Desember - det er jul og høytidsstemning i desember

Desember – jul og høytidsstemning

Desember er årets mørkeste måned, men det virker ikke sånn. Med opptente julegater, snø og julestemning er det få ting som er mer koselig enn desember. Vi synger julesanger, handler gaver og gleder oss til å være sammen med venner og familie i høytiden som kommer.

Om måneden desember

Desember er den tolvte og siste måneden i den gregorianske kalenderen, og har 31 dager. Den har fått navnet sitt etter det latinske ordet ”decem”, som betyr ti, fordi det var den tiende måneden i den gamle romerske kalenderen.

Selv om måneden desember først og fremst blir forbundet med jul, er det også mange gamle myter om troll og mørkemakter. De kommer antageligvis av at dette er årets mørkeste måned. Natt til 13. desember ble for eksempel kalt Lussi Langnatt, og da var det onde på ferde.

Lussinatti Lange

Lussinatti lange
intet være bange
Gud beskytte gård og grunn
Fisk i vann og fugl i lund
Intet være bange
Lussinatti lange

Norsk folketone

Desember er jul

Det er ikke til å komme fra at det viktigste med desember er juleforberedelser. Adventstid med kalender, handling, vasking og baking gir en helt spesiell stemning. Kanskje tar vi oss også litt ekstra tid til ettertanke i denne travle måneden? Det er i hvert fall sikkert at nesten alle gleder seg til denne høytiden.

For oss er julen en kristen høytid for å feire at Jesus kom til verden, men før den tid var det vanlig å feire at sola snudde.

Barnas julesang

Jeg er så glad hver julekveld
For da ble Jesus født
Da lyste stjernen som en sol
Og engler sang så søtt

Inger M. Wexelsen

Les mer om jul og julefeiring på vår guide til julen >>

Ting du kan gjøre i desember

Desember er fremfor alt måneden for konserter og forestillinger. Både profesjonelle og amatører synger og spiller julen inn over hele landet, og få ting skaper mer julefølelse enn for eksempel ”Nøtteknekkeren” eller ”Reisen til Julestjernen”.

Selv om det ikke alltid er snø i byen i desember, kan du ta med deg skiene og nyte snøværet i marka. Enten du vi gå lange turer eller leke deg i slalåmbakken kan du gjøre dette i desember.

Høytider og merkedager i desember

6. desember – Nilsmesse
6. desember ble kalt Nilsmesse eller Nikolausdagen til minne om st. Nicolaus, som kan være opphavsmannen til myten bak julenissen.

9. desember – Anna Røytrøv
Anna Røytrøv ble feiret til ære for jomfru Marias mor Anna. Mange steder var det skikk å starte bryggingen av juleølet og legge tørrfisken i vann denne dagen.

10. desember – Utdelingen av Nobels Fredspris
Les mer om utdelingen av Nobels Fredspris >>

10. desember – Menneskerettighetsdagene
Menneskerettighetene ble vedtatt av FN i 1948.
Les mer om Menneskerettighetsdagen og andre FN-dager >>

13. desember – Lucia
Luciadagen blir feiret til ære for helgenen Lucia, som led martyrdøden. Flere steder i Norge ble denne høytiden tidligere kalt Mongsmesse. Tidligere ble natt til 13. desember sett på som årets lengste natt, og da kunne mystiske saker og ting skje. Dette kaltes Lussi Langnatt eller Lussinatti.
Les mer om Luciadagen >>

17. desember – Lasarusdagen
Denne dagen ble feiret til ære for Lasarus, som Jesus vekket opp fra de døde. Han var skytshelgen for syke.

21. desember – Tomasmesse
Tomasmesse var til minne om apostelen Tomas, som også ble kalt tvileren Tomas. Ellers er dagen mest forbundet med juleforberedelser.

21. eller 22. desember – Vintersolverv
21. / 22. desember snur sola og dagene blir gradvis lysere.
Les mer om vintersolverv >>

23. desember – Lille julaften
Lille julaften, ofte kalt dagen før dagen, var tidligere en festdag for den islandske biskomen Torlak Torhaldsson. Nå for tiden er det gjerne denne dagen man pynter og gjør huset helt klart til julefeiringen.

24. desember – Julaften
Dette er dagen vi har ventet på! Endelig er julaften her, dagen vi har ventet og forberedt oss på i hele desember. Vi feirer at Jesusbarnet kom til verden, og feirer sammen med familien.

25. desember – 1. juledag
25. desember er den helligste dagen i året. I følge tradisjonen skal man holde seg hjemme denne dagen.

26. desember – Staffansmesse
På Staffansmessen startet julefestlighetene for alvor. Dagen feires til ære for Stefan, som var den første kristne martyr.

28. desember – Barnemesse
Barnemessen ble feiret til minne om alle de uskyldige barna kong Herodes drepte i jakten på Jesus. Denne dagen skulle barna få noe godt å spise. De kunne besøke hverandre og ha det gøy på de voksnes bekostning.

31. desember – Nyttårsaften
31. desember er årets siste dag. Man feirer med en stor fest, som varer inn i det nye året. Det er vanlig å feire med gode venner, god mat og champagne mens man ser på fyrverkeri.
Les mer om nyttårsfeiringen >>

Stjernetegn i desember

SKYTTEN
23. november – 21. desember

Du har evnen til å se positivt på livet, og er klok, målrettet og tolerant, men også rastløs.

STEINBUKKEN
21. desember – 19. januar

Du er ambisiøs, formende, hengivende, arbeidsom og målorientert. Men du kan også ha litt mangel på spontanitet og sensitivitet og være sta, fordømmende og kontrollerende.