Søk i Aktiv i Oslo

Februar - den korteste, men morsomste måneden!

Den korteste (men kanskje den morsomste) måneden i året er februar

Februar er årets andre måned og har bare 28 dager.

Hvert fjerde år, når det er skuddår, har februar 29 dager. 2024 er skuddår.

Februar byr på massevis av moro, vi snakker Valentine’s Day, morsdag, fastelavn og kanskje mest av alt – karneval. Dessuten jenter, så kan dere etter gammel skikk fri i hele februar.

Februar lokker også med lengre dager og vinterferie i uke 8.

Fakta om februar

Februar er årets andre og korteste måned. Februar betyr renselse, og på denne tiden av året hadde romerne renselsesfest. I den tidlige romerske kalenderen var mars årets første måned og februar den siste.

I Norge i norrøn tid ble februar kalt Gjømåned etter gudinnen Gjø. Senere, faktisk helt frem til1827 stod det blide­måned i almanakken. Det var det hyggelige navnet til februar fordi dagene ble merkbart lengre.

Augustus stjal en dag fra februar

Februar mistet én av dagene nettopp fordi den var den siste måneden i året, i den tidligere romerske kalenderen, og fikk de dagene som var igjen.

Det er likevel ikke hele grunnen til at februar har så få dager. Den romerske keiseren Augustus stjal nemlig den 29. dagen i februar. Opprinnelig hadde februar 29 dager i vanlige år og 30 dager i skuddår. Da Augustus skulle oppkalle en måned etter seg selv, ville han ikke ha en måned med kun 30 dager. Julius Cæsar hadde jo juli med 31 dager og Augustus kunne ikke være dårligere. Dermed fikk august 31 dager og februar bare 28.

Dagen blir om lag to og en halv time lengre

I Oslo blir dagen 2 timer og 30 minutter lengre i løpet av februar! Den 1. februar står solen opp 08.30 og går ned 16.32. Den 1. mars står solen opp 07.14 og går ned 17.46.

Lyst til å gifte deg med meg?

I gamle tider hadde kvinner lov til å fri i februar siden februar var måneden til gudinnen Gjø. Ellers har det vært sagt at kvinner kan fri på skuddårsdagen. 2028 er skuddår, så tror du at du har funnet mannen i ditt liv, utnytt 29. februar til fulle, for den sjansen får du ikke igjen på fire år.
Les mer om skuddår og skuddårsfrieri >>

Aktiviteter i februar

Skolerevysesongen er i gang for fullt. Elever fra videregående skoler i Oslo og Akershus jobber og står på for å lage tidenes show, og det er utrolig gøy å se hva ungdommene klarer å få til.

I uke 8 er det vinterferie i Oslo og Akershus.
Besøk vår vinterguide for masse tips til hva du kan gjøre i vinterferien >>

Viktige merkedager i februar:

Hele februar – karneval
Karneval, selve ordet er morsomt. Det arrangeres karneval over hele verden og disse festene, ja de er simpelthen verdens beste fester. Februar er karnevalsmåneden.
Les mer om karneval >>

2. februar Kyndelsmesse – for lysene og Maria
Kyndelsmesse er en dag for lys og en dag for kvinner. Dagen er en fest til ære for Maria og noen steder i Norge var det vanlig å feire Kjerringjul. Det betydde god mat og sammenkomster for kvinner.

I våre dager forslår vi at du feirer Kyndelsmesse med å invitere venninner til litt mat og en prat og hvorfor ikke støpe lys? Tenn masse stearinlys rundt i huset og er du ekstra aktiv kan du gå i spissen for en lysprosesjon eller et fakkeltog for fred.

3. februar – Blåsmesse
Blasius, er en armensk helgen som var lite kjent hos oss. Derfor tenkte de fleste heller på sterk vind denne dagen og det ble sagt at vinden kunne blåse bort vinteren. Blasius er likevel en helgen å merke seg fordi han beskytter mot og helbreder halsonder, og det kan vi vel trenge noen og en hver på denne tiden av året.

5. februar – Ågotsmesse
Den 40 dager lange fasten før påsken begynner. Pass på å spise og drikke mye før denne dagen!

6. februar – Samefolkets dag
Les mer om Samefolkets dag >>
Les mer om samiske flaggdager >>

6. februar – Dortemesse
Dortemesse ble også kalt fiskefaredagen, og var den dagen sjøfisket begynte.

Andre søndag i februar – Morsdag
Den andre søndagen i februar er det morsdag i Norge. Morsdag er en amerikansk oppfinnelse, men dagen har slått rot her i Norge. Sikkert fordi vi alle er så glad i moren vår. Det er vanskelig å si helt nei til en morsdag.
Les mer om morsdag >>

14. februar – Valentinsdagen
Dagen for all kjærlighet. Kanskje er du heldig og får et kjærlighetsbrev?
Lag hjerteformede bringebær-sjokolader >>

Les mer om valentinsdagen >>

Fastelavnssøndag
Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager før 1. påskedag. Dato for fastelavn vil variere, men falle inn i tidsrommet mellom 1. februar og 7. mars, eller i skuddår fra 2. februar til 7. mars.
Fastelavn har røtter til middelalderen. Ordet kommer fra tysk Fasten-aben og betyr kvelden før fasten. Likevel er ikke fastelavn en eneste kveld, men egentlig tre dager. Fastelavn begynner med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag, deretter med feitetirsdag. Feite tirsdag er også kjent som Fat Tuesday, og ikke minst som Mardi Gras. Feittirsdag er den siste dagen med fest før askeonsdag som er innledningen til den førti dager lange fasten.
Les mer om Fastelavn >>

Blåmandag
Blåmandag var dagen mellom fastelavnssøndag og feittirsdag og noen steder var det skrinn og dårlig mat denne dagen. Andre steder i Norge droppet man dette med skrinn mat og kalte dagen for fleskemandag i stedet. Eller er vel blåmandag i våre dager mest kjent som dagen etter hvilken som helst stor fest og kan opptre mange ganger i løpet av et år for enkelte.

Feittirsdag
På feittirsdag var det, enkelt og greit, om å gjøre å spise så mye som mulig. Feittirsdag er nok mer kjent under sitt fanske navn Mardi Gras, som handler om karneval. På engelsk kalles dagen Fat Thuesday og i Norge var dagen den siste av fastelavnsdagene.
Les mer om karneval >>
Les mer om fastelavn >>

21. februar – Kong Harald V
Kong Harald V fyller år

18. februar (2026) – Askeonsdag
Askeonsdag er en kristen helligdag, som markere begynnelse på fastetiden. Fasten varer fra askeonsdag til påskeaften. Det er 44 dager, men siden folk ikke skal faste på søndagene blir fasten på 40 dager.
Les mer om askeonsdag >>

22. februar – Peter stol
Peter stol ble på folkemunne kalt Peter varmstein. Man minnes at apostelen Peter inntok biskopstolen i Antiokia.

24. februar – Mattismesse
Mattismesse ble feiret til minne om apostelen og evangelisten Matteus.

29. februar (2028)– Skuddårsdagen
2028 er skuddår. I følge gammel tradisjon kan jentene fri til guttene, og sier de nei, må guttene gi sin frier tolv par skinnhansker!
Les mer om skuddår >>

Stjernetegn i februar

VANNMANNEN
20. januar – 18. februar

Du er veldig sosial, vennlig, kreativ, strålende og stolt. Men du kan også være tankeløs, indirekte og svevende.

FISKENE
20. februar – 19. mars
Du er empatisk, sensitiv, mystisk og inspirerende, men kan også bli distrahert, fraværende og likegyldig.