Søk i Aktiv i Oslo

Turist i Oslo

Slottet bør alle som er turist i Oslo få med seg. Hver dag 13:30 er det vaktskiftparade og i sommersesongen er det også mulig å være med på omvisning inne i Slottet.
Slottet er en av attraksjonene du må få med deg som turist i Oslo.
Foto: Vincent S. Hasselgård, Aktiv i Oslo.no

Sightseeing, moro og severdigheter i Oslo

Er du turist i Oslo? Det er mange muligheter for deg som vil på sightseeing og lære mer om byen i enden av Oslofjorden. Oslo byr på mye folkeliv, gode shoppingmuligheter, spennende uteliv og mange kulturopplevelser året rundt. Oslo har dessuten mange severdigheter og attraksjoner av høy klasse.

Enten du har lyst til å leke turist i egen by, eller du er en ekte turist så er det sikkert mange av Oslos severdigheter du kunne ha glede av å se og lære mer om.

Oslo har landets mest besøkte severdigheter

Vigelandsparken antas å være Norges best besøkte turistattraksjon, men siden parken er gratis å besøke og mangler telleapparat er det ingen sikre besøkstall. På andre plass i Norge ligger Holmenkollen som innhar førsteplassen når det gjelder kommersielle attraksjoner. I 2006 hadde Holmenkollen hele 686 857 besøkende i følge Innovasjon Norge. Blant de øvrige av de mest besøkte attraksjonene i Oslo kommer Tusenfryd på andre plass fulgt av Vikingskiphuset, Frammuseet, Kon-Tiki Museet, Norsk Folkemuseum og Akershus Festning.

Av Norges femti mest populære attraksjoner skilter Oslo altså med de to aller mest besøkte og har i tillegg fjerde og syvende plassen med Tusenfryd og Vikingskipene. Oslo har totalt hele åtte atttraksjoner på listen.

Det er travelt på turistinformasjonen til VisitOslo som ligger rett bak Rådhuset.

Turistinformasjon i Oslo

Det er VisitOslo som tar seg av det meste av turistinformasjonen i Oslo. Det finnes noe turistinformasjon på besøkssenteret i Oslo Rådhus og på hotellene også, men det er til VisitOslo som har to avdelinger, en ved Turistinformasjonen rett bak Rådhuset og en i Trafikanttårnet ved Oslo Sentralbanestasjon, turistene kommer i hopetall. Hos VisitOslo finner du brosjyrer og kart og kan stille spørsmål til hyggelig turistverter som kan hjelpe deg på nesten alle verdens språk. Du kan også kjøpe billetter til sightseeingturer og så videre, og kanskje kjøpe en suvernir eller to.

Mange turister spør om hva vi anbefaler av aktiviteter og severdigheter, sier Bodil Sandøy Tveitan hos VisitOslo.

Hun er egentlig webmaster, men hos VisitOslo kan alle svare på spørsmål om Oslo.

Jeg spør alltid etter hvem det er som spør. Hvor gamle er de? Hvor mange er de? Hva er de interesserte i? Oslo har så mye å by på at det er best om hver enkelt tenker over hva de liker og hva de vil, Jeg synes det er viktig at turistene ikke bare løper fra attraksjon til attraksjon, men setter av tid til å nyte Oslolivet. Ellers så er det jo mange fine sightseeingturer man kan ta, både med busser og båter. Det arrangereres forresten også sightseeingturer til fots.

Oslo Pass kan være lønnsomt

Hos VisitOslo kan du bestille det som kalles Oslo Pass. Oslo Pass som kommer i forskjellig varighet koster kr. 210, – for 24 timer og gir deg blant annet fri transport med alle offentlige kommunikasjonsmidler, fri adgang til museer og severdigheter, fri parkering på alle kommunale P- plasser i Oslo og rabatt blant annet på sightseeing og leie av bil. Du får også rabatt på Tusenfryd og på flere restauranter.

Med Oslo Pass kan du ikke unngå å få med deg det som er verdt å oppleve i hovedstaden!

