Søk i Aktiv i Oslo

Julekalendere på TV - en oversikt

Julekalendere på TV

Julekalendere på TV er et spesielt fenomen for Norge og Danmark. Slike julekalendere er ikke vanlig i resten av Europa

Den første julekalenderen ble sendt på NRK i 1979 – altså for over 30 år siden! Det var “Jul i Skomakergata”, med Henki Kolstad. Denne ble så populær at det nærmest ble et folkekrav om å få den i reprise. I 1986 produserte NRK enda en ny julekalender, “Teodors julekalender”. De andre kanalene har fulgt etter og lagd populære julekalendere for et litt mer voksent publikum. TV2 lanserte “The Julekalender” i 1994, som ble enormt populær. TVNorge hadde kjempesuksess med “Nissene på låven” i 2001.

Her vil du ettersom julen nærmer seg finne en oversikt over årets julekalender, samt en kort omtale.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Julekalender på TV i 2011

Julekalender på NRK:
“Jul i Blåfjell”

NRK har spilt inn ny julekalender, som har fått navnet Julekongen. Denne blir dessverre ikke å se på skjermene før julen 2012.  Se videoklipp fra innspillingen >>

Denne julen blir det et hyggelig gjensyn med blånissene og “Jul i Blåfjell”. Første episode av “Jul i Blåfjell” vises på NRK 1 kl.18.00 1. desember.

Julekalender på TVNorge:
“Nissene over skog og hei”

Espen Eckbo og Kristian Ødegård kommer med en oppfølger til Nissene på låven. Den nye serien har fått navnet “Nissene over skog og hei”.

“Nissene over skog og hei” ser du på TVNorge fra 1. desember. Julekalenderen sendes kl. 20.00 og kl. 23.30 1. desember.

Julekalender på TV 2

Det blir ingen julekalender på TV 2 i 2011. Dette melder kanalen på sin facebook-siden.

Julekalendere på TV (historisk oversikt)

1979: Jul i skomakergata (NRK)

“Du husker vel Jens Petrus? Skomakeren som spiller tuba? Selv om han har det travelt nå før jul, har han alltid tid til å hjelpe, og alltid et smil på lur. Spesielt når bakermester Snipp kommer innom med noe godt. I den lille byen møter du mange koselige folk. Blomsterhandler Rosengren, politimester Klinke, fru Enebær og mange flere. Så vi sier som Tøfflus: «Snurr film!»” Les mer her

1981: Jul i skomakergata (NRK)

Omtale – se 1979

1984: Jul i skomakergata (NRK)

Omtale – se 1979

1986: Teodors julekalender (NRK)

Denne kalenderen var med bamsen Teodor og Eli Ryg.

1987: Portveien (NRK)

1988: Jul i skomakergata (NRK)

Omtale – se 1979

1989: Vertshuset den gyldne hale (NRK)

Vertshuset den Gyldne Hale, med tegn og tale var en adventsserie hvor det ble brukt tegnspråk. Serien var norskprodusert

1990: Portveien (NRK)

1991: Teodors julekalender (NRK)

Omtale – se 1986

1992: Jul på Sesam stasjon (NRK)

1993: Jul i Skomakergata (NRK)

Omtale – se 1979

1994: Vertshuset den gyldne hale (NRK) – The Julekalender (Tv2)

Vertshuset den gyldne hale- se omtale 1989

The Julekalender – En gang for lenge siden, på et øde sted i de kalde uveisomme traktene som menneskene lenge etterpå skulle kalle Trøndelag, bodde et lite nissefolk. De levde i fred og fordragelighet og sang og spilte og arbeidet i hulene sine under jorda. Helt til det onde onde mørkets folk, Nåsåene, en ond ond dag holdt sitt inntog i nissenes land. Nissefolket ble drevet bort av de onde Nåsåene. Til alt hell fikk de med seg Den Store Klokeboken, for hvis den falt i Nåsåenes hender ville menneskene være fortapt. Alle nissehulene ble ødelagt bortsett fra én eneste hule som Nåsåene aldri fant. I nærheten av denne hulen ble det siden bygget en bondegård. Der bor potetbonden Olaf Sand, hans kone Gjertrud og hunden Kvikk. Les mer her

1995: Amalies jul (NRK) Julefergå (Tv2)

Her møter vi Nisseungen og de andre figurene i serien. Vi følger Nisseungens daglige streker og gleder i godnatthistorier, en for hver dag fra 1. desember frem til julaften.

