Søk i Aktiv i Oslo

17. mai i Oslo 2023 - program for nasjonaldagen

Slik kan du feire 17. mai i Oslo

17. mai, den norske nasjonaldagen, feires til minne om Grunnloven og markeres med nasjonale festligheter over hele Norge. Her finner du stor oversikt over feiringen av 17. mai i Oslo + du finner oversikt over ulike restauranter hvor dere kan booke bord for dagen.

Ja, vi elsker dette landet! Vi nordmenn er stolte av å være norske, og glade i nasjonaldagen og nasjonalsangen vår. 17. mai er nemlig Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 underskrev og beseglet medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter en ny norsk konge; regenten prins Christian Frederik.

Det er ingen tvil om at 17. mai i Oslo er Norges største folkefest, og vi synger gjerne med på

“17. mai er vi så gla´i, moro vi har fra morgen til kveld.”

Bli med på festen i Oslo!

Her vil du finne program og praktisk info når festen nærmer seg. Lenger ned på siden finner du herlige spisesteder som tar imot bordbestilling på 17. mai.

Kommunen legger også jevnlig ut informasjon på sin hjemmeside.

Oversikt over hva som skjer i Oslo på 17. mai:

Book bord til 17. mai

Ønsker du å la bilen stå på 17. mai?

Det er flere som velger å la bilen stå på 17. mai da det kan være vanskelig å finne parkeringsplass. Det kan være smart å kjøre kollektivt i stedet.

Her finner du oversikt over rutetidene for helligdager i mai og juni >>

Nasjonalsangen og andre 17. mai-sanger

Skoler og barnehager over hele landet forbereder seg til nasjonaldagen ved å synge 17. mai-sanger. Det er mange sanger som er vanlig å synge på nasjonaldagen, og vi har samlet tekstene til de vanligste 17. mai-sangene.

Nasjonalsangen og andre sanger til 17. mai

Lurt å booke bord til 17. mai i forkant

Nesten alle restauranter og kaféer er åpne på 17. mai, men det er ofte svært lange køer. Mange ønsker at man gjør bordbestilling i forkant av denne dagen, men noen har også drop-in. På denne siden vil du finne tips til hvor du kan bestille bord til 17. mai.

17. mai-komitéen 2023

Det er ingen selvfølge at 17. mai i Oslo går som planlagt, og det ligger hundrevis av arbeidstimer bak for å få til en ordentlig festdag for store og små. Hvert år oppnevnes en 17. mai-komité i Oslo som har ansvar for organiseringen.

17. mai-komitéen 2023 består av følgende medlemmer:

 • Sarah Lilleberg Safavifard (SV) – leder
 • Grete Horntvedt (H)
 • Anne Nyeggen (A)
 • Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG)
 • Christian Herzog (V)
 • Lars Petter Solås (F)
 • Mikkel Øgrim Haugen (R)
 • Cecilie Lyngby (FP)
 • Aleksander Breiby Herseth (Sp)
 • Hans Olav Syversen (KrF)
 • Berit Eliassen (Utdanningsforbundet Oslo)
 • Kjersti Dahl (Utdanningsetaten)

Russefeiring og 17. mai

17. mai er høydepunktet for russen. I Oslo arrangeres det ikke russetog, men russen er til stede i fullt monn likevel for mange russ går i barnetoget sammen med sin skole. – Og der russen befinner seg er det alltid gode muligheter til å samle russekort.

russ

Det norske flagget

På 17. mai bades Norge i rødt, hvitt og blått fra tusener på tusener av norske flagg. Det er også vanlig å se det samiske flagget på 17. mai, og noen flagger med FN-flagget. De siste årene har man også sett flagg fra andre land på nasjonaldagen. Norge har blitt et land med en befolkning med bakgrunn fra mange land. Noen ønsker å hedre sine opprinnelige hjemland og går kanskje med to flagg; ett norsk flagg og ett fra landet de også har tilknytning til. Mange velger imidlertid å bare gå med det norske flagget.

Les mer om det norske flagget >>