Ombord i andre etasje hos City Sightseeing har du god utsikt. Turistene fotograferer flittig og kna gå av og på hvor de vil på de 14 stoppene bussen gjør ved severdighetene i Oslo. En ny buss kommer hver halvtine. Vigelandsparken er Norges mest besøkte turistattraksjon, men nøyaktig hvor mange som beundrer Gustav Vigelands skulpturer er ikke helt sikkert, siden opplevelsen er helt gratis.

Gustav Vigelands fantastiske og storslagne fontene er selve grunnen til at Vigelandsparken ble til. Meningen var nemlig at fontene skulle stå foran Stortinget, men Vigeland bygde den for stor fordi han ville ha sin egen park! Jakob Idland i grønn vest er en inspirert og dyktig guide hos HMK Sightseeing. Han forteller levende om Vigeland på både engelsk og tysk og turistene ler mye.

Hopp på og av-sightseeing, og få oversikten og kul transport

Det finnes mange tilbud om sightseeing i Oslo og mange konkurrerende eller samarbeidende selskaper. City Sightseeing og Oslo Vision tilbyr fargerik røde busser av litt forskjellig type men med ganske likt konsept. City Sightseeing har busser av typen dobbeldekker, noen har avtagbart tak og andre ikke. Oslo Vision har en slags litt store minibusser med cabriolet. Begge disse tilbudene fungerer etter hop on- hop off prinsippet. Bussene starter fra Borggården bak Oslo Rådhus rett utenfor turistinformasjonen. Det to ulike selskapene kjører nesten samme rute, men stoppene varierer litt. På begge typene busser er det enkel lydguiden som forteller deg om de tingene du ser på veien.

Om bord hos City Sightseeing sitter du høyt til værs, hvis du setter deg i annen etasje, og du får flott utsikt over gater og parker. Bussen har hele fjorten stoppesteder og du kan hoppe av og på der du ønsker det selv. Hvis du sitter på hele veien får du en rundtur rundt hele Oslo som tar en og en halv time. Mange turister velger å sitte på bussen en hel  runde for å orientere seg litt før de går av på de ulike stoppene. Turen gir deg flott oversikt over Oslo og hvor de viktigste severdighetene ligger. Den tar deg forbi Slottsparken, opp den ekslusive handlegaten Bogstadveien til Majorstuen, hvor det går t-bane opp med fantastisk utsikt opp til Holmenkollen og Frognerseteren. Etter å ha stoppet på Majorstuen fortsetter City Sightseeing til Vigelandsparken, hvor svært mange velger å gå av for å se nærmere på Monolitten. Bussen fortsetter videre mot Bygdøy og landlige omgivelser. Den stopper på Norsk Folkemuseum, Vikingskiphuset og på Bygdøynes hvor du finner Kon-Tiki Museet, Frammuseet og Norsk Sjøfartsmuseum. Her kan du enten besøke alle museeen og ta Bygdøyferjen tilbake til bussen eller forsette turen med City Sightseeing til Akershus Festing, cruiceterminalen, til DFDS-kaia og til Karl Johan og Oslo S.

Første buss går klokken 09.30 om morgenen, deretter går de hver halvtime hele dagen frem til klokken 16.30. City Sightseeing har pickup på de fleste hoteller i sentrum om morgenen. Du kjøper en en todagersbillett og ved hjelp av denne vil du kunne se mesteparten av Oslo for 175 kroner. Hvis du kjøper bussbilletten sammen med Oslo Pass koster det kr. 350 for to dager og da har du gratis inngang på alle museer i tillegg. Opplegget til Oslo Vision er ganske likt.

Oslotoget er et populært syn i gatebildet og sommeren. Toget tar det på en halvtimes sightseeing rundt i sentrum fra Aker Brygge.

Artige små tog

Oslo har også to artige tog det en heter Oslotoget og går fra Akerbrygge og det andre heter Thomas-toget og går fra Paleet i Karl Johans gate. Disse togene har guiding og kjører rundt i sentrumsområdet i behagelig tempo, slik at du rekker å se mye. Togene er naturlig nok spesielt populære blant barn.

Slottet bør alle som er turist i Oslo få med seg. Hver dag 13:30 er det vaktskiftparade og i sommersesongen er det også mulig å være med på omvisning inne i Slottet.