1996: Jul på Sesam stasjon (NRK) – The Julekalender (Tv2)

Omtale – se 1994

1997: Amalies jul (NRK)

Omtale – se 1995

1998: Jul i skomakergata (NRK) – Julefergå (Tv2)

Omtale – se 1979

Øvelse til Jul i Blåfjell på Folketeateret, 27. november 2010.1999:Jul i Blåfjell (NRK)

Ikke langt fra Blåfjell bor menneskene i Bygda, helt uvitende om nissenes aktivitet i fjellet. Bygda har et problem. Søppelet hoper seg opp i gatene og det kommer rotter overalt. Ordføreren blir glad når “Søppelfirmaet Mamsen og Lillegutt” tilbyr seg å hjelpe…

2000: Amalies jul (NRK) – Vazelina Hjulkalender (TV2)

Amalies jul – omtale – se 1995

Vazelina Hjulkalender handler om at nissen faller ned gjennom et hull i ozonlaget og lander på høggeritomten. Han lider av hukommelsestap, og julen står i fare når han ikke klarer å reparere sleden sin og få gjort klar gavene.

2001: Jul i Blåfjell (NRK) – Olsenbandens første kupp (TV2) – Nissene på låven (TvN)

Omtale “Jul i Blåfjell” – se 1999.

Nissene på låven er en parodi på reality-Tv og er skrevet av Espen Eckbo. Selv spiller Espen to karakterer i serien: Rhino Thue, en synth-fanatiker som ble rammet av et virus i ung alder. Det gjorde at han mistet håret. Nå er han skeptisk til andre mennesker og blir fort uvenner med dem fordi han er skallet. Eckbos ander karakter er Asbjørn Brekke. En gjennomført sympatisk fyr som aldri klarer å bli uvenner med noen.

Olsenbanden Jr. er de samme gutta som i den voksne versjonen av Olsenbanden, bare at de er 12-13 år gamle. Vi får se Olsenbandens første kupp, og her møtes Egon, Kjell og Benny for første gang. Vi befinner oss på 50-tallet og Egon bor på barnehjem. Hvert år får de tildelt en sum til feire jul med, men i år har det skjedd noe.. Julefondet er TOMT! Olsenbanden med Egon i spissen starter nå jakten på julefondet…

2002: Månetoppen (NRK)Vazelina Hjulkalender (TV2)

Årets julekalender på NRK er en fortsettelse på “Amalies jul”
og “Nissene i Blåfjell”. Denne gangen følger man striden mellom
blånissene og rødnissene, og årets hovedfigurer er blånissen
Storm og rødnissen Jentungen.

2003: Jul i skomakergata (NRK), The Julekalender (TV2) og Nissene på låven (TV Norge)

Jul i Skomakergata – omtale (se 1979)

The Julekalender handler om tre nisser som er nødt til å reise fra Nordpolen til en nissehule i Trøndelag.

Nissene på låven – omtale (se 2001)

2004: Jul i Blåfjell (NRK), Olsenbandens første kupp (TV2) og Ungkarsnissen (TV Norge)

Jul i Blåfjell – omtale (se 1999)

Olsenbandens første kupp – omtale (se 2001)

Ungkarsnissen er en parodi på realitykonseptet “Ungkaren” der en enslig mann kan velge og vrake blant masse pene damer. Her er er selvfølgelig alle kledd ut som nisser.

