Søk i Aktiv i Oslo

Skiutstyr for barn

Hurdal Skisenter
Det går bedre i alpinbakken med riktig utstyr. Foto: Ole Haug/Leif Riksheim

Hva man bør ha av skiutstyr

Barn skal ha mye utstyr, og gjerne hvert år. Langrenn, slalåm, etter hvert telemark og kanskje snowboard eller snowblades. Dette kan bli dyrt selv for den tykkeste lommebok.

Brukt utstyr kan være et godt alternativ, følg med når skiklubbene har loppemarked. Noen sportsforretninger, har brukt utstyr til barn. Noen tar også gammelt utstyr i innbytte. Mange ganger kan leie også være et godt alternativ. Men hva slags utstyr skal våre håpefulle ha?

Fridtjof er vår veileder hos Sportsboden. Han er opptatt av at barnas skiglede. Dårlig utstyr ødelegger mye.

Barn bør begynne med langrenn, det kan de gjøre i toårs alderen. Det samme gjelder alpint dersom barnet har god motorikk. Toåringer bør kjøre i sele. Det selges seler med to stropper som får den lille til å svinge når du gjør, og bøyler som holder skituppene fra hverandre, slik at poden ikke krysser skiene.

Langrenn
De første skiene skal være brede, og innsvingte. De må aldri være lengre enn barnet..

–Det er et problem for de aller minste, det lages ikke ski kortere enn en meter. Billigpakker med lærbindinger må unngås.

De første skiene bør være smørefrie: Skipar nummer to bør være smøreski, med et forbehold:at foreldrene smører dem. Det er viktig er at støvlene er varme, ikke så store at foten sklir, men med plass til en raggsokk. Første året skal barnet ikke ha staver.

Alpint
Støvlene må ikke være for store, bruk en tynn ullsokk. De første støvlene kan gjerne være med en spenne, da er de er lette å ta av og på.

Viderekommende små alpinister bør ha to til fire spenner på støvelen Skiene skal rekke til pannen på barn i to til femårs alderen. Når barnet blir eldre, kan skiene være fem til ti centimeter lengre enn barnet. Skiene skal være myke. Carvingski kan barn få som ski nummer to. Skiene må vokses og slipes også hos barn.

Snowboard
Litt tøffe barn kan begynne å kjøre snowboard når de er fire, men barnet bør tåle å falle litt. Det er ikke farligere enn alpint.

–Folk er altfor opptatt av risiko

-Barn har godt av litt utfordringer. Det er sunt å få noen skrubbsår, men for all del alpint og snowboard krever hjelm. Med mindre far behersker kunsten, er instruksjon en god ide. Utstyret koster det samme som til voksne.

Skiutstyr i Oslo og Akershus

Kjenner du til noen som tilbyr skiutstyr? Kontakt oss