For deg som vil har mer guiding

HMK tilbyr svært komfortabel sightseeing i busser med dyktige guider som også viser deg severdighetene underveis. Du kan velge mellom mange forskjelllige turer av to, tre eller fire timers varighet. Det er også mulig å kombinere bussturen med fjordcruice på ettermiddagen. HMK er den bussoperatøren som har holdt på lengst med sightseeing i Oslo. Den korteste turen tar for seg de severdighetene som HMK er Oslo absoulutte høydepunkter for de fleste turister. Det er Vigelandsparken og Holmenkollen. Du får en artig omvisning i Vigelandparken med tankevekkende og morsomme historier om Gustav Vigeland og dessuten masse informasjon om Oslo og Norge mens du sitter komfortabelt i bussen. Neste stopp på programmet er Holmenkollen. På veien oppover er utsikten over Oslo og Oslofjorden så vakker et det pleier å høres samstemte ”ohh!” ved svingene. Turister har som oftest dårlig tid, så det er ikke lange pausen du kan nyte opp ved hopptårnet. Der opp ligger Skimuseet, og det er også mulig å ta heisen opp  i tårnet der hopperne setter utfor bakken. Hvis du skal rekke det må du være kjapp, men det er mulig.

 

Holmenkollen er Norges nest mest besøkte turistattraksjon. Litt av en utsikt! Døren var heldigvis forsvarlig lukket, i tilfelle noen mot all fornuft skulle få lys til å prøve bakken på sommerføre,

Det har klare fordeler å ha med seg en ekte guide. Opplevelsen er større, men samtidig har du mindre frihet. For mange vil stoppene de forskjellige stedene være for korte. HMK kjører turistene ned til Rådhuset igjen etter besøket i Holmenkollen. De som har en totimers tur stiger av mens de som har meldt seg på tre- eller firetimersturer blir med videre ut til Bygdøy og Vikingskipene. Deretter til følger Fram og Kon-Tiki.

Båtservice Sightseeing kjører turer ut i Oslofjorden, flere ganger daglig. De tilbyr både 50 minutters mini-cruise, 2-timers fjordsightseeing og kveldscruise med reker og hvitvin! Lindøya sett fra sightseeingbåten. De små "dukkehyttene" gjorde stort inntrykk på alle turistene ombord.

Fantastiske Oslofjorden

En tur på Oslofjorden burde være obligatorisk for alle turister. Oslofjorden som egentlig slett ikke er en fjord, fjorder blir nemlig skapt av store isbreer, men Oslofjorden er skapt av vulkaner ikke isbreer. Hva som her skapt fjorden er ikke så viktig. Det viktige er at den er vakker, full av båter, feriehus og idylliske øyer og ikke minst er utsikten til byen fra fjorden betagende. Båtservice Sightseeing kjører mange forskjellig sightseeingturer fra Rådhusbrygga daglig i sommersesongen; Her kan du få alt fra et Mini Cruise på 50 minutter, til en 2-timers fjordsightseeing med eller uten lunch og et kveldscruise kalt “En sommerkveld på Oslofjorden” hvor du også får med deg en rekebuffet i prisen.

En tur på Oslofjorden er obligatorisk dersom du prøver deg som turist i Oslo!

På en totimers tur får du sett mye av Indre Oslofjord. Båten tøffer forbi Hovedøya med sin klosterruin og sine kanoer, forbi Lindøya med ydylliske miniatyrsommerhus og Langeøyene med en av Oslos fineste strender. Deretter går turen langs Nesodden med berømte badehus og flotte landssteder. Husene på innsiden av Ildjernet er spesielt interessante, Fra Nesodden krysser båten fjorden, slik at passasjerene kan nyte Vestfjorden med Middagsbukta og alle de flotte øyene. Du har ikke sett Oslo før du har sett fjorden, så unn deg en tur, helst en med reker og hvitvin.

Severdigheter du bør få med deg i Oslo

Aker Brygge
Aker Brygge yrer av liv om sommeren og et av de stedene turister og lokale koser seg mest. Det er nå  21 år siden Aker Brygge ble etablert på tomten til det nedlagte skipsverftet Akers Mek. Aker Brygge startet som et shoppingsenter med restauranter og har nå nesten utviklet seg til en egen bydel med mange hundre innbyggere og ikke minst er det flere tusen mennesker som arbeider på Aker Brygge.

