Søk i Aktiv i Oslo

Adventstjerne - Alt om advent og jul - Juleguiden

Pynt vinduet med en adventstjerne

En adventstjerne er en dekorasjon til minne om julestjernen. I mange norske hjem henger adventsstjerner i stuevinduene og lyser vakkert opp i vintermørket.

En adventstjerne er en dekorasjon til minne om julestjernenSkikken med adventsstjerner ble vanlig i Tyskland på slutten av 1800-tallet. På den tiden ble adventjernen laget av papir som ble festet utenpå oljelamper som ble hengt i vinduene. Det var gjerne barna som laget disse stjernene. Skikken kom trolig til Norge via Sverige.

Det pyntes mye til advent i Norge, med lys i hager og på balkonger, med adventskranser, julegater og julevinduer i butikkene. Det er også mange adventsgraner på plasser, i hager, parker og på kjøpesentre.

Adventsstjernen blir av mange sett på som spesielt vakker fordi den skal minne oss om Betlehemsstjernen som ledet De Hellige Tre Konger til Jesusbarnet.

Populært på 50-tallet

Det var først på 50-tallet at adventsstjernene ble virkelig populære i Norge. På den tiden var oljelampene for lengst erstattet med elektriske lyspærer. Elektrisk lys gjorde det mulig i ha adventsstjernene lysende i vinduene hele tiden. Adventsstjernene blir gjerne laget av pergament og ståltråd. Også trespon i forskjellige farger blir brukt.

Elektrisk lys gjorde det mulig å henge opp lysende stjerner i vinduene, men det var først på 1950-tallet at slike stjerner dukket opp hos folk flest. De var laget av pergamentpapir på et ståltrådskjelett med ei lita pære inni. På 1970-tallet ble det populært med mer “husflidspregete” stjerner av spon, enten trehvite eller rødbeiset, og noen var formet som snøkrystaller.

På 70-tallet begynte mange i tillegg å sette opp adventsstaker med elektriske lys i vinduene. Slike adventsstaker har gjerne syv lys.

I adventstiden skjer det mange førjulsarrangementer i Oslo. Se vår oversikt over førjulsarrangementer her >>

Se en julefilm på TV, eller følg med på julekalender på TV.

Benytt adventstiden til å gå på julekonserter eller juleforestillinger. Vi har oversikten!