Søk i Aktiv i Oslo

Julens farger - betydning og opprinnelse

Rødt er vel den fargen de aller fleste forbinder med julen.

Julens farger

Julefargen de fleste forbinder med jul er rødt. Vi tenker på røde lys, røde nisser, røde duker og så videre. I midlertid er det ikke rødt som er kirkens viktigste julefarge, men hvitt. I kirken er dessuten fiolett er adventstidens farge.Andre julefarger som brukes mye er grønt og gull. Hva som brukes som julefarger er dessuten en motesak. Noen år er det hvitt som er tingen, andre år sølv, til og med sort er av og til moderne som julefarge,

Uansett motefarger og kirkefarger, rødt er likevel vinneren. Si jul og folk tenker rød. Rødfargen har faktisk fått denne unike posisjonen takket være Coca Cola, Det var Coca Cola som markedsførte den moderne røde julenissen. Den røde julenissen ble skapt av den svensk-amerikanske kunstneren Haddon Sundblom i 1931. Sundblom malte en rekke oljemalerier av julenissen som ble brukt i kampanjer for Coca Cola.

Mer om kirkens julefarger

Kirkeåret er inndelt i forskjellige farger. Den eldste fargen er hvit. På 1100-tallet kom det bestemte forskrifter om farger som skulle veksle med kirkeårstidene.

HVITT– er gledens, lysets og renhetens farge. Den brukes i juletiden (med unntak av 2. dag) Hvitt brukes 1. juledag, nyttårsaften og nyttårsdag.

RØDT – er Åndens og martyriets farge, som står for ild og for blod. I det mer tradisjonelle fargespråk kalles rødt også kjærlighetens farge. Rødt brukes også på 2. juledag,

FIOLETT – er botens farge. Den fremholder kristenlivets dobbelthet: Et liv i anger og tro. Den er nå hos oss også blitt sorgens farge i kirkens år. Vi møter den “forberedelsestidene”, advent og faste.

Her kan du lese mer om advent og førjulestiden>>
Les også mer om julen i kirken>>