Søk i Aktiv i Oslo

Nasjonaldagen - slik feires den i Oslo og Akershus

Norges nasjonaldag, 17. mai, i Oslo

Feiringen av nasjonaldagen i Oslo

I Oslo har vi Stortinget, Karl Johansgate og ikke minst Slottet med Kongefamilien som virkelig setter en spiss på feiringen av 17. mai.

Barnetoget er dagens høydepunkt

Barnetoget, som går opp Karl Johan, hilser Stortinget og forsetter opp Slottsbakken til Slottet, hvor Kongefamilien står og vinker til Oslos barn, er uten tvil den viktigste tradisjonen.

Se oversikten over hele barnetoget i 2023 >>

Skolen fremst i barnetoget hilser Stortinget kl. 10.15. Da har allerede 17. mai-feiringen, for de fleste, vært i gang lenge. Mange av skolene har marsjert fra steder som Ila og Grünerløkka ned til sentrum og de ulike oppstillingsplassene. Andre skoler som ligger lengre unna, må sørge for busstransport til alle elevene.

Grytidlig start på dagen

For mange starter 17. mai meget tidlig. Det er tradisjon at alt skal være på stell til nasjonaldagen. Det skal være plantet ute, flagg og skjorter skal være nystrøkne, sko skal skinne og sløyfer og rosetter ligge klare. Mange kvinner og menn har nok jobbet til sent på kveld 16. mai med pynting av gater, bakgårder og skolegårder. Nyutsprunget bjørkeløv er tradisjonell pynt utendørs på nasjonaldagen. På bordene pyntes det med 17. mai-buketter i rødt, hvitt og blått.

For foreldre med barn i skolealder er nasjonaldagen en festdag, men ingen dag for latskap. Barna skal gjerne møte ferdig pyntet, med strøket flagg til flaggheis i skolegården klokken 08:00. Frokost bør de også ha fått først.

Spiller barna i skolekorps, starter dagen enda tidligere, for korpset skal jo spille til flaggheisingen. Ofte arrangeres felles frokost for korpsbarna på skolen før flaggheising.

17. mai-taler

Rundt omkring i landet er det mange som holder 17. mai-taler! 17. mai-talen er en spesiell tale som det er en stor ære å bli spurt om å holde. Det er gjerne personer med betydning for lokalsamfunnet som blir bedt om å holde 17. mai-taler. På mange skoler er det en skoleelev som er hovedtaler. Uansett er en slik tale en helt spesiell form for tale. Den skal gjerne handle om demokratiet, om forfedrene på Eidsvoll og om kjærligheten til Norge og de norske idealene. 17. mai-talen kan gjerne være litt alvorlig og ta opp demokratiske problemer i våre dager. Det er er viktig å knytte en relevans fra Eidsvollmennenes idealer til temaer som er relevante i våre dager. Humor og nye uventede vrier gjør seg også godt.

17. mai-frokost med Champagne

For unge voksne og foreldre med store barn, og ikke minst for russen, starter ofte nasjonaldagen med en champagnefrokost i private hjem. Man samles og drikker champagne og jordbær – og annen god mat hører selvsagt også med. Noen arrangerer 17. mai-frokost utendørs, både i parker og hager også.

Etter frokosten er det vanlig å ta en en tur til byen for å se på barnetoget, eller å sette seg på en kafé eller restaurant.

17. mai etter barnetoget

Etter barnetoget er det mange som tar en lunsj på en restaurant i sentrum, eller koser på en uteservering eller lignende. Det er mange tilbud hos byens serveringssteder, men det er mange om plassen på en slik dag. Noen restauranter tar i mot bestillinger på 17. mai, andre ønsker at bord bookes i forkant.

Lokal feiring av nasjonaldagen i bydelene

De fleste bydeler har lokale arrangementer på bydelens skoler eller andre steder etter barnetoget. For folk med skolebarn er det vanlig at man samles i lokalmiljøet til 17. mai-leker, taler, utdeling av korpsmedaljer, underholdning, pølser, is og brus. Det er gjerne foreldre til skolebarn og korpsbarn som står for arrangementene som gir gode inntekter til gode formål.

Mange koser seg i sentrum hvor det er yrende liv på alle restauranter og kaféer hele dagen. Stortorvets Gjestgiveri har en helt spesiell tradisjon med konsert med Kampen Janitsjarorkester i bakgården.

Se hele programmet 17. mai i Oslo i 2023 >>

Russetoget har vært arrangert i Oslo i 105 år, men i 2010 tok det foreløpig slutt.

I stedet arrangerer russen russefester og “rulling” med russebussene. Selv om ikke russen har sin egen plass i barnetoget, vil nok mange russ være tilstede og gå sammen med sine medelever under skolenes faner. Derfor er det altså fortsatt muligheter til å se russ som går i tog.

Les tidspunkter og rekkefølge på barnetoget her >>

Fest fra morgen til kveld

Om ettermiddagen og kvelden det vanlig å gå på tivoli. Mange utesteder arrangerer 17. mai-fester. Det er også flere og flere arrangementer i Oslo sentrum, blant annet 17. mai-komiteens gratis festkonserter på Akershus Festning.

Her finner du hele programmet for hva som skjer i Oslo 17. mai 2023 >>

Blant ungdommen er det vanligst å være ute på byen på kvelden 17. mai, mens de voksne etter hvert trekker hjemover til hager og grillpartyer.

Finn tips om grilling >>

Trenger du tips til hva du kan servere gjestene på 17. mai? 

Vi foreslår:

– Koldtbord med et utvalg av kjøtt, fisk, ost og spekemat. Server gjerne flatbrød, knekkebrød og rømme til.

– Grillet pølser med tilbehør som potetsalat, coleslaw, og sennep.

– Reker med brød, majones, sitron og salat.

– Fersk frukt salat eller bær med vaniljesaus eller is til dessert.

Norske råvarer hører selvsagt hjemme på 17. mai. Her er et annet forslag til 17. mai-meny.