Søk i Aktiv i Oslo

Romjul - fakta om romjulen

Romjulen

En skulle vøri fire år i romjul
da julelysa brente dagen lang
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bessmorfang

slik lyder det siste verset i Alf Prøysens vakre Romjulsdrøm, visa som handler om lange stille dager, julebukker, familie og vennskap. Hvem kunne ikke ha en slik romjulsdrøm? Uansett alder, romjulen er en deilig tid.

Romjula starter når andre juledag er over. Mange mener at romjula er tiden mellom jul og nyttår, men det er ikke riktig. Romjulen begynner når helligdagene er over. Både i gamle dager og i våre dager er det mange tradisjoner knyttet til romjulen. For det første har mange fri, ikke minst har alle barn fri. Romjulen er ofte en rolig tid, mange har gjort unna de store julefestene, selv om det er vanlig med juleselskaper både, tredje, fjerde og femte juledag..

Her ser du bår det er juleferie fra skolen

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Romjulsfester

I gamle dager var selskaper på disse dagene mer løsslupne og mindre formelle enn selskapene som ble holdt på julaften, og første- og andredag. Også i våre dager er romjulen tiden for mer løslupne fester, gjerne med venner, selv om skillet mellom de hellige dagene og romjulen etter hvert har blitt mer utvisket. Mange, særlig ungdom, går også på byen i romjulen etter noen rolige dager med familien. I gamle dager var det vanlig med store juleball i romjula, ofte reiste folk til festene med hest og slede, og det ble arrangert store kanefarter. I våre dager er det mindre vanlig med ball i romjulen, skolene arrangerer ofte juleball før jul eller nyttårsball etter jul, mens de voksne har sine ball på alle julebordene.

Se også: skoleball og julebord

Juletrefester – Barnedagen 28. desember

Julen er i våre dager barnas høytid fremfor noen, slik har det ikke alltid vært. Tidligere var julefestene mest for voksne med unntak av en dag.

28. desember eller fjerde juledag er fra gammelt av Barnedagen, og lenge før det første juletreet kom til Norge i 1822 var dette barnas festdag. Barnedagen er til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem under leting etter Jesusbarnet.

Juletrefestene

På midten av 1800-tallet begynte skolene her i landet å arrangere juletrefester. Juletrefestene var med på å gjøre juletreet kjent utover det ganske land.

Til juletrefester hører selvsagt julegodter, juleleker, juletrær og julesanger

Julebukk

Før i tiden var en julebukk rett og slett en bukk som ble slaktet til jul for godt år. Senere ble julebukk brukt om en person som gikk omkring i julen med en bukkemaske og lodden fell på seg. Nå er det mest barn som kler seg ut og beærer naboer med julesanger. Det å gå julebukk er en artig tradisjon.

Vi i Aktiv I Oslo er forkjempere for julebukktradisjonene i Norge og vil slå et slag for at også voksne skal begynne å gå julebukk igjen. At Trick or Treat eller Knask eller Knep i forbindelse med Halloween har kommet for å bli i Norge er gjør det bare enda mer viktig også å bevare julebukktredisjonene. Vår kreative leder Vincent Hasselgård er Aktiv I Oslo største ildsjel når det gjelder å gå julebukk. Han har til og med bukkeskjegg året rundt og oppfører seg ofte som en litt sær geit.

Les mer:
Julebukk, Halloween og julesanger

Aktiv romjul

Mange bruker en dag eller to av romjulen til friluftsaktiviteter, gjerne på nye ski eller skøyter. Akebakken frister også mange etter noen dager ved matbordet og i sofaen. Litt fysisk aktivitet er ikke å forakte for den som har spist mye ribbe. Mange tar også en hyttetur i romjulen eller i nyttårshelgen. Har du ikke egen hytte kan du leie.

Tips fra Aktiv i Oslo for en aktiv romjul

Akebakker
Hytteutleie
Skibakker
Skøytebaner

Julefilmer

Se hvilke julefilmer som går på kino >>

Se hvilke julefilmer som går på TV >>

Julegavetips til filmer på DVD finner du her >>

Romjulssalg

Mange klarer ikke å vente med shopping til januar og fikk heller ikke nok i desember, for dem er romjulssalget en romjulsdrøm.

Mer om romjulssalg og gavebytting

Skikkelig romjul – universjul

I 1968 skjedde den første romferden rundt månen. Den 21. desember det året ble romkapselen Apollo skutt ut med austronautene Frank Borman, James A. Lovell og William Anders om bord. Romkapselen nådde inn i månebanen lillejulaften.

Julaften sendte astronautene sitt julebudskap hjem til mangfoldige tv-seere ved å lese høyt fra 1. Mosebok. Disse astronautene var de første på månens bakside, og de første som feiret jul i månebane.