Rybak og Jahn Teigen er to av kjempene i Norges Melodi Grand Prix-historie. Her fra Spellemannsprisen 2009.
Alexander Rybak og Jahn Teigen er to av kjempene i Norges Melodi Grand Prix-historie. Her fra Spellemannsprisen 2009

Norge og Melodi Grand Prix – historie

Norske deltakere, bidrag, vinnere og mer i Eurovision

I 2010 var det hele 50 år siden Norge deltok i sin første Eurovision Song Contest. Fire ganger null poeng, tre seire, poengrekord, slagere og landeplager. Her finner du norsk Grand Prix’ historie.

Den spede begynnelse

Eventyret begynte i 1960 med Georg Elgaaens “Voi Voi” sunget av Nora Brockstedt. Sangen kom på fjerdeplass blant tretten deltagere, og er et av de norske bidragene som har blitt best husket av ettertiden. Blant annet har vokalgruppene Pitsj og Bjelleklang laget hver sine versjoner av låta. Til og med en rapversjon finnes det av “Voi Voi” – den er laget av gruppen Superstars.

Etter de litt mindre berømte “Sommer i Palma” og “Kom Sol, Kom Regn”, følger Norges første nedtur i Grand Prix-sammenheng: “Solhverv”, sunget av Anita Thallaug i 1963 får 0 poeng. Faktisk går hele ’60- og ’70-tallet med uten de helt store plasseringene med unntak av “Intet nytt under Solen” som ble sunget av Åse Klevlandi 1966.

Endelig en vinner

Det er 1985 som Norges år. Etter nedturer med 0-poengerne “Mil etter Mil” (1978) og “Aldri i livet” (1981) klatrer vi endelig til topp med “La det swinge” av Rolf Løvland, fremført av Bobbysocks. Ikke bare tok låta Eurovisjonspublikummet med storm på den tiden, den er fortsatt en kjent og kjær sang for både store og små.

I 1995 gjør vi det igjen. “Nocturne” høster 148 poeng, og vi stikker av med førsteprisen atter en gang. At “San Fransisco” to år senere endte helt på bunn med 0 poeng er det egentlig ingen som husker, det er “Nocturne” som står igjen som noe av det vi husker best fra Grand Prix på ’90-tallet. Også “Living my life without you” fra 1999 står igjen som en skikkelig slager. Riktig nok fikk ikke Stig Van Eijks låt den helt fantastiske plasseringen, men han har likevel blitt et Grand Prix-ikon i Norge.

Legendarisk seier

I 2009 bergtar Alexander Rybak Oslo, Moskva og resten av Europa med sin låt “Fairytale”. Blandingen av pop, norsk og russisk folkemusikk, felespill og ikke minst fantastiske dansere gjør at han klatrer til topps og vinner med hele 387 poeng. Det var ny poengrekord, og hele 169 poeng mer enn Island, som kom på andreplass. Alexander Rybak, som tidligere var kjent som vinneren av tv-programmet Kjempesjansen og skuespiller i Spellemann på taket, ble plutselig Norges hotteste navn.

Flere norske Grand Prix-slagere

Det er jo ikke bare de sangene som vinner som bør nevnes. Det har kommet mange landeplager eller -gleder ut av Grand Prix: “Hold On Be Strong” med Maria Haukaas Storeng, “In My Dreams” med Wig Wam, “Romeo” med Ketil Stokkan, “Lenge leve livet” med Dollie De Luxe og “Adieu” med Jahn Teigen og Anita Skorgan.

Melodi Grand Prix / Eurovision  – hovedsiden >>