Søk i Aktiv i Oslo

Hva er Melodi Grand Prix - historie og utvikling

Hva er Melodi Grand Prix - historie og fakta
Noen ønsker å oppleve Melodi Grand Prix på tettere hold enn andre

Hva er Melodi Grand Prix?

Melodi Grand Prix – historie og utvikling

I Norge kaller vi konkurransen for Melodi Grand Prix eller rett og slett Grand Prix, noen sier til og med MGP. MGP blir imidlertid som oftest brukt om den nordiske låtkonkurranse for barn MGP Junior.

Den europeiske sangkonkurransen heter imidlertid ikke Melodi Grand Prix, den heter Eurovision Song Contest. Det er egentlig bare den norske kåringen av en deltager til Eurovision Song Contesr som lyder navnet Melodi Grand Prix. Uansett det er få som sier Eurovision Song Contest her i landet. Vi sier Grand Prix eller Melodi Grand Prix om begge konkurransene.

For deg som er opptatt av hva som er korrekt har vi imidlertid laget en liten oppsummering.

Korrekt bruk av navnene Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest:

Melodi Grand Prix er navnet på den norske konkurransen som arrangeres i forkant av Eurovision Song Contest. Vinneren av norske konkurransen Melodi Grand Prix blir Norges representant i den internasjonale konkurransen.

Melodi Grand Prix i Norge siden 1960

Norge har deltatt i Eurovision Song Contest siden 1960, og Melodi Grand Prix har blitt arrangert i forkant av denne konkurransen hvert år med unntak av to: I 1991 plukket NRK ut Norges bidrag internt, og i 2002 var vi ikke kvalifisert for den internasjonale konkurransen.

Delfinaler og stort show knyttet til Melodi grand Prix

Det er NRK som arrangerer Melodi Grand Prix. Gjennom tidene har satsingen variert en god del. I perioder har avviklingen av Melodi Grand Prix vært ganske enkel. Per Sundnes er sentral som tilrettelegger av norske Melodi Grand Prix og har gjort mye for å revitalisere programmet og konkurransen i Norge.

Siden 2006 har Melodi Grand Prix blitt arrangert etter samme modell som den svenske Melodifestivalen. Dermed har vi i de siste årene hatt en stor satsing på direktesendte delfinaler og avstemninger.Denne modellen har ført til ny interesse for Melodi Grand Prix i Norge.

Alexander Rybaks poplaritet og rekordstore seier i 2009 har også vært enormt viktig for Melodi Grand Prix i Norge. Når vi nå arrangerer finalen i Eurovision Song Contest på Telenor Arena er Melodi Grand Prix-lykken komplett.

Melodi Grand Prix med finale i Oslo Spektrum

Siden den europeiske finalen er i mai, arrangeres Melodi Grand Prix gjerne i februar. Da arrangeres det delfinaler rundt omkring i byer i hele landet, før finalen går av stabelen i Oslo Spektrum. Det er TV-seerne som avgjør hvem som vinner med å stemme via SMS eller telefon.

Melodi Grand Prix har vært et springbrett for mange norske artister. Blant annet var det slik Alexander Rybak virkelig ble berømt. I 2010 ble Norge kjent med Didrik Solli Tangen som vant Melodi Grand Prix overlegent med sin flotte operaballade My heart is yours og representerer Norge i Eurovision Song Contest 2010.

Les mer om Melodi Grand Prix

Les mer om norske Grand Prix-låter gjennom tidene >>
Operaballade vant Melodi Grand Prx 2010 i Oslo Spektrum>>

Les om Eurovision Song Contest 2010 i Oslo

Guide til Melodi Grand Prix / Eurovision Oslo 2010 – hovedsiden >>

Dette er Eurovision Song Contest>>
Regler i Eurovision Song Contest 2010>>
Offisielt program for Eurovision Song Contest 2010 i Oslo – Telenor Arena>>
Billetter til Eurovision Song Contest 2010 i Oslo >>
Deltagere i Eurovision Song Contest 2010>>
Transport til Eurovision Song Contest 2010 på Fornebu>>

Melodi Grand Prix
En ung og en litt eldre Melodi Grand Prix-konge sammen. Bildet er tatt under utdelingen av Spellemannsprisen 2010.
Foto: Erik Brandsborg – Aktiv I Oslo.no