Søk i Aktiv i Oslo

Soppkurs i Marka

Soppglede i Marka
Benedicte Sebjørnsen (midten) og Jo Grønlund tar soppkurs for å bli litt mer soppkyndige.
Foto: Ane Charlotte Spilde

Nyt høsten med soppturer i skog og mark

Høsten bringer mange gleder, og blant mange er soppturer svært populære, men alle kan ikke være eksperter på alt. Derfor finnes det heldigvis gode soppkurs for de som gjerne vil lære litt om høstens gleder – og farer.

Bladene begynner sakte men sikkert å skifte farge, og etter hvert detter de ned. Men før den tid er det mye å gjøre i skogen, noe du kan finne på er å plukke sopp. Det er mye god matsopp i Norge, men det er lett å ta med seg feil sopp hjem og det kan få fatale følger. Det finnes heldigvis noen som kan lære deg å nyte høstens gleder uten fare, og det er tydeligvis mange som ønsker å lære.
Morten Jødal er leder for soppkurset ”Soppgleder” som holdes på nydelige Sandbakken i Østmarka. Han driver også med soppkontroller, som går ut på at de sjekker soppen til de litt mindre erfarne plukkerne i skogen for giftsopper. Dette er en viktig jobb, for om du får i deg helt feil sopp kan du bli ordentlig syk, og om du er skikkelig uheldig og får i deg en hvit fluesopp, kan du ende i koma, eller verre.

Engasjerte nybegynnere

Kurset som holdes i Sandbakkens lokaler er fylt opp. Salen er full av engasjerte elever, som ivrig spør, ler og gleder seg over den viten som blir delt med dem. Rørsopp, skivesopp, røyksopp eller piggsopp, kan du reglene, må du også kunne unntakene, og det er mange. Kurset begynte med teori i klaserommet, hvor Jørdal går gjennom de ti generelle reglene for sopper. Disse handler om å lære seg hvilke som er matsopper, og hvilke som er uspiselige, eller giftige. Man lærer å skille mellom dem, og hvordan man skal vite om de er for gamle eller for markspiste. Etter at den grunnleggende teorien er gjennomgått er det tid for å prøve de nye kunnskapene, og det bærer ut på sopptur.

Soppundervisning Litt lesing i soppboka må til for å lære.

Tørt soppår

Fangsten etter dagens sopptur.Men før det forteller Morten at denne soppsesongen er ikke en av de beste, selv om det så ut til å bli det.

– Akkurat nå er det ikke så mye sopp her, for det er ganske tørt. Soppsesongen så lovende ut en stund, men det trengs regn for at soppen skal kunne gro i mengder, forteller Jørdal. Han håper, i motsetning til mange andre, på at det skal regne litt snart, slik at soppsesongen kan reddes. Han har allikevel noen gode tips til fem sopper du kan finne nå, mot slutten av sesongen, som er gode matsopper.
– Selv om det er litt tørt kan du fremdeles finne traktkantareller, rødskrubb, kantareller, rimsopp og piggsopp, som alle er gode matsopper, informerer Morten.

Jo Grønlund (t.h)Østmarka er i følge Morten et av de beste stedene å plukke sopp i Oslo-området. Nordmarka er visst ikke fullt så bra, og Bærummarka er heller ikke veldig anbefalt.
Kursdeltagerne spres rundt i området rundt Sandbakken med øyene konsentrert peilet på bakken. Vi fulgte Benedicte Sebjørnsen og Jo Grønlund på deres jakt etter god sopp. De er to nokså uerfarne sopplukkere, men går mye tur i skogen.

– Det er litt synd å gå forbi all soppen vi ser når vi går tur, så vi tenkte at vi kunne ta et soppkurs og kanskje få noen gode middager ut av det også, forteller Benedicte før hun bøyer seg ned og plukker opp en fin sopp.
– Vi blir nok nødt å begynne å spise sopp nå, ler Jo.

God stemning under kontrollen

Tilbake ved Sandbakken spres soppen utover bordene for kontrollsjekking og gjennomgang. Alle samles rundt bordene, og praten og latteren flyter lett blant kursdeltagerne. Noen hadde funnet fine kantareller, andre rødskrubb, og noen hadde fått med seg en del uspiselig sopp, men det gjør vel ingenting for der er det masse å hente i kunnskapskassa. Det er visst mye å ta hensyn til når man skal finne spiselig sopp. Det er mange regler, og omtrent like mange unntak, så Morten understreker at det tar noen år og mye øvelse før alt sitter.
Kurset avsluttes inne i undervisningssalen, hvor det blir servert deilig suppe laget av de spiselige soppene deltagerne har funnet.
Dette kurset var dessverre det siste for nybegynnere i år, men det blir flere kurs for viderekomne fremover, hvis ikke er det alltid neste år.
Sjekk ut kurs og annen informasjon på nettsidene til Soppgleder. Eller om du kan også ta en titt på Sandbakkens hjemmesider.

Funnet sopp og usikker på om den er spiselig? Se hvor det er soppkontroller i Oslo her >>