Søk i Aktiv i Oslo

Juletrefest - Tradisjonsrik og koselig feiring

Juletrefester

Hvem husker ikke juletrefestene fra barndommen?
I nye julekjoler og juledresser ventet vi spent på at nissen skulle komme.

Vi gikk i kjemperinger. Tre og fire ringer rundt et enormt juletre og sang “Enebærbusk”, “Reven rasker over isen”, “Jeg gikk meg over sjø og land” og alle de andre julesangene.

Juleunderholdning og julegodter

Det var julekaker og julebrus. Juletrylleshow og juleposer å få.
Så strålende det var, så stålende det er, når det er juletrefest.

Skal du ha en juletrefest? Da trenger du kanskje juleunderholdning?

En julenisse, en klovn eller en tryllekunstner gjør seg på juletrefesten.

Mange juletrefester

Juletrefestene nå for tiden blir arrangert av bedrifter, barnehager, idrettslag, skoler, foreninger, borettslag og så videre. Mange arrangerer også private juletrefester. Juletrefestene blir arrangert både før og etter julaften, men tidlig i januar er vanligst.

Først juletre så juletrefest

Juletrefestene startet i Norge noen tiår etter at de første juletrærne kom til landet. I 1822 pyntet det første juletreet en stue iI Christiania. På midten av 1800-tallet begynte skolene her i landet å arrangere juletrefester. Juletrefestene var med på å gjøre juletreet kjent utover det ganske land..

Forløperen til juletrefesten kom likevel før juletreet

Fra gammelt av ble juletrefestene trolig arrangert 28. desember som er “Barnedag” i kirkeåret (lat.: Innocentum festum martyris). Denne dagen ble det holdt messe til minne om de uskyldige barn som kong Herodes lot drepe i Betlehem under leting etter Jesusbarnet. Denne dagen var barnas dag, og de skulle få spise godt, gå på besøk til hverandre og ha det gøy med lek og moro. Barnedagen regnes som forløperen til dagens juletrefest.