Søk i Aktiv i Oslo

Januar - årets første måned er den lykkebringende januar

 Januar – en lykkebringende måned

Januar er årets første måned. Det nye året blir – bokstavelig talt – åpnet med et smell, og mange har store forhåpninger for det nye året. Et nytt år er å starte med blanke ark, og man kan glede seg over alle mulighetene dette gir. Følelsen av at et helt år ligger foran deg, er ganske enkelt fantastisk.

Om måneden januar

Januar er årets første måned og har 31 dager. Den er oppkalt etter den romerske guden Janus, romersk gud for all begynnelse. Janus kunne se både forover og bakover med sine to ansikter.

Januar ble vedtatt som årets første måned i år 154 f.Kr. av det romerske senatet. Romernes navn på måneden var Januarius.

Tiden fra nyttårsaften til et stykke ut i januar var en overgangsperiode fra gammelt til nytt år. Mange varsler var knyttet til denne perioden. Forhold rundt starten av et arbeid på nyåret fikk betydning for hvordan dette arbeidet kom til å gå resten av året.

Ellers ble januar regnet som en lykkebringende måned. De lysere dagene var et tydelig tegn på at mørkemaktene som man trodde herjet ved vintersolverv og i jula, var kommet litt på avstand.
På norrønt ble måneden kalt kalt Þorri (torre).

Den var oppkalt etter guden Torre. Torremåneden varte egentlig fra midten av januar til midten av februar. Et annet navn er midtvintermåned

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Lysere dager

I løpet av januar begynner dagene å bli lysere og i Oslo og Akershus blir dagen 1 time og 52 minutter lengre i løpet av januar. 1. første januar står solen i Oslo opp 09.19 og de går ned klokken 15.22.

Nyttårsforsetter

Å ha forsetter for det nye året er veldig vanlig. Mange offentliggjør disse på nyttårsaften. Nyttårsløfter er en fin måte å ta tak i dårlige vaner og bli inspirert til å forbedre seg, men det er viktig at man ikke dar det alfor alvorlig. Husk: vennene din liker deg som du er!

Les mer om nyttårsforsetter >>

Aktiviteter i januar

Januar er vintermåneden fremfor noen. Det er strålende føre i skiløypene, og man bør benytte sjansen til å komme seg ut i vinternaturen.

De første skolerevyene har premiere i januar, og det er absolutt verdt å få med seg.

I januar starter også årets aktiviteter opp, og du kan melde deg på nye, spennende ting. Har du lyst til å prøve deg på en ny sport? Mange klubber starter opp nybegynnerkurs i januar, og da er det bare å kaste seg på.

Viktige merkedager i januar

1. januar – Nyttårsdag
Nyttårsdagen er offisiell helligdag i Norge. 1. januar er den første dagen i kalenderåret både i den gregorianske og den julianske kalenderen. Det er 364 dager igjen av året — 365 hvis det er skuddår.
Les mer om nyttårsdagen >>

5. januar – Trettendagsaften
Dette var kvelden før Trettendedagen.

6. januar Trettendedagen eller hellig tre kongersdag
Trettendedagen blir julefeiringen avsluttet mange steder, gjerne med en liten fest. Du kan også fortsette julefeiringen til tjuendedagen hvis du vil, men du kan jo likevel feire de hellige tre konger.
Les mer om trettende dag på våre julesider >>

7. januar – Eldbjørgsdagen
Eldbjørgdagen skålte man for ilden og St. Knuts minne. Det er en god tradisjon å skåle for ilden. Vi synes det er viktig å ta vare på tradisjoner i Norge.

11. jaunar – Brettemesse
Brictavia som vi feirer denne dagen er  det igjen som vet hvem var lenger. Hun ble bare feiret i Norge og på Island. Det eneste vi vet om Brictavia er at hun i følge legenden  ble henrettet med øks og at hun skal ha blitt født i Norge. Alt annet om henne her gått tapt.
Les mer om Brettemesse >>

12. januar – Midtvinterdagen
Midtvinterdagen var en opprinnelig hedensk offerfest som ble feiret 28 dager etter vintersolverv. Dette var dagen da våre forfedre feiret jul.
Les mer om Midtvinterdagen her >>

13. januar – Tjuendedagen
Tjuendedags Knut feier jula ut heter det, og nå er det altså slutt på julefeiring. Vanlige tradisjoner for å symbolisere at julen var over var å “koste” den ut med en sopelime, kaste øltønnen ut av kjelleren eller fjerne smøret fra bordet.

17. januar – Antonsmesse
Antonsmesse mintes klosterlivets far, Antonius fra Egypt. Han skal ha solgt alt han eide, og dratt ut i ørkenen. Han er også skytshelgen for dyrene, spesielt grisen.

20. januar – Brødremesse
Brødremesse ble feiret til ære for den hellige Sebastian og pave Fabian. Festdagen ble kalt brødremesse ved en misforståelse – de to levde ikke verken i samme land eller på samme tid.

21. januar – Prinsesse Ingrid Alexandra
Offisiell flaggdag for prinsesse Ingrid Alexandra, født 2004

25. januar Pålsmesse
Pålsmesse markerer apostelen Paulus’ omvendelse til kristendommen. I norsk folketro het det at arbeid som ble påbegynt denne dagen ville mislykkes.

Stjernetegn i januar

STEINBUKKEN
21. desember – 19. januar

Du er ambisiøs, formende, hengivende, arbeidsom og målorientert. Men du kan også ha litt mangel på spontanitet og sensitivitet og være sta, fordømmende og kontrollerende.

VANNMANNEN
20. januar – 19. februar

Du er veldig sosial, vennlig, kreativ, strålende og stolt. Men du kan også være tankeløs, indirekte og svevende.