2005: Jul på Månetoppen (NRK), Vazelina Hjulkalender (TV2) og Nissene på låven (TV Norge)

Jul på Månetoppen – omtale (se 2002)

Vazelina – omtale (se 2000)

Nissene på låven – omtale (se 2001)

2006: Jul i Svingen (NRK) – Jul i Vallhall (TV2) – Jul i Tøyengata (TVNorge)

Jul i Svingen er NRK’s største barnetvproduksjon noen sinne. “Jul i Svingen” er en oppfølger til serien “Linus i Svingen” Serien handler om livet i den lille bygda Svingen i førjulstiden. Linus bor i bygda sammen med søsteren Klara og foreldrene sine. “Jul i Svingen” sendes på begge NRK’s kanaler i tillegg til radio.

“Jul i Valhall” er en dansk eventyrserie som handler om Tor og Odin og de andre gudene i Vallhall. Dette er en serie som bør fenge hele familien.

I “Jul i Tøyengata” slippes komikeren Zahid Ali løs på det norske folk for å gjøre ventetiden både kortere og morsommere. Med seg på laget har Zahid en av Sveriges mest populære komikere – Robert Gustavsson. Jul i Tøyengata er den første mulitikulturelle julekalenderen på norsk TV, og parodierer NRKs klassiske julekalender “Jul i Skomakergata”.

2007: “Barnas superjul” med “Willys Jul” (NRK1 og NRK Super) “Olsenbandens første kupp” (TV2) og “Nissene på låven” (TVNorge)

“Barnas superjul” er en videreføring av det superpopulære “Barnas supershow”, hvor barna er programledere og styrer showet selv. Barna forebereder seg på jul med nedteling, kokkelering, tips, utfordringer, musikkvideo og mye annet gøy. Vi følger også Willy Nilsen som prøver å redde julen i “Willys jul”.

Olsenbandes første kupp – omtale (se 2001)

Nissene på låven – omtale (se 2001)

2008: “Jul i Blåfjell” (NRK1), “The Julekalender” (TV2)

Jul i Blåfjell – omtale (se 1999)

The Julekalender – omtale (se 1994)

2009: “Jul i svingen” (NRK), “Vazelina Hjulkalender” (TV2), “Jul i Tøyengata” (TVNorge), “Barnas superjul” (NRK Super)

Jul i svingen – omtale (se 2006)

Vazelina Hjulkalender – omtale (se 2000)

Jul i Tøyengata – omtale (se 2006)

Barnas superjul: Å vente på jula kan være gøy, i alle fall når man har sin egen nedtellingsmaskin.

Mens vi venter på jul: Bli med Nissefar og alvene på nye og spennende eventyr hver eneste førjulsdag.

2010: “Jul på Månetoppen” (NRK), “Olsenbanden junior” (TV2) og “Den unge Fleksnes” (TVNorge)

Jul på Månetoppen – omtale (se 2002)

Olsenbanden junior – Olsenbanden jr. er historien om Egon, Benny og Kjell som barn. De driver selvfølgelig med rampestreker og kupp, men de motkjemper skurkene og samarbeider ofte med politiet. Olsenbanden jr. finnes også som spillefilm og “Olsenbandens første kupp” har tidligere blitt vist som julekalender på TV2.

Den unge Fleksnes – Den unge Fleksnes ble vist for første gang i 2010. Serien handler om figuren Marve Fleksnes, kjent fra den norske komiserien Fleksnes fataliteter, som 13-åring. Uten respekt for autoriteter og med motgang som drivstoff er Marve på full fart inn i puberteten. Når en ny jente begynner i klassen og Moderen må reise bort, snus Marves verden fullstendig på hodet.

Se også:

Juleprogrammer på TV >>
Julefilmer på TV >>
Julepremierer på kino >>
Julegavetips på DVD og Blu-ray >>