Søk i Aktiv i Oslo

Julemarkeder i Oslo og Akershus - se stor oversikt her

Julemarkeder i Oslo 2023 - og litt om julemarkedstradisjoner

Ingenting setter deg i julestemning som et julemarked. Julemarkeder og julebasarer er hyggelige førjulstradisjoner. Her finner du store og små markeder med julepynt, julegaver, aktiviteter og julestemning!

Mange julemarkeder i Oslo, og julebasarer, holdes til inntekt for gode formål, og det kan være fint å kjøpe julegaver på et sted der inntekten går til et godt formål. Andre julemarkeder er mer kommersielle, og noen steder er det kanskje kunstnere som selger sine egne produkter.

Et julemarked er uansett et sted hvor du kan oppleve en hyggelig og litt gammeldags julestemning og ikke minst kan du finne originale julegaver. Norske julemarkeder har pleid å være ganske små, men i de siste årene har vi begynt å adoptere kontinentale skikker. Mange steder i Europa, spesielt i Tyskland er det vanlig med store julemarkeder.

Er det et julemarked som bør inn her? Send epost til post@aktivioslo.no

(NB! Oversikten oppdateres fortløpende, du kan derfor alltid komme tilbake hit for å holde deg oppdatert på julemarkeder i Oslo 2023)

Årets julemarkeder

Litt om julemarkedstradisjoner

Julemarked i Norge

Norge har som nevnt tradisjoner for mindre julemarkeder. I Oslo og omegn har det imidlertid kommet flere og større julemarkeder den siste tiden. På Youngsstorget har det vært et stort julemarked i hele desember i mange år, dette markedet har vært Oslos største.

I Sandvika satses det også på et større julemarked i mellom-europeisk tradisjon. Det har også kommet julemarkeder som er litt spesielle og har en litt annen profil enn de tradisjonelle. Blant annet Designernes eget julemarked på Grünerløkka. Utenfor jazzklubben Blå er det julemarked på lørdager og søndager i desember. Folkemuseet på Bygdøy arrangerer barnevennlige julemarkeder i helgene i desember, med nisseverksted og markedsboder. Handlestedet Bærums Verk som ligger idyllisk til ved elven i Lommedalen er det perfekte stedet for et nostalgisk julemarked. De frister med juleverksted og turer med hest og slede.Hadeland Glassverk har også et populært julemarked fra november og hver dag ut mot desember.

Julemarked i Tyskland

Fra slutten av november og frem til jul er det stor stemning i de tyske byene. Da inntar de tradisjonsrike tyske julemarkedene gater og torg. Overalt er det julepyntede gater, stredene bugner av varer og godterier som brente mandler, honningkake og tyske pølser. Dampende krus med Glühwein eller Julegløgg sørger for liflige dufter og en varm og hyggelig stemning. Det tyske julemarkedene lyder mange navn. De mest kjente er Weihnachtsmarkt” og “Christkindlesmarkt

Julemarkedsreiser

De tyske markedene er så berømte at det arrangeres spesielle julemarkedsturer, og store mengder amerikanere og japanere reiser dit for å oppleve skikkelig førjulsstemning.  De eldste og mest kjente er markedene i München og Julemarkedet i Nürnberg startet med sikkerhet opp allerede i 1628. Hele to millioner mennesker besøker julemarkedet i Nürnberg årlig. Også i Lübeck er det et et stort og kjent julemarked. Der er det eget kunstnermarked og ikke minst en eventyrskog hvor barn i alle aldre blant annet kan besøke Snøhvit og de syv dvergene, Rapunzel og mange flere.

Lübeck er også hele verdens marsipan-hovedstad. Lübeckermarsipanen er verdens beste og mest eksklusive. En tur til Sverige for å gå på julemarked er heller ikke av veien. Der arrangerer julemarkedene gjerne på slottene rundt omkring blant annet Drottningholm slott i Stockholm. Drottningholm er intet mindre enn den svenske kongefamiliens hjem,  og der blir du servert julegløgg av Dronning Silvia i egen person.

Også på Liseberg er det stort julemarked.Danmark er også gode på julemarkeder og spesielt er det julemarkedet i Tivoli i København mange nordmenn besøker. Hundretusenvis av lyspærer fartsfylte karuseller,  markedsboder og matboder gir skikkelig julestemning for store og små.