Søk i Aktiv i Oslo

17. mai 2012 - Stor guide til 17. mai i Oslo - program for Nasjonaldagen

17. mai i Oslo - Nasjonaldagen feires med barnetog og god mat!

17. mai – guide til 17. maifeiring i Oslo

Årets 17. mai blir helt spesiell, sier ordfører Fabian Stang17. mai, den norske nasjonaldagen feires til minne om Grunnloven, og markeres med nasjonale festligheter over hele Norge.

17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 underskrev og beseglet medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter en ny norsk konge; regenten prins Christian Frederik.

Les intervjuet vi gjorde med ordfører Fabian Stang i 2012.

17. mai 2012 blir en helt spesiell dag, sier Oslos ordfører Fabian Stang >>

Guide til 17. mai

17. mai i Oslo og Akershus

Her finner du Aktiv I Oslo.nos store guide til 17. mai i Oslo og Akerhus. 17. mai er det fest i hele Norge.  I vår guide finner du alt fra program, til sangtekster og tips om mat.

Du finner også rekkefølgen på barnetoget og informasjon om hvilke restauranter som er åpne på 17. mai i Oslo.

De fleste nordmenn er glade i nasjonaldagen og synger gjerne med i

“17. mai er vi så gla´i, moro vi har fra morgen til kveld.”

Program for 17 mai i Oslo 2012

17. mai er det arrangementer av alle slag. Arrangementene starter tidlig om morgenen med flaggheising og avspilling av nasjonalsangen. Over hele Oslo foregår det bekransinger og det holdes minnetaler. Så er det tid for barnetog og siden går det slag i slag med festkonserter, salutter, tivoli og andre arrangementer.
Program for 17. mai 2012
Mazyar Keshvari er leder for 17. mai-komitéen i Oslo 2012

17. mai-komitéen

Det er ingen selvfølge at 17. mai i Oslo går som planlagt, hundrevis av arbeidstimer ligger bak. Hvert år oppnevnes en 17. mai-komité i Oslo.

17. mai-komitéen 2012 består av følgende medlemmer:

  • Mazyar Keshvari (F), leder
  • Channeh Joof Storvik (A)
  • Carl-Henrik Bastiansen (H)
  • Kaveh Ataei (SV)Først i toget på 17. mai går politihestene
  • Julianne Ferskaug ( V)
  • Reza Rezaee ( R)
  • Erik Lunde (KrF)
  • Shoaib M. Sultan (MDG)
  • Unni Eckhard (Udf)

Møt 17. mai-komitéens leder Mazyar Keshvari >>

Aller først i toget går politihestene, og Grane og førsterytter Rolf Eriksen i Rytterkorpset er klare til å hilse kongefamilien som de aller første 17. mai 2012.

Møt politihestene som går først i 17. mai-toget >>

Barnetoget 17. mai 2012 i Oslo

17. mai står barna i fokus hele dagen og barnetoget er høydepunktetBarnetoget er høydepunktet de fleste steder 17. mai. I Oslo er det nok ekstra stas å gå opp Karl Johansgate til slottet og hilse Kongefamilien. Hvert år får utvalgte skoler, gjerne skoler som feire jubileer gå foran i toget. En svært viktig del av barnetoget er alle musikkorpsene fra de ulike skolene og janitsjarkorpsene som setter en spiss på det hele.

De jubilerende skolene Rødvedt (50 år), Toppåsen (25 år), Bjørndal (25 år) og Sørkedalen skole (170 år) går først i barnetoget i 2012.

Rekkfølgen på barnetoget er viktig.

