Søk i Aktiv i Oslo

Skøyteturer

Turer med skøyter på bena

Foto: Maria Madelaine S. Hugaas

Skøyteturer blir stadig mer populært i Norge, men fortsatt er det relativt får som prøver seg med turskøyter. I Sverige derimot er skøyteturer nesten en folkeaktivitet. I Norge har det til alle tider vært vanlig med skøyteturer på senhøsten før snøen kommer. Nå for tiden er det ofte vintre med mindre snø og det er faktisk mulig å finne skøyteis hele vinteren igjennom. Det virkelig nye er det nye skøytene som du fester på en støvel med skibinding. På denne typen skøyter kan du gå med fri hæl og ikke minst er støvlene varmere enn vanlige skøyter. Du blir også mindre sliten med dette utstyret og kan gå lange turer selv uten særlig trening.

I Oslo har Skiforeningen etabelert en egen turskøytegruppe som har rundt 450 medlemmer. Gruppen tilbyr meldinger om skøyteis og gratis fellesturer. Gruppen Rollers som har nettstedet rollers.no består av folk som går på turskøyter om vinteren og rulleskøyter om sommeren. Rollers har også tilbud og fellestturer på det på ferskvannsis og saltvannsis. Rollers er dessuten eneste forhandler av turskøyter og utstyr beregnet på skøyteturer.

Her er litt flere tips til skøyteturer

Du trenger staver, skistaver kan brukes, men spesielle skøytestaver er bedre. De har en kraftig spiss som du kan bruke til å sjekke tykkelsen på isen med og er fine når du vil stake deg frem, særlig dersom det er ujevn og overis.

Skiforeningens krav til utstyr på skøyteturer kan være smart å følge for alles som har tenkt å prøve turskøytene

  • Spesialstaver med ispigg for skøyting (skøytestaver
  • Rykksekk med hoftebelte og reim under skrittet eller rundt lårene. En slik ryggsekk er din redningsvest og er ikke dum på skiturer som går over vann.
  • Komplett klesskift i vanntett pose
  • Ispigger (brodder) med fløyte, rundt halsen
  • Redningsline (kasteline)
  • Håndkle
  • Plastikkposer til å tre over sokkene i våte støvler.

Ispiggene skal festes rundt halsen, sitte høyt og være lett tilgjengelige med hansker på hendene. Fløyten bør være festet til ispiggene for å være lett tilgjengelig. Det er mye lettere å påkalle oppmerksomhet med en fløyte enn med roping.

Redningslinen

Redningslinen er viktig for egen og andres sikkerhet. Skal linen være til nytte må den plasserer lett tilgjengelig i ytterlommen på sekken eller i en egen lomme som er laget spesielt for sikkerhetsliner og kan plasseres på siden av sekken.

I tillegg kan det være smart å bruke knebeskyttere og albubeskyttere og ikke minst hjelm på skøytetur. Glem heller ikke en solid sitteplate og god turmat.

Mer isvett her>>
Les tips om bålmat>>

Meld deg på denne e-post listen og få detaljerte rapporter om isen i Osloområdet
israpport@skiforeningen.no