Lekent småflaskemuseum

Publisert: 17.03.2009 19:35 , av Lene Haug

Småflaskemuseet

Velkommen inn i Christian Ringnes’ småflaskemuseum. La deg fortrylle og forundre. Småflasker er nemlig gøy!
Foto: Vincent Hasselgård

Lekent småflaskemuseum

Småflaskesamling høres ganske nerdete og støvete ut. Derfor blir de fleste ganske overrasket når de besøker The Mini Bottle Gallery og finner ut at verdens største miniflaskemuseum er eventyrlig, lekent og morsomt. Småflaskemuseet i Kirkegaten er et eventyrhus i tre etasjer som har mer til felles med et litt dekadent Disneyland enn med et museum.

Småflaskekongen ved siden av statuen småflaskekongen. Kappen draperer han gjerne rundt seg når han får besøkMagda Modal er en småflaskeprinsesse med visittkort som beviser at hun er ekte og Christian Ringnes er selve kongen. Når du kommer inn fra Kirkeveien kan du ringe på en dørklokke med knapper som er laget av småflaskekorker. Etterpå går du innover en gang kantet med Dom Pérignon i flasker av ulike størrelser på begge sider. Flaskene med de edle dråpene blir mindre og mindre, fra de aller største champagneflaskene i verden til de minste miniflaskene.

– Dette markerer at de går inn i en miniatyrverden og at du selv blir til en miniatyr, forklarer kongen mens han viser vei inn i kongeriket.

Passer på småflaskene sine

Christian Ringnes begynte å samle på småflasker allerede som barn. Han fikk sin aller første flaske av faren.

– Han kom hjem fra en reise og hadde kanskje glemt å kjøpe en gave til meg, tror jeg, men så hadde han en småflaske og den fikk jeg. Det var starten på samlingen.

Nå har den ene flasken blitt til verdens største miniflaskesamling som inneholder rundt 52 500 av verdens totale antall som småflaskekongen anslår til å være hundre tusen. Han forteller at småflaskene hans var i stor fare da han var i tenårene. Selv var han aldri fristet til å tømme dem, men vennene hans var på jakt etter dem.

– På attenårsdagen min holdt det på å gå galt. Det var mange gjester, vin og en pen jente. Etter middagen fikk jeg muligheten til å få jenta for meg selv nede i kjellerstuen. Mens vi satt der og hadde det svært koselig hørte jeg leven i trappen. Jeg skjønte med en gang at det var vennene mine som var på vei til rommet mitt og småflaskene. Hva skulle jeg gjøre? Jeg kunne ikke ofre flaskene, så jeg spurte henne om hun ville se dem. Det ville hun. Dermed fikk jeg reddet flaskene og jeg fikk med meg jenta opp på rommet.

Svært lekent museum

Vi blir vist rundt i en time mens vi blir fortalt historie på historie. Alt i museet er småflasker. Det er akvarier med småflaskefisker, blant ekte fisker, et ekte småflasketog, som kjører rundt i et fantastisk småflaskelandskap og selv lysekronene er laget av småflasker. I første etasje er det en velkomstbar hvor bardisken hviler på småflasker og fantasifulle utstillinger. Du kan trykke på knapper og se småflasker danse alt fra hula hula til ballett mens musikken strømmer ut. Det er småflasker med berømte personer, som blant annet Marilyn Monroe med kjolen luftig svevende fra den berømte New York scenen i The Seven Year Itch. Marilyn i samme scenen finnes forresten også i en kjempeutgave som ikke er småflaske, men en statue som går over to etasjer.

Småflasker av berømte personer. Trykker man på knappen, får man se filmer på skjermen. En liten flaske med den fineste gin.

Samlingen byr på alt fra verdens dyreste miniflaske med, Louis XII cognac som koster 5000 kroner til småflasker med cola og Celina Middelfarts åpningsgave en miniflaske med rottefostre på sprit!

– En nokså stygg gave fra en svært vakker kvinne smiler, Christian Ringnes.

Han geleider oss videre.

Vi er noen skikkelige namedroppere her smiler han skøyeraktig og peker på en vegg med ett bilde av Dronning Margrethe og et annet av Kong Harald og Dronning Sonja. Alle tre har besøkt småflaskekongens rike.

Champagnefontene og forstørrelsesglass

Småflaskemuseet er slett ikke kjedelig og faktisk ikke harry heller. Champagnefontenen er også imponerende. En kjempeflaske sender boblende drikke tvers over rommet og ned over stor stabel med glass.

– Opprinnelig var det meningen å la Champagnen strømme fritt gjennom rommet og ned i glassene, men det ble dessverre for mye søl. Så vi måtte legge spruten i dette plastrøret. Det ble ikke så imponerende som vi tenkte. Så vi kaller den prostatafontenen.

På herretoalettet finner du fabeldyr og forstørrelsesglass. Dametoalettet er knallrosa og dekorert med undertøy. Her finnes bare parfymeflasker.

Toalettene er også noe for seg selv. Dametoalettet er knall rosa med gullspeil og blondeundertøy drapert langs kantene. Dette rommet har småflaskeprinsessen innredet. Her måtte selv kongen pent holde seg unna. Herretoalettet derimot har han selv tatt seg av. Pissoaret er en brølende gullfarget løvemunn flankert av forstørrelsesglass. Da vi var på besøk manglet et av speilene.

– Stort sett er det ingen ting som forsvinner, men dette speilet ble vel for fristende. BH-ene fra dametoalettet er også populære suvenirer men ellers er det aldri noe som har blitt stjålet. Bortsett fra en ting, som jeg skal vise dere senere.

