Søk i Aktiv i Oslo

Juni - det er endelig sommer i juni

I juni er det endelig sommer

Når juni kommer er det endelig sommer. Dagene er på sitt lengste, været er strålende og både store og små gleder seg over at ferien nærmer seg med stormskritt. Glemt er boblejakker og tunge vinterstøvler. Nå er det shorts, t-skjorte og sandaler som gjelder!

Om måneden juni

Juni er den 6. måneden i den gregorianske kalenderen. Den har 30 dager. Juni er oppkalt etter den romerske gudinnen Juno, som var gift med guden Jupiter. Juno var gudinnen for ekteskap, og tidligere ble det sett på som spesielt heldig å gifte seg i juni.

Juni er sommer

Juni er den første sommermåneden i året, og om mai er årets vakreste måte, står ikke juni noe særlig tilbake for førstnevnte. Markblomstene blomstrer, og er været bra kan man få kjøpt de første norske jordbærene i slutten av juni.

Hundekjeks
Er jeg en blomst? Det vet jeg ikke.
Med løftet blondeparasoll
står jeg blant pengeurt og vikke
og storkenebb og jonsokkoll.

Jeg kommer sent. Men når jeg kommer
og kanter landevei og grøfter
med mine hvite juniløfter
da er jeg ikke blomst, men sommer.

Av Inger Hagerup

Ting å gjøre i juni

Med sine lange kvelder er juni perfekt for å ta seg lange turer ut i naturen. Grillsesongen er i gang for fullt, og det er bare å kose seg. Dersom du ikke får badet i løpet av juni er du ganske enkelt en pyse.

I juni starter også sommersesongen på fjellet. Mange av hyttene er stengt i overgangsperioden mellom sommer og vinter, men i løpet av juni åpner de opp igjen, og du kan oppleve våren i fjellet.

Sommerferie og skolefri

Det kanskje aller beste med juni er at det endelig er sommerferie. Etter et år med lekser og prøver er den lange sommerferien et kjærkomment avbrekk for alle i skolealder. I 2009 er 19. juni skoleårets siste dag.

Tips til hva du kan gjøre i sommerferien finner du på vår sommerguide >>

Merkedager og høytider i juni

3. juni – Rasmusdagen
Rasmusdagen var en katolsk messedag til minne om Erasmus av Antiokia. Den ble også kalt Skoklefallsdagen, og man måtte være ferdig med våronna innen denne dagen.

7. juni – Unionsoppløsningen 1905
7. juni 1905 erklærte Stortinget at unionen med Sverige, som hadde vart siden 1814, var over.

9. juni – Kolbjørn med laksen
Høytiden Kolbjørn med laksen var opprinnelig en fest til ære for den katolske helgenen Kolumba av Iona. I Norge førte misforståelser til at høytiden ble kalt Kolbjørn med laksen. Man mente at denne dagen var starten av sommeren, for rundt disse tider begynte laksen å gå opp i elvene.

Storbritannias nasjonaldag
Storbritannia har ikke en offisiell nasjonaldag, men noen markerer kongens bursdag i den sammenheng. Kong Charles III sin offisielle bursdag er annonsert å være den tredje lørdagen i juni.

Se flere nasjonaldager.

17. juni – Botolfsmesse
Botolfsmesse ble feiret til minne om en engelsk munk som var svært populær i sin tid. I dag vet vi ingenting om munken, utover at han var svært godt likt. I Hedmark var det en vanlig tradisjon at jord som lå i brakk skulle harves og pløyes denne dagen.

Villblomstenes dag
Villblomstenes dag arrangeres hvert år i løpet av midten/slutten av juni. Det er flere arrangementer rundt om i byen denne dagen. I 2024 er det Villblomstenes dag 16. juni.

20. juni – Sommersolverv  
Sommersolverv er midtsommer, det er det tidpunktet på året da sola befinner seg høyest over himmelsk ekvator. Sommersolverv flytter seg litt fra år til år og inntreffer 20. eller 21. juni.

Les mer om sommersolverv.

23.-24.  juni – Sankthansaften
Selve Sankthans eller Jonsok som dagen også kalles er den 24. juni, men det er helst Sankthansaften, 23. juni, vi feirer her i landet. Sankthans er til minne om døperen Johannes, men egentlig er det vel helst midtsommer og sommersolverv vi feirer denne dagen. 24 juni, St. Hansdagen var alminnelig helligdag inntil 1771, fortsatt er 24. juni fridag i enkelte norske kommuner
Les mer om Sankthansaften >>

29. juni – Persok
Persok, Petersmesse eller Peter med gullnøkkelen er en messedag for apostlene Peter og Paulus.

Stjernetegn i juni

TVILLINGENE
21. mai – 21. juni

Du er nysgjerrig, bevegelig og lidenskapelig, men kan også være uberegnelig og upålitelig.

KREPSEN
22. juni – 22. juli

Du har empati og er forsiktig, og ditt arbeid preges av inspirasjon og idealisme. Du kan ha et stort trygghetsbehov.