Søk i Aktiv i Oslo

Julegaver - Tradisjoner og generelle tips til julegaver

 Julegaver – tradisjoner

Kjøp et spennende gavekort på en opplevelse  i Oslo

Å gi hverandre julegaver, gjerne i pent papir er en gammel tradisjon. Utgangspunktet for skikken kan ha vært mynter som gutter ved klosterskolen fikk til St. Nikolausfesten den 6. desember.

Litt senere var det godterier og kakestykker som var vanlige gaver. Barnas gaver hadde som formål å gi oppdragelse – nissen kom med gaver til de som var snille, hadde man ikke vært snill – kunne man vente ris til jul.

Skikken var først mest vanlig i borgerkretser, men på 1840-tallet begynte avisene å annonsere om leketøy som var passende julegaver til barn – og skikken bredte seg videre til middelklassen. Deretter fulgte utviklingen videre.

Dagens trend ble trolig skapt på 60- og 70-tallet. I 1992 ble skikken gransket av Ragnhild Brusdal. I følge henne har nå skikken mye med maktforhold å gjøre, men også et kjennetegn på at man har et forhold til hverandre.

I våre dager blir er det også blitt vanlig med firmagaver. Bedrifter gir julegaver til kunder og gode forbindelser. Det er også vanlig at de ansatte får julegaver fra bedriften.
Utenfor arbeidsforhold gis det ofte penger til avis- og postbud. Denne skikken føres tilbake til stjerneopptogene, da det var tillatt å samle inn penger. I Storbritania har denne skikken et eget navn; Boxing Day. Det kommer av skrinet som budene hadde når de gikk rundt å samlet inn sine penger.

Nesten alle i Norge gir julegaver. Det er for det meste kvinnene som holder skikken vedlike. Jo høyere inntekt, desto dyrere julegaver kjøper man. I oversikten under kan du se hva som er vanlig å gi.

Kjærester/samboer/ektefelle:
Ofte noe intimt som parfyme, smykke e.l. Senere i forholdet går det over til praktiske og huslige gaver som klær, cd’er, bøker, pleieartikler, sportsutstyr.

Barn:
Til barn er klær er vanlig. Leker kommer på 2. plass, sports- og fritidsutstyr, bøker/cd’er.

Foreldre og svigerforeldre:
For det meste huslige ting som pyntegjenstander, husholdningsapparater, blomster, bøker og klær.

Venner:
Her er det populært med pyntegjenstander, mat/drikke, konfekt, bøker, cd’er og personlig pleie.

Aktiv I Oslo.no gir deg årets beste julegavetips! Julegavetips finner du her >>

I jula har mange kjøpesentre og handlegater utvidet åpningstidene.