Ganske barnevennlig museum

Småflaskemuseet blir stort sett brukt som selskapslokale, men det er åpnet for publikum på lørdager og søndager. Når lokalet ikke er fullt av julebordgjester er dette faktisk et svært barnevennlig museum. Det er uventet, men ved nærmere ettertanke sier det seg selv at miniatyrer passer perfekt for barn. Her er det dukkehus hvor alt innholdet er småflasker, fra bilene i garasjen til møblene i spisestuen og det er en skikkelig spennende sklie som går ned i kjelleren. Christin Ringnes kaster seg på sklien og ender i Ringneshallen i en skikkelig fart.

Han forteller at Dronning Sonja skrubbet armen da hun prøvde seg, men at hun bare spurte han sporty om han ikke hadde litt Aquavit hun kunne ha på skrammen.

Småflaskekongen på veg ned sklien. Dette er for de tøffeste av de tøffe. Tør du? Skapet med farlig brennevin. Her finner du ekte absinth, brennevin med slangegift og andre livsfarlige saker.
Øl og skrekkabinett

For barn i alle aldre er sklien spennende og for alle som er glade i øl er Ringneshallen et høydepunkt. Der er det øltønner, røffe trebord, benker og selvfølgelig småflaskeøl. I den svært brune og intime atmosfæren er det sitteplass til 20 personer. Dette rommet ble i følge museet bygget med det formål at Flaskekongen skal tilbringe sin alderdom her.
Innenfor hallen finnes skrekkabinettet og det er skikkelig skummelt både for små og store med skjelletter som ler ondt, spindelvev og nesten levende rotter og mus.

Hva har skottene egentlig under kilten?

Mens første etasje er viet småflaskene i alle dens variasjoner og underetasjen er viet ølet har andre etasje fokus på flaskenes innhold. Du kan lære om fremstillingen av de edle dråper i fabrikker, inkludert distribusjon, alt illustrert med småflasker. Ikke overraskende er dette krevende prosesser og en stor industri. Det er også mulig å satse på enklere fremstilling i form av hjemmebrenning, rett og slett. Også denne fremstillingsmåten er dokumentert med småflasker.

Her får du se hva skottene virkelig har under kilten: To Ballentines og en Long John.På den ene veggen er det flasker bak dugget glass. Dette er en lukttest. Når du trykker på en pumpe strømmer dufter av fra ulike drikkevarer ut og du kan prøve å snuse deg frem til hvilken drikk det er snakk om.

– Dronning Margrethe klarte alle med glans, forteller Ringnes.

Midt rommet står en stor skotte med kilt og sekkepipe. I det vi krysser en fotocelle spiller sekkepipene opp og kilten løfter seg.

– Der ser, dere hva skottene har under kilten. To Ballentines og en Long John! Det var det jeg skulle fortelle dere. En gang forsvant Long John under et selskap, men det er den eneste gangen en småflaske har forsvunnet.

Et besøk i Nevada

Nevada er et sted for seg selv, får vi lære. I den staten er nemlig bordellvirksomhet lovlig og dette vet småflaskekongene alt om. Småflaskemuseet har sitt eget bordell oppkalt etter staten. For å komme inn døren til Nevada må du trykke ganske hardt på et kvinnebryst av gummi. Fotograf Vincent fikk prøve seg, og han brukte flere forsøk før døren gled opp. Innenfor åpenbarte den oppblåsbare Angelina seg, hun har tungen hengende litt ut av munnen. Prinsessen forklarer at Angelina har mistet en tann.

– Det går ofte litt hardt utover dukkene på firmafestene. Angelina her er nummer tre i rekken. Forgjengerne Naomi og Bodil er pensjonerte.

Hun forteller at mange festdeltagere tar seg en liten lur i den gode sengen i bordellet. Også Nevada dreier seg om småflasker. Hvert av statens 46 bordeller har nemlig sin egen småflaske. De er gjerne utformet som et kjent landemerke i nærhetene av stedet og har kart på baksiden. Dette er selvsagt for at kundene skal finne veien tilbake selv om de ikke helt husker hvor de har vært etter en litt hard kveld.
Christian Ringnes titter på klokken. Han har vist oss rundt et kvarter lengre enn planlagt og er litt sent ute til et møte med Plan- og Bygningsetaten.

– Jeg må forlate dere her, sier han. For å komme ut av Nevada igjen må han trekke i en gummipenis som henger i en snor fra taket.

Så fort han er ute av døren blunker prinsessen til oss.

– Det er 46 bordeller og 46 småflasker. Christian har alle…

Småflaskekongen ved siden av småflaskeprinsessen, Magda Modal.Festlighetenes museum

Hvem ville trodd at noe så nerdete som smålasker kunne være så til de grader festlig, lekent og ikke minst stilig. Museet byr på mange timer med godbiter og utstillinger til å more seg over og ikke minst fasiliteter til å feste og feire i. Festsalen heter Verdensrommet på grunn av det store kartet med småflasker som dekker veggen bak scenen. Her er det dansegulv og sitteplass for inntil 88 mennesker (i kinooppsett.)

Likørværelset er stedet for middager, lunsjer og konferanser. Rommet er svært elegant og har plass til 30 rundt det enorme bordet. Festmaten leverer naboen gjennom en dør som går rett inn til selve Statholdergaarden. Når Bent Stiansen sørger for maten er det ingen som klager. Småflaskemuseet innholder dessuten et avecrom med behagelig sofaer der gjestene kan slappe av og løsne på slipset og en svært festlig cocktailbar

Enda er det mye mer i dette underlige eventyrhuset og vi foreslår at du tar en titt selv. Er det harry, stilig, lekent eller morsomt? Hva synes du? Det er garantert ikke ordinært i alle fall og ligner ikke noe annet du har sett før.