Søk i Aktiv i Oslo

Julenissens opprinnelse - hvor kommer julenissen fra?

Julenissens opprinnelse

Julenissens opprinnelseTil Norge kom nissen for mindre enn hundre år siden. Historien hans går derimot helt tilbake til Romerriket og byen Myra i Lilleasia. Det er først de siste tiårene at nissen har vært et symbol på jul.

Tilbake på 300-tallet var det en biskop som het Nikolaus. Han levde i Tyrkia. Om denne mannen fortelles mange historier.

Det ble fortalt at han var de svakes forsvarer og sjøfolkenes venn. Bilder av han viste han med dryppende våte klær og skjegg. Dersom man ville få vind eller storm til å stilne, kunne man be til han mente de i Hellas.

Det fortelles også at Nikolaus var barnas beskytter. En gang skal han ha påkalt en engel som vekket opp tre døde skolegutter. En annen historie går ut på at han kom med gavre til en fattig mann. Mannen hadde så dårlig råd at han måtte selge sine døtre på bordell, men om natten kom Nikolaus og kastet en pose gull gjennom vinduet. Nikolaus kom siden med flere poser, og alle døtrene ble reddet.

Man tenkte seg at Nikolaus var en høyreist, hvithåret gammel mann som gikk med bispelue på hodet og vandret fra hus til hus for å se om barna var snille. I den ene hånden hadde han en kurv med nøtter og epler, og i den andre hadde han et ris. Barna ble så forhørt om de hadde vært snille i løpet av året. Kvelden i forveien var det også vanlig at barna hang opp julestrømper slik at Nikolaus kunne legge gaver i dem i løpet av natten.

Etter sin død ble Nikolaus snart en helgen og ble veldig populær. Nikolaus-kulten vokste seg stadig større og det ble sagt at det skjedde store mirakler i Bari der hans kiste var.

På 1200-tallet mente man at Nikolaus dukket opp Lene og Julenissen på Nedre Berg Gård.
med gaver til barna på flere klosterskoler.
Nikolaus har også fått en egen minnesdag – den feires 6. desember.

En undersøkelse som er gjort i 1989 viser at 87 % av amerikanske barn mellom 3 og 10 år, tror på julenissen.

Trenger du en julenisse? Se oversikt over julenisser og juleunderholdning

Julenisselauget har over 70 nisser som kan komme til en pipe nær deg.

Har du (eller er du) nisse, men mangler en god anledning? Se vår oversikt over julebord

Kilde: Julen av Knut A. Berg, Liv B Tessem og Kjetil Wiedswang