17. mai - Stor guide til 17. mai i Oslo - program for Nasjonaldagen

 

17. mai – guide til 17. maifeiring i Oslo

17. mai, den norske nasjonaldagen feires til minne om Grunnloven, og markeres med nasjonale festligheter over hele Norge.

 

17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 underskrev og beseglet medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter en ny norsk konge; regenten prins Christian Frederik.

Kommunen legger jevnlig ut informasjon på sin hjemmeside.
Trykk her for å abbonere på vårt nyhetsbrev! Uken før 17. mai kommer det et brev fullstappet med tips om hva du kan gjøre på 17. mai i Oslo.

Guide til 17. mai

 

Her finner du Aktiv I Oslo.nos store guide til 17. mai i Oslo og Akerhus. 17. mai er det fest i hele Norge.  I vår guide finner du alt fra program, til sangtekster og tips om mat.

Du finner også informasjon om barnetoget og finner en oversikt over rekkefølgen.

De fleste nordmenn er glade i nasjonaldagen og synger gjerne med i

«17. mai er vi så gla´i, moro vi har fra morgen til kveld.»

Program for 17 mai i Oslo 2017

 

17. mai er det arrangementer av alle slag. Arrangementene starter tidlig om morgenen med flaggheising og avspilling av nasjonalsangen. Over hele Oslo foregår det bekransinger og det holdes minnetaler. Så er det tid for barnetog og siden går det slag i slag med festkonserter, salutter, tivoli og andre arrangementer.


Program for 17. mai 2017 >>

17. mai-komitéen 2017

Det er ingen selvfølge at 17. mai i Oslo går som planlagt, hundrevis av arbeidstimer ligger bak. Hvert år oppnevnes en 17. mai-komité i Oslo.

17. mai-komitéen 2017 består av følgende medlemmer:

  • Bjørnar Moxnes (R), leder
  • Jørgen Foss (A), medlem
  • Jenny Clemet von Tetzschner (H), medlem
  • Eivind Trædal (MDG), medlem
  • Julianne Ferskaug (V), medlem
  • Ivar Johansen (SV), medlem
  • Siri Ulleberg  (F), medlem
  • Oddbjørg Minos (medlem)

Barnetoget 17. mai 2017 i Oslo

 

Det store barnetoget på Karl Johans gate er for mange høydepunktet på 17.mai-feiringen i Oslo. Kongefamilien hilser de 60 000 barna og korpsene fra Slottsbalkongen.
Over 100 000 mennesker reiser inn til Oslo sentrum for å delta på feiringen.
Skolene går fra Festningsplassen – Kirkegata og fra Youngstorget – Stortorvet til Karl Johans gate, opp til Slottet og ned til Rådhusplassen.

En svært viktig del av barnetoget er alle musikkorpsene fra de ulike skolene og janitsjarkorpsene som setter en spiss på det hele.

 

Rekkfølgen på barnetoget er viktig.

Her finner du rekkefølgen i barnetoget i Oslo for 2017 >> 

 

Ønsker du å la bilen stå på 17. mai?

Det er flere som ønsker å la bilen stå på 17. mai på grunn av at det er mye mennesker i byen.

Her finner du oversikt over rutetidene for helligdager i mai og juni >>

Dette skjer på 17. mai

Trenger du tips til hva som skjer på 17. mai i Oslo? Se her >>

Nesten alle restauranter og kaféer er åpne på 17. mai, men det er ofte svært lange køer. De fleste tar ikke imot bordbestillinger denne dagen, men noen gjør. På linken over finner du også gode tips til deg som har tenkt å spise frokost, lunsj eller middag på restaurant 17. mai

 

Nasjonalsanger og andre sanger til 17. mai

Skoler og barnehager over hele landet forebereder seg til 17. mai med å synge 17. maisanger. Vi har mange sanger og mange tekster. Aktiv I Oslo.no har samlet tekstene til de vanligste 17. maisangene.

Nasjonalsangen og andre sanger til 17. mai

Russefeiring og 17. mai

 

17. mai er høydepunktet for russen. I Oslo arrangeres det for tiden ikke russetog, men russen er til stede i fullt monn. I 2014 ble det arrangert et stort russearrangement på Youngstorget på 17. mai. Der russen befinner seg er det alltid  gode muligheter til å samle russekort.

Mange russ går i barnetoget, enten sammen med sin skole, de videregående skolene har begynt å melde sin ankomst i togene for noen år siden. De videregående skolene kommer til slutt i toget. Helt til slutt er det russ fra mange skoler som går.

Russefeiring, russ og russetoget i Oslo 17. mai

Slik feires 17. mai

Det er svært mange tradisjoner knyttet til 17. mai. Det er bunader, 17. maisløyfer, norske flagg, sekkeløp, jordbær, is, pølser og musikkorps.

Les om tradisjoner og skikker i forbindelse med feiringen av 17. mai

Historien om 17. mai

Norge har vært i union med Danmark og Sverige, og har vært okkupert. Det har ikke alltid vært lett å feire Grunnlovsdagen. Feiringen av 17. mai har i flere perioder vært forbudt i Norge. Les mer om den spennende historien som feiringen av nasjonaldagen i Norge har.

Grunnlovsdagens historie

Mat til 17. mai

Mange feirer 17. mai i Oslo sentrum og på lokale arrangementer på skolene eller andre steder i bydelen. Det er også vanlig å ha selskaper hjemme i hus og hager. Folk inviterer på 17. maifrokost med champange, overdådige lunsjer og middager og grillselskaper på ettermiddagen og kvelden. For de fleste er imidlertid 17. mai en dag med mange gjøremål og det er fint med enkel men god mat.

Her er tips til en supergode frokost eller lunsj til 17. mai >>

Her finner du tips til den litt mer formelle middagen på 17. mai >>

Besøk også grillguiden for tips om grillmat og grilling >>

Vi har også sjekket ut hvilken grilltype du bør  satse på >>

Det norske flagget

17. mai bades Norge i rødt, hvitt og blått fra tusener på tusener av norske flagg. Noen bruker også FN-flagget og i de siste årene har man av og til sett flagg fra andre land. Norge har etter hvert blitt et land med en befolkning med bakgrunn fra mange land. Noen ønsker å hedre sine opprinnelige hjemland og går kanskje med to flagg, et norsk og et fra et annet land de har tilknytning til. Langt de aller fleste velger imidlertid å gå med det norske flagget.

Les mer om det norske flagget >>