Barnetoget i Oslo 17. mai 2012 – se tidskjema og rekkefølgen på barnetoget i Oslo 2012

Servering på 17. mai

Nesten alle restauranter og kaféer er åpne på 17. mai, men det er ofte svært lange køer. De fleste tar ikke imot bordbestillinger denne dagen, men noen gjør. Vi har samlet noen gode tips til deg har tenkt å spise frokost, lunsj eller middag på restaurant 17. mai

Servering på 17. mai i Oslo

Lokale 17. mai-arrangementer i Oslo – skoler og bydelerIs er en selvfølge på 17. mai

17. mai er en dag mange liker å feire i sitt nærmiljø, og for oss i de ulike bydelene i Oslo finner gjerne feiringene sted på den lokale grunnskolen.

Se oversikt over lokale 17. mai-arrangementer i Oslo >>

Ikke glem is på 17. mai

Aktiv I Oslo har testet årets splitter nye iskrem >>

Men glem heller ikke klassikerne blant iskremen. !7. mai er en tross alt en dag for tradisjoner.
Her finner du vår test av klassisk 17. mai-is .>>

Nasjonalsanger og andre sanger til 17. mai

Skoler og barnehager over hele landet forebereder seg til 17. mai med å synge 17. maisanger. Vi har mange sanger og mange tekster. Aktiv I Oslo.no har samlet tekstene til de vanligste 17. maisangene.

Nasjonalsangen og andre sanger til 17. mai

Russefeiring og 17. mai

17. mai og russ hører sammen17. mai er høydepunktet for russen. I Oslo arrangeres det for tiden ikke russetog, men russen er til stede i fullt monn. I 2012 skal det være et stort russearrangement på Youngstorget på 17. mai. Der er det nok gode muligheter til å samle russekort.

Mange russ går i barnetoget, enten sammen med sin skole, de videregående skolene har begynt å melde sin ankomst i togene for noen år siden. De videregående skolene kommer til slutt i toget. Helt til slutt er det russ fra mange skoler som går.

Russen blir ikke sett på med blide øyne av alle, men det er viktig å vite at det finnes mange typer russ.

Russefeiring, russ og russetoget i Oslo 17. mai

Slik feires 17. mai

Det er svært mange tradisjoner knyttet til 17. mai. Det er bunader, 17. maisløyfer, norske flagg, sekkeløp, jordbær, is, pølser og musikkorps.

Les om tradisjoner og skikker i forbindelse med feiringen av 17. mai

Historien om 17. mai

Norge har vært i union med Danmark og Sverige, og har vært okkupert. Det har ikke alltid vært lett å feire Grunnlovsdagen. Feiringen av 17. mai har i flere perioder vært forbudt i Norge. Les mer om den spennende historien som feiringen av nasjonaldagen i Norge har.

Grunnlovsdagens historie

Mat til 17. mai

17. mai er en festdag og god mat er viktig

Mange feirer 17. mai i Oslo sentrum og på lokale arrangementer på skolene eller andre steder i bydelen. Det er også vanlig å ha selskaper hjemme i hus og hager. Folk inviterer på 17. maifrokost med champange, overdådige lunsjer og middager og grillselskaper på ettermiddagen og kvelden. For de fleste er imidlertid 17. mai en dag med mange gjøremål og det er fint med enkel men god mat.

Her er tips til en supergode frokost eller lunsj til 17. mai >>

Her finner du tips til den litt mer formelle middagen på 17. mai >>

Besøk også grillguiden for tips om grillmat og grilling >>

Vi har også sjekket ut hvilken grilltype du bør  satse på >>

Ikke alle er forresten så opptatt av mat på 17. mai – noen satser mest på dessert i form av iskrem >>

Det norske flagget

Tusener av norske flagg vaier på 17. mai17. mai bades Norge i rødt, hvitt og blått fra tusener på tusener av norske flagg. Noen bruker også FN-flagget og i de siste årene har man av og til sett flagg fra andre land. Norge har etter hvert blitt et land med en befolkning med bakgrunn fra mange land. Noen ønsker å hedre sine opprinnelige hjemland og går kanskje med to flagg, et norsk og et fra et annet land de har tilknytning til. Langt de aller fleste velger imidlertid å gå med det norske flagget.

Les mer om det norske flagget >>