Søk i Aktiv i Oslo

Valentines day – Tips til single

Si det med sukker

Si det med sukker.
Foto: Erik Fosheim Brandsborg, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Valentinsdagen – tips!

Valentinsdagen nærmer seg, og alle hjerter gleder seg… eller? Undertegnede mener helt klart at festen bør feires av alle – og i og med at det kryr av “Valentins-tips” til kjærestepar, vier Aktiv i Oslo dette året tips til alle single.

St. Valentinsdagen, eller Valentine’s Day, er blitt feiret i England siden 1600-tallet. Navnet kommer fra myten om Valentin, en mann som i 273 ble torturert og drept av den romerske keiseren, Claudius II. Da han ikke ønsket å avsverge seg kristendommen, ble han steinet til døde. Rett før henrettelsen, skrev han et brev til sin kjæreste, Julia, der han ba henne om å fortsatt holde seg til Gud. Den kristne martyren avsluttet brevet med “din Valentin”.

Dagen kan også ha røtter i en romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap. Romerne feiret fruktbarheten og feiringen, kjent som Lupercaliafestivalen, markerte også den offisielle starten på våren. I dag er St. Valentinsdagen promotert som dagen kjærestepar har muligheten til å bringe litt ekstra romantikk inn i hverdagen.

Norsk boikott

Tradisjonen er ikke like etablert her i landet som for eksempel i England og USA – og undersøkelser har vist at flere norske par “boikotter” merkedagen. Kritikken kommer ofte av at kommersielle aktører og handelsstander prøver å gjøre dagen til enda en “kjøpe dyre presanger”-dag. Flere mener også at man like gjerne kan være romantiske på en hvilken som helst annen dag – og at det overrasker mer. Dagen blir likevel mer og mer populær her i landet, og da spesielt blandt den yngre garde. Men hvordan bør dagen feires? Og skal den kun markeres av etablerte par?

Valentinsdagen – en festdag for single!

Om du er singel og leser dette, kan undertegnede komme med denne infoen: Det er flest kvinner som vet at Valentine’s Day feires 14. februar. En mengde kvinner i parforhold har alt for høye forventninger til kjæresten sin på denne dagen. I følge en Norstatundersøkelse vet så mange som 7 av 10 menn ikke når Valentinsdagen feires. Valentinsdagen er med andre ord ikke dagen for å sitte hjemme, “ensom og forlatt”, og tenke på alle parene som kurtiserer hverandre: Valentinsdagen er din dag, kjære leser.

Tips 1: Send hemmelige brev
Valentinsdagen er den ene dagen i året du kan sende anonyme kjærlighetsbrev uten å føle deg helt tåpelig. Det er faktisk en tradisjon. Bruk kreativiteten! Hjemmelagde kort er helt klart søtest. Om du ikke tør å sende kort til han/hun du har i kikkerten, hvorfor ikke sende kort til en god venn? Det er alltid hyggelig å få kort!

Tips 2: Slå ut med håret 
Dra ut noen venner, og ta en øl – på en mandag. Om dere alle egentlig ønsker dere en kjæreste, er dette dagen for herlig svart humor. Dessuten er enhver unnskylding for å gå ut og kose seg med vennene sine en god en! En annen grunn for å gå ut i dag, er som tidligere nevnt at de gamle romerne feiret starten på våren denne dagen. Det er litt kult.

Tips 3: Skaff deg en date 
Å ha en første date på Valentinsdagen kan kanskje virke litt voldsomt – men i og med at det er så pass mange som ikke en gang vet om dagen, finnes det jo flust av muligheter til å vri eller spøke seg unna (“Å ja, er det Valentinsdagen i dag, altså? Hahahaha…!”) Valentinsdagen er i bunn og grunn egentlig en helt vanlig dag, og den skal ikke stoppe deg fra å gå på date: tvert i mot!

Tips 4: Ignorer dagen totalt 
Om du følger dette tipset, følg det slavisk. Ikke bli en av dem som snakker om hvor teit og kommersiell feiringen av dagen er. Du blir gjennomskuet ;) Gjør rett og slett som to av tre norske par gjør: lat som om dagen ikke eksisterer!

Tips 5: Kvalitetstid med deg selv 
Gå ut og gjør noe gøy alene, eller gjør litt stas på deg selv. Det kan være så enkelt som å lese en god bok, eller gå på konsert eller utstilling. Å gjøre ting alene er undervurdert!

Ha en fabelaktig Valentinsdag – og unn deg litt sjokolade!