Søk i Aktiv i Oslo

Påskefeiring i Norge - Tradisjoner for påskefeiring i Norge

Moderne norsk påskefeiring

Påsken er en viktig høytid for kirken, og i mange land er feiringen av påsken viktigere enn julefeiringen. I Norge har vi lange tradisjoner når det gjelder påskefeiring og verdens lengste påskeferie. Mye av den norske påskefeiringen knytter seg til nettopp den lange påskeferien. Den tradisjonelle norske påskeferien tilbringes i påskefjellet og feires med appelsiner, sol, Kvikk-Lunsj og skiturer. At alle reiser bort i påsken er faktisk en myte, mange slapper av hjemme, og bypåske har blitt et populært begrep for folk som satser på påskefeiring i Oslo.

Datoene for påskefeiringen og påskedagene flytter seg fra år til. Dette er fordi datoen for 1. påskedag påvirkes av vårjevndøgn og månen. Påskedag skal nemlig feires første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Offisielt vårjevndøgn er 21. mars. 1. påskedag kan derfor falle mellom 22. mars og 25. april. Her kan du sjekke når påsken er i årene fremover.

Den stille uke er betegnelsen på uken mellom palmesøndag og påskedag.

Inntil nylig var påsken en svært stille tid på grunn av alle helligdagene og mye av påskeuken var preget av stengte butikker og stengte utesteder. Butikkene er fortsatt stengt men påsken er mindre stille enn før og for mange er påskefeiringen en lang fest i våre dager.

Påskefeiringen er svært gammel og våren og solen har blitt feiret på denne tiden av året lenge før kristen tid. Påske blir også feiret av jødene til minne om hendelser i Det Gamle Testamentet. Dagens påskefeiring bygger på både jødiske, kristne og førkristne tradisjoner.

Palmehelgen – starten på påskefeiringen og stor en utfartshelg

Påskefeiringen starter for mange med palmehelgen, som er helgen før påsken egentlig starter.

Palmehelgen og påsken forøvrig er en kinotid for mange, og påskefilmene har premiere fredagen før palmehelgen. Kinoene i Oslo og Akershus har åpent hele påsken.

Noen menigheter arrangerer palmevandringer i forbindelse med palmesøndag og andre spesielle gudstjenester.

Mandag, tirsdag og onsdag etter palmesøndag er arbeidsdager for noen av oss, men siden det er skoleferie hele uken, er det like mange av oss som tar ferie. Palmehelgen er en stor utfartshelg og veiene bærer preg av dette, for mange kan påsketrafikken være en stressende opplevelse. Det gjelder å ta det med ro, kose seg med musikk, spill, påskenøtter og billeker.

Skjærtorsdag – den første ekte påskedagen og Sverigedag for mange

Den egentlige påsken starter med skjærtorsdag, som er påskens første helligdag.

I Sverige er ikke skjærtorsdag helligdag og derfor bruker mange nordmenn skjærtorsdagen til svenskehandel. Det er lange køer på de store utfartsveiene mot Sverige av folk som skal på påskehandel.

Skjærtorsdag feirer kirken innstiftelsen av nattverden og påskemåltidet Jesus inntok sammen med disiplene. Mange menigheter har derfor gudstjenester som avsluttes med et påskemåltid.

Langfredag – ikke like lang som før

Den andre helligdagen er langfredag. Langfredag pleide å være en lang dag hvor latter, høylytt prat og slike ting var forbudt. De fleste er ikke så nøye på dette nå for tiden og langfredagen er ikke like lang som før. Flere steder i landet blir det arrangert korsvandringer til minne om korsfestelsen av Jesus. I Oslo arrangerer Kirkens Bymisjon korsvandring gjennom hele byen på langfredag.

Påskeaften – den store festdagen i påsken

Påskeaften, lørdagen i påskeuken er ikke like hellig som de andre påskedagene og feires ofte som en festdag. Påskeaften er ikke en helligdag, og butikkene er åpne. Påskeaften er gjerne den dagen barna får påskeegg fyllt til randen med godterier. Mange arrangerer morsomme påskeskirenn og andre aktiviteter på påskeaften. Etter skirennet eller skituren, frister det kanskje med et krus krydret glüwine. Påskeaften er dessuten dagen for det store festmåltidet i påsken. Svært mange serverer påskelam eller kylling. Påskeaften er uten tvil barnas favoritt påskedag.

I menighetene arrangeres ofte påskenattsmesser fra rundt 2300 på påskeaften til ett om natten første påskedag. Denne messen regnes av mange som kirkeårets høydepunkt.

Første påskedag – påskemorgen med påskefrokost

Påskedag, påskesøndag eller første påskedag som dagen kalles, er dagen da Jesus stod opp fra de døde og er en dag for glede og feiring. I Norge skjer denne feiringen vanligvis over en god påskefrokost hvor egg, gjerne fargede, er en viktig del av måltidet. Nybakt brød er også påskemat som hører hjemme til påskefrokosten. Bordet er skal dessuten være pyntet med lekker påskepynt.

De fleste norske barn får påskeeggene sine på påskeaften, siden lørdag er godtedagen, men noen må også vente til påskedag. Tradisjonen tro er det påskeharen som kommer med eggene på første påskedag og gjemmer dem rundt omkring. Barna står ofte opp tidlig og går på jakt etter eggene.

Andre påskedag – slutten på påskefeiringen

Andre påskedag er det knyttet relativt få tradisjoner til. Dagen bære mest preg av pakking, hjemreise og forberedelser til å ta fatt på arbeidet igjen.

Typisk påskefeiring i Norge

Påsken har mange symboler, som kyllinger, gåsunger, kors og så videre. De fleste pynter med ulike påskesymboler og bruker påskens farger. I Norge er krim en viktig påsketradisjon, vi leser krimbøker og ser påskekrim på TV. Spill av alle slag inngår også i den norske påskefeiringen, det samme gjør påskenøtter. Påsken er fin tid for å slappe av, til å kose seg sammen med familie og venner, til å spise god mat og ikke minst til å komme seg ut på tur. Vi nordmenn elsker turer og det blir ingen ordentlig påske uten påsketur i den friske luften.

Enda flere tips til påskefeiring og påskeaktiviteter finner du her>>