Søk i Aktiv i Oslo

Fredsprismedaljen - om Nobelmedaljen som gis til fredsprisvinneren

Nobelmyntene / Fredsprismedaljen - Nobels Fredspris
Den originale Fredsprismedaljen utstilt på Nobels Fredssenter
.
Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv I Oslo.no

Fredsprismedaljen

Nobelmedaljen ble utformet av Gustav Vigeland

I tillegg til å motta et diplom og en sjekk på et større pengebeløp (10 millioner svenske kroner), får fredsprisvinneren en medalje designet av Gustav Vigeland.

Med assistanse fra den svenske gravøren Erik Lindberg utformet billedhugger Gustav Vigeland den kjente fredsprismedaljen til seremonien i 1902. Dette er den eneste medaljen Vigeland noen gang har utformet.

Originalmedaljen var den gang laget i 23 karat gull og veide 192 gram. Fra 1980 har dette blitt endret til 18 karat og 196 gram. Diameteren har alltid vært 6,6 cm.

Selve utsmykningen er et portrettbilde av Alfred Nobel i relieff. Langs kanten av medlajen er Nobels navn og fødselsesdato inngravert. På baksiden av medaljen er det inngravert et motiv av tre nakne menn som omfavner hverdandre. Dette symbolerer den internasjonale forbrødringen Alfred Nobel så sterkt ønsket å bidra til gjennom fredsprisen. Følgende tekst er inngravert på latin: Pro pace et fraternitate gentium (For fred og folkenes forbrødring). Langs den 5 mm tykke kanten er det alltid inngravert teksten Prix Nobel de la Paix, årstallet, og navn på den enkelte prisvinner.

På jakt etter Nobels Fredspris – Nobelvandring med guide i Oslo >>


Fredsprisen – guide til Nobels Fredspris >>