Søk i Aktiv i Oslo

Grilltyper - Valgmulighetene er store når det gjelder grilltyper

Kulegrill. Foto: Robert S. Donovan / Flickr

Grilltyper

Valgmulighetene er store når det gjelder grilltyper. Når du skal velge grill er det lurt å tenke over hva skal grilling du har tenkt til å drive med. De ulike grilltypenen har hver sine fordeler.

Kullgrill
Kullgrillen er den mest effektive grillen. Den gir som oftest bedre effekt enn både gassgriller og elektriske griller. Det tar imidlertid lengre tid før kullgrillen er klar til bruk. Du må helle på tennvæske, la den trekke inn i cirka ti minutter før du tenner grillen. Det tar cirka en halv time fra du har tent grillen til den er klar. Til kullgrillen kan du bruke både vanlig kull og briketter. Grillbriketter har den fordelen at de brenner lenger. Det finnes også praktiske tennbriketter som gjør at det blir fart på grillen raskere. Du kan grille både med og uten lokk. En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes. På grillen du kjøper bør det være mulighet til å regulere avstanden mellom grillristen og glørne.

Elektrisk grill
Mange foretrekker elektrisk grill, disse er praktiske på steder hvor det ikke er lov til å bruke kullgriller og gassgriller.  En annen fordel er at du slipper tennvæske og mye søl. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet. Det beste er å ha en grillrist i støpejern, disse holder best på varmen.

Gassgrill
Gassgrillen er den grilltypen som øker mest i popularitet. Den har mange fordeler. Som den elektriske grillen er den alltid klar til bruk, og er lett å holde ren. En annen fordel med gassgrill er at du kan regulere varmen og dermed får mer kontroll på grillmaten. Når du bruker gassgrill må du grille med lokk for å få nok varme, effekten er langt lavere enn med en kullgrill. På en gassgrill er det lette å grille store kjøttstykker som steker og hele fileter.

Engangsgrill
Engangsgrillen er utskjelt, men populær og den har sine klare fordeler. Den engangsgrill er lett å ha med seg på tur og den blir fort varm. Ulempene er at den også blir fort kald og at du ikke har noen mulighet til å regulere varmen, samt at risten ligger svært nær kullene. Faren for at maten brenner seg er dermed ganske stor. Denne grillen egner seg derfor best til mat som trenger kort steketid, som hamburgere, pølser og tynne kjøttstykker. Engangsgiller forsøpler mye og er til stor irritasjon for mange. I de siste ha det kommet små flergangsgriller som tar sikte på å erstatte engangsgrillen. Kanskje du skal prøve en slik i stedet.

Flergangsgriller – miljøgrill
Det har kommet flere forskjellige små og lettvinte flergangsgriller på markedet den siste tiden. Den minste av dem 1-2-3 Minigrill er ikke størren enn en engangsgrill og kommer i en liten bæreveske som faktisk gjør den lettere å frakte enn engangsgrillen. Det er ønskelig at flergangsgrillene erstatter bruken av engangsgriller. Flergangsgrillene er noe bedre enn engangsgriller, men har stort sett de samme ulempene.