Lekter’n Lounge
En spennende nyhet på utelivsfronten i år er Lekter’n Lounge. Halve Lekter’n har blitt bygget om til å huse Oslos største utebar og lounge. Havnen i Barcelona, Stranden i Rio og Isbaren i Helsinki har gitt inspirasjon. Det er plass til 500 stående, sittende og liggende gjester.

Latter på Aker Brygge
Få med deg et sommershow eller Stand Up Festivalen på Latter – Norges eneste teater for stand up når du besøker Aker Brygge.

Bogstadveien og Hegdehaugsveien
Til sammen er dette Norges lengste handlegate med over 400 butikker og cafeer, Er du glad i mote, shopping og folkeliv er et Bogstadveien et must. I den 1,5 kilometer lange gaten som går fra Majorstuen til Slottsparken omsettes det for 3 milliarder kroner i året, det er dobbelt så mye som i noe shoppingsenter i Norge.

Legendariske pustrom
Majorstuen og Bogstadveien byr også på mange flotte spisesteder og steder hvor du kan ta deg en pust i bakken. Her finner du kaffebarer, kafeer, restauranter og konditorier. Du kan kose deg på nærmest legendariske steder så forskjellige som Baker Hansen på Valkyrie Plass, The Broker midt i Bogstadveien og på Lorry nederst i Hegdehaugsveien. Bogstadveien går umerkelig over i Bogstadveien ved Professor Dahls gate. Lorrry er en verneverdig institusjon i Oslo med ekte sjarm og sjel. Om sommeren byr den også på uteservering.

Mer om Bogstadveien
Mer om uteservering
Mer om restauranter og serveringssteder
Mer om shopping i Oslo

Karl Johansgate med folkeliv, Domkirken, Stortinget, Universitetet og Slottet

Karl Johans gate har i 150 år vært hele Norges paradegate. Den går fra Oslo Sentralstasjon i øst til Slottet i vest. Folkelivet langs Karl Johan alene gjør en spaserstur langs hele gaten vel verdt turen når du er i Oslo. Langs Karl Johan for du et innblikk i Oslo på godt og vondt om møter alle typer mennesker. Den nederste delen (fra Oslo S til Stortinget er gåggate) full av gateselgere og gateartister. På en tur opp Karl Johan passerer du Domkirken med Kirkeristen og mange butikker og serveringgssteder.

Stortinget
En naturlig attraksjon er Stortinget og Eidsvolls Plass. Det er turistomvisninger på Stortinget hver mandag til fredag i sommersesongen. Omvisningene starter kl. 10.00, 11.30 og 13.00 og varer ca en time. Møt opp femten før omvisningen starter.

Caféer fra Grand til Hard Rock
Fra Stortinget og oppover er Karl Johans gate traffikert, men ikke så mye og det er brede fortau på begge sider med plass til uteservering både til høyre og venstre. På høyre side ligger det berømte Grand Hotel med tradisjonelle og ærverdige Grand Café og litt lengre opp ligger Hard Rock Café som er et relativt nytt men svært populært innslag i Oslo. På venstre side av Karl Johan er det skyggefulle trær og den åpne plassen Spikersuppa med basseng og fontene (skøytebane om vinteren) som dominerer. Lengre opp ligger Universitetsbygningen på høyre side og Nationaltheatret med Gustav Vigelands statue av Henrik Ibsen i fronten og stauen av Ludvig Holdberg mot Karl Johan. På toppen av Karl Johans gate ligger Slottet med den store rytterstatuen på toppen av trappene. Den 6. september 1875 ble rytterstatuen av Karl Johan avduket foran slottet. Kunstneren var Brynjulf Bergslien.

Nye Karl Johans gate
Karl Johans gate ble rehabilitert til jubileet for unionsoppløsningen i 2005. Gatens akse ble blant annet justert slik at den går snorett fra Slottet og Slottplassen. Lysmaster og flaggstenger ble flyttet slik at de fulgte de nye rette linjene. Fortauene ble belagt med granitt, og gjort bredere enn før. Asfalt ble erstattet med brostein.

