Søk i Aktiv i Oslo

Offentliggjøring av Nobels Fredspris - om offentliggjøringen

Torbjørn Jagland offentliggjør vinneren av Fredsprisen 2010 fredag 8. oktober.
Torbjørn Jagland offentliggjør vinneren av Nobels Fredspris.

Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Offentliggjøring av Fredsprisen

Vinneren av Nobels Fredspris 2011 – offentliggjøring

Vinnerne av Nobels Fredspris i 2011 ble offentliggjort på Nobelinstituttet i Oslo 7. oktober kl 11:00.

Vinnerne av Fredsprisen 2011 er Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman >>

Slik foregår offentliggjøringen av fredsprisvinneren

Tildelingen av Fredsprisen blir offentliggjort i rundt 10. oktober hvert år. Offentliggjøringen skjer i Nobelinstituttet som ligger i Henrik Ibsensgate på Solli Plass.

Verdig offentliggjøring av hvem som vinner Fredsprisen

Det knytter seg alltid stor spenning til offentliggjøring av hvem som vinner Nobels Fredspris hvert år. Utallige pressefolk fra mange land stuer seg sammen i den vakre store salen som ligger i andre etasje i Nobelinstituttet. Instituttets store sal brukes både ved annonseringen av årets fredspris i oktober og til prisvinnerens pressekonferanse 9. desember.

Nobels fredspris er blitt kalt “verdens mest ærefulle pris”. Interessen for hvem som blir tildelt denne Nobelprisen er stor hvert eneste år. Mange land, som har kandidater de håper skal vinne, stiller med egne delegasjoner. Spenningen er til å ta og føle på.

Offentliggjøring med begrunnelse

Alle strirrer mot døren der lederen for Nobelkomiteen skal komme ut for å annonsere vinneren. Nobelkomiteens leder kommer ut og leser opp komiteens begrunnelse både på norsk og engelsk. Begrunnelsen blir også publisert i sin helhet på Nobelinstituttets nettsider.

Etter den høytidlige opplesingen er det klart for spørsmål fra salen. Alt sammen blir direkte overført på fjernsyn både hos NRK og TV2.

Med tildelingen til Liu Xiaobo i 2010 har i alt 98 personer og 23 organisasjoner blitt tildelt Fredsprisen. Nobels Fredspris overrekkes under en seremoni i Oslo Rådhus den 10. desember, som er Alfred Nobels dødsdag.

Se også vår oversikt over tidligere prisvinnere >>

Fredsprisen 2010 – guide til Nobels Fredspris >>