Søk i Aktiv i Oslo

Søvnkurs – slik forbedrer du nattesøvnen

Hans Holter Solhjell holder søvnkurs
Hans Holter Solhjell holder kurs i hvordan man sover bedre.
Foto: Ane Charlotte Spilde, Aktiv i Oslo.no. (CC-lisens | Flere størrelser)

– Skru av tv-en tre kvarter før du legger deg

Dette rådet, blant flere, mener Hans Holter Solhjell vil hjelpe deg i å sovne fortere om kvelden. Han holder kurs i hvordan man sover bedre – noe som for mange mennesker er et vedvarende problem.

– Et søvnunderskudd gjør at man føler seg sliten, får dårlig konsentrasjonsevne og dårlig hukommelse. Mange vil rett og slett få en opplevelse av redusert livskvalitet, sier Solhjell om viktigheten av god søvn.

Søvnen påvirkes av forskjellige ting, forteller han, og noen faktorer er vanskelig å unngå.

– Har man skadet seg eller lider av depresjoner, kan dette helt klart føre til søvnproblemer, sier kursholderen.

Det er likevel måten vi lever på og andre livsstilsfaktorer som er av de vanligste årsakene til dårlig søvn.

– Ofte lytter man ikke til kroppens signaler om trøtthet. På kvelden fortsetter man kanskje å se på tv eller sitte i telefonen, selv om vi er trøtte. For studenter og arbeidsledige er det vanlig at man ikke står opp om morgenen. Men jo lenger vi ligger om morgenen, jo vanskeligere er det å legge seg om kvelden, konstanterer han.

Stress er dessuten en vanlig faktor.

– Når kvelden kommer, klarer ikke kroppen å gå fra det høye stressnivået til det å slappe av. Og vi er avhengig av å slappe av for å gli inn i søvn, sier Solhjell.

Hans Holter Solhjell Aktiv i Oslo forsøker å sove bedre...

En helhetlig prosess

Solhjell er pedagog, men hadde selv problemer med å sove som yngre, og ble slik interessert i faget.

– På kurset går vi gjennom hvordan søvn fungerer, hvilke faktorer som kan påvirke søvnen, og hvordan vi kan forbedre den over tid.

Man vil også lære en del øvelser om avslapning som man kan gjøre hjemme, forteller Solhjell.

Mange tror det å forbedre søvnen er noe man bare gjør på kvelden, hevder han. Dette blir imidlertid lite helhetlig.

– For å finne årsaken til søvnproblemene må man finne ut hva man gjør gjennom hele dagen, fra vi står opp og til vi legger oss, sier han.

Å sove i omgivelser med mye lys og lyd, eller drikke mye kaffe er for eksempel noe han fraråder dersom man sliter med å få sove. Men om det er bare tankene som holder en våken, finnes det likevel noe man kan gjøre.

– Et tips er å skrive ned morgendagens planer på en lapp. Da slipper du å ligge og tenke på ting før du legger deg. Skriv også ned bekymringer. Og ha gjerne notatblokken ved senga, i tilfelle du kommer på ting mens du ligger i senga.

Planlegg kvelden annerledes

På kvelden kan man gjøre flere forberedelser.
– Skru av eller demp lyset. Skru også av tv-en tre kvarter før leggetid! Dempet lys gir nemlig dempet stimuli, og kroppen får tid til å roe ned. Slå i tillegg av telefonen. Det finnes lite eller ingenting som ikke kan vente til dagen etterpå, sier Solhjell.

Om det likevel tar noen dager før kroppen får en god søvnsyklus, fortvil ikke.

-Er du vant til å sove klokken to, men skal begynne å legge deg klokken elleve, blir kroppen etter hvert vant til at det ikke skjer noe etter elleve. Så kroppen vil tilvenne seg, forsikrer han.
– Poenget er likevel: man må tilrettelegge for god søvn, man kan ikke bare bestemme seg for det! fastslår søvneksperten.

Hans Holter Solhjell demonstrerer søvnteknikker
Hans Holter Solhjell demonstrerer søvnteknikker.

Se Feldenkrais sine nettsider for flere kurs >>