Ibsensitater på gaten
På hellene i Karl Johans gate kande du finne Ibensitater i rustfritt stål. Ibsensitatene ligger gatelang på den ruten Ibsen pleide å gå de siste årene av sitt liv. Fra Arbins gate, nedover Henrik Ibsen Gate, og langs Karl Johans gate til Grand Café hvor han pleide å spise lunsj hver dag.

Slottet
Slottet er en stor severdighet og Slottsparken rundt er også verdt et besøk. Hver dag kl 1330 er det vaktskifte og vaktparade på slottsplassen. 3,4,7,23 og 29 august er det dessuten konserter i forbindelse med vaktskiftet og 27 august er det drilloppvinsing. Fra 23. juni er dessuten Det Kongelig Slott åpnet for publikum, det er omvisninger hver dag. Det arrangeres hvert år en utstilling på slottet. I år er utstillingen viet Kongeparet i anledning 70-årsdagene til Kong Harald og Dronning Sonja.
Les mer

Bygdøy – naturen, Kon-Tiki Museet og de andre museene
Thor Heyerdahl regnes av mange for å være verdens mest kjent nordmann og folk over hele verden kjenner til hans spennende sjøreiser med flåtene med Ra I, Ra II, Tigris og Kon-Tiki. På Bygdøynes kan du se både Ra II og Kon-Tiki og dessuten lære mer om Thor Heyrdahl og alle hans spennende ekspedisjoner, blant annet til Påskeøya og på Tenerife. Kon-Tiki Museet er et veldig barnevennlig museum, hele sommeren arrangerers det konkurranser for barn og nytt av året er en spennende Påskeøyahule som barn og voksne kan vandre gjennom.

Ta gjerne Bygdøybåten fra Rådhusplassen til Kon-Tiki Museet!
I år er det jubileum for Kon-Tiki ferden, det er 60 år siden siden ferden startet.

Les mer om jubileet.

Jakob Idland var nesten enda morsommere som viking på Vikingskiphuset på Bygdøy. Han snakket så stolt om vikinger at noen og en hver kunne får lyst til å reise avgårde med et vikingskip. Dette skipet er Tuneskipet, i motsetning til Gokstadskipet og Osebergskipet ser det ikke ut til å være seilbart. Det gjør de to andre i forbløffende grad!

Fem museer på Bygdøy
Bygdøy blir ofte kalt museumsøya og de fleste turister som besøker Oslo er en tur innom. I tillegg til Kon-Tiki Museet finner du Vikingskiphuset som er Oslos mest besøkte museum med Gokstadskipet og Osebergskipet. Båtene er fantastisk god bevart og museet er svært interessant. Polarinteressert vil ha stor gled av å se Polarskipet Fram på Frammuseet. Fram ble blant annet brukt av Fridtjof Nansen på han ekspedisjon til Nordpolen og av Roald Amundsen på ekspedisjonen til Sydpolen. På samme sted ligge Norsk Sjøfartsmuseum med vitenspyrd over hvor viktig sjøfarten er og har vært for Norge. Norsk Folkemuseem er et friluftsmuseum med hus fra hele Norge og mange tidaldre. Det er stadig vekk også arrangementer på museet, som folkedans, hestekjøring og lefsebaking. Et besøk på Norsk Folkemuseum pleier å være populært blant barna.

Se oversikt over alle museene i Oslo

Kongeskogen og strendene
Bygdøy byr også på Kongsgården som kan besøkes og hyggelige turområder i Kongeskogen. Ytterst på Bygdøy ligger de populære badestrendene Huk  og Paradisbukta hvor tusenvis av mennesker bader, soler seg og spiller strandspill på fine dager. Bygdøy har også noe idylliske restauranter som ligger i strandkanten og er vel verdt et besøk. Det er  blant annet Hukodden Strandrestaurant og Lille Herbern.
Les mer om strandrestauranter

Akerhus Festning
Akershus Festning er et spennende sted å besøke for turister, både for norske og utenlandske turister. Festningen er i seg selv spennende, med tykke murer, voller, kanoner og utsikt over Oslo Havn og Rådhusplassen. Akershus Festning er et populært sted å vandre rundt og nyte sommerdagene. Selv om stedet er et poplært besøksmål er området så stort at du kan finne fred og ro selv midt i den travleste turistsessongen.

