Splitter ny cabaret i teaterkjelleren på Oslo Nye

Publisert: 16.11.2011 13:39 , av Anine Helland

Torill og Linda - ny cabaret på teaterkjeller´n
Christel Blunck og Vibeke Oskalher som sine folkelige alter egoer «Torill og Linda.»
Foto: Leif Riksheim, Aktiv i Oslo.no. (CC-lisens | Flere størrelser)

Dansebandsangerinner med galgenhumor

Torill og Linda – en cabaret med humor til ettertanke

Cabareten ”Torill og Linda” byr på en pause i julestria med alt fra erobringer av menn og mus, svart humor og gamle sanger du trodde du hadde glemt.

Venninnene Torill og Linda er dansebandsangerinner. De har i løpet av sine vel tredve år sunget sin vei gjennom både livet og kongeriket Norge akkompagnert av diverse lokale band, med mottoet ”Ingen jobb er for liten.”

Etter å ha opptrådt på Ottamartnan, legger de i vei på en roadtrip hjem til Sinsen for å feire jul. På veien punkterer bilen, og mens de blåfrosne venter på hjelp passerer deres liv i cabaret i en blanding av gode låter en muligens trodde man hadde glemt, og dialoger om erobringer av menn og mus.

Både skuespiller og skribent

Christel Blunck og Vibeke Oskal spiller rollene som Torill og Linda, og har i felleskap forfattet manuset til cabareten med samme navn. Etter et år med planlegging, iherdig skriving, idemyldring og utallige kopper kaffe er de nesten i mål. Premieren går av stabelen sjette desember i Teaterkjelleren på Oslo Nye og jentene har allerede tilbakelagt to uker med intens øving.

I tråd med stykket møtes vi på en brun pub på Sinsen. Både latteren og diskusjonen sitter løst, og på avstand kan det virke som om Vibeke og Christel har vært venninner fra barnsben av, og ikke gjort annet enn å skrive og opptre på scenen sammen.

– Selv om vi begge er utdannet i Sverige, og har visst om hverandre lenge, er dette faktisk første gangen vi samarbeider, forteller Vibeke som også av samme grunn har satt pris på at utviklingen av stykket har tatt sin tid.

Sammen har de gått på oppgaven med liv og lyst, og de setter begge pris på friheten som følger med når en skal dramatisere selvskrevet manus.

– Etter hvert som vi øver er det veldig lett å se hva som ikke fungerer, og da er det alltids bare å skrive om.

Christel nikker enig.

– På den måten får vi mye større spillerom enn vi ellers ville ha gjort.

Galgenhumor

Ideen bak cabareten har de også utviklet sammen. De var begge nyutdannede, og hadde et brennende ønske om å skape noe selv. På egne premisser. Et eksempel er alle sangene i showet, som er en blanding av alle de låtene de selv synes er kule, og som har vært fremført av kvinnelige artister.

– De som folk flest gjerne tror de har glemt, smiler de lurt.

Humoren i forestillingen kan defineres som til tider ganske svart. Vibeke forteller at i bunn og grunn skulle handlingen være ganske seriøs, men etter hvert som historien utviklet seg var det mange steder det hele ble fryktelig komisk. Videre ble det helt umulig å holde det alvorlig. Til tross for det tror ikke jentene at publikum kommer til å le høylytt hele tiden, eller ligge å vri seg under stolene konstant.

– Det blir nok mye ettertenksom humor også, legger Christel til.

Lot seg inspirere av Thelma og Louise

Når det kommer til inspirasjon legges det ikke skjul på at en del trekk ved rollene, forholdet dem i mellom og ikke minst konseptet med road trippen er hentet fra filmen Thelma og Louise. To jenter som ikke helt vet hvor de kommer fra, og hvor de kommer til å ende. Jentene mener det hadde vært umulig å skrive samme forestilling om det var i et annet land, for eksempel USA.

Christel forklarer dette ved alle detaljene som ligger til stedet handlingen utspiller seg, som man ikke vet om hvis man ikke bor der.

– Om vi hadde lagt handlingen til USA kunne vi sikkert endt opp med å skyte en mann, men her er det så kaldt at det ikke finnes folk langs veiene på den tiden.

Vibeke og Christel spruter ut i latter.

– Så det nærmeste vi kom var å nesten treffe en elg.

Som ying og yang

Karakterene Torill og Linda har flere likhetstrekk med Christel og Vibeke, men dette mener de selv har vært mest underbevist. Selv om de har blitt bygget på dem selv, har karakterene blitt dratt i hver sin retning for å skape en ying og yang effekt.

– Torill har bikka tredve, vært gift i ti år og begynner trolig å kjede seg litt, selv om hun ikke helt vet det selv, forteller Christel, og legger til at Torill ikke er leder typen av de to, men lett til sinns av seg.

Linda på sin side har aldri slått seg til ro, er poetisk og har stort sett brukt lidenskapen som livets kompass. Hun har temperament og bein i nesa.

– Også bor hun alene med to katter, smiler Vibeke, før hun forteller at Linda nok har begynt drømme om å finne seg noen, men synes det virker så vanskelig.

– Begge karakterene er veldig realistiske og tredimensjonale, så om man ikke skulle kjenne seg direkte igjen i dem, kjenner hvert fall alle noen som dem, avslutter jentene.

Cabareten har premiere 6 desember 2011. i Teaterkjelleren på Oslo Nye. Den spilles også 7 og 8 desember.

Kjøp billetter til forestillingen her >>