Akershus Festning inneholder to museer Norges Hjemmefrontmuseum og Forsvarsmuseet. I tillegg er Akershus Slott en spennende severdighet som turister kan besøke.
Ved Karpedammen ligger Akerhus Festnings Informasjonssenter hvor du kan få informasjon og være med på guidede turer som går flere ganger om dagen om sommeren.

Holmenkollen
Holmenkollen er verdens eldste skihopp og Norges mest besøkte komersielle turistattraksjon. Tar du deg en tur i Holmenkollen kan du oppleve en fantastisk utsikt over byen, ta heisen opp i hopptårnet og føle på kroppen hvordan det er å være skihopper. Du kan også lære mye om skihistorie på skimuseet og prøve skisimulatoren.

Nordmarka
Er du glad i naturen? Da bør u få med deg Norges fineste skogsnatur i Nordmarka. Det er lett å besøke marka. Du kan T-banen til Sognsvann eller til Frognerseteren og er midt inne i skogen på få minutter. Marka er helt unik for Oslo som har sitt geografiske sentrum midt inne i marka. I marka, kan du gå på tur, bade, telte, sykle, leie hytte og overnatte på betjente turisthytter.
Les om Nordmarka og Oslomarka
Lyst på en skikkelig skogstur? Prøv Nordmarka Classic som er en tredagers kanotur gjennom hele Nordmarka.

Munch-museet
Er du det aller minste interessert i kunst, er Munch-museet et obligatorisk stoppested i Oslo.
Edvard Munchs testamenterte rundt 1100 malerier og 15500 grafiske blad fordelt på 700 motiver, 4700 tegninger, samt seks skulpturer til Oslo Kommune. Denne og andre gaver, i tillegg til innbytte mot dubletter, har gjort at museet i dag rommer godt over halvparten av Munchs malerier og samtlige grafiske motiver. Dette gjør Munch-museet et helt spesielt sted å besøke. Munch-museet ligger på Tøyen, i  Tøyengata 53.

Rådhusplassen
Rådhusplassen er hele Oslo storstue, og den er stor. Faktisk like stor som Petersplassen i Roma. Rådhusplassen er stedet for å se på alle slags folk, dra på båtsightsseing, kjøpe reker og for å ta badebåten til Bygdøy. Hele sommeren igjennm foregår det ting på Rådhusplassen, det er festivaler og arrangementer av alle slag.
Les mer

Vigelandsparken
Vigelandsparken er en del av Frognerparken. Hovedgrunnen til å besøke Frognerparken er selvsagt å se Gustav Vigelands fantastiske skulpturer Vigelandsparken dekker 320 mål. Alle de 212 skulpturene er modellert av Gustav Vigeland og området er opparbeidet etter hans tegninger. Skulpturene er samlet i 5 større enheter langs en 850 meter lang akse: Hovedportalen, Broen med barneplassen, Fontenen, Monolittplatået og Livshjulet.

Frognerparken har ennå mer å by turister, med yrende folkeliv, roser, Frognerbadet og Frogner Stadion. Frognerparken er stedet hvor Grunnloven feiret 100års jubileum i 1914, stedet Gustav Vigeland fikk kranglet seg til å lage sitt storslagne monument, og også stedet hvor Norge oppstod som idrettsnasjon. Hele Frognerparken et nasjonalt monument. Parken er Norges mest besøkte turistmål, og har ry langt utenfor Norges land. Den har en spennende historie som kan føres helt tilbake til middelalderen.
Les mer om Frognerparkens spennende historie

Øyene i Oslofjorden
Øyene i indre Oslofjord er virkelig verdt et besøk hvis du vil slippe litt unna. Fra Vippetangen ved enden av Akershuskai (en fin spasertur langs kai under Akerhus Festning) går det ferjer til Hovedøya, Langøyene og Gressholmen blant annet. Hovedøya byr på spennende klosterruiner, Gressholmen har en hyggelig kro og nesten tamme kaniner som hopper rundt og på Langøyene finne du det mange mener er Oslos beste strand. På Langeøyene er det dessuten mulig å slå opp teltet.
Les mer