Søk i Aktiv i Oslo

Lær å lage seljefløyte

Slik lager du seljefløyte
Slik lager du seljefløyte.
Foto: Ane Charlotte Spilde, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Seljefløyte: steg for steg

Slik lager DU din egen seljefløyte

Nå som våren begynner å få godt fotfeste i byen vår, og knoppene begynner å spire på trærne, er det på tide å finne frem spikkekniven. Tiden er nemlig inne for å lage seljefløyter, noe bare denne årstiden kan by på. Her er en steg for steg guide om hvordan du går frem!

Steg 1:

Finn frem en spikkekniv og gå ut og finn et tre. De trærne som er best egnet er lønn, rogn og selje. De beste trærne vokser ved bekker eller innsjøer, altså på steder hvor vann er lett tilgjengelig. Når du har funnet et passende tre gjenstår bare å finne en grein som er ca like tykk som fingeren din, og hvor det er langt mellom knopper og greiner. Fjern kvister og knopper før du begynner på selve fløyten.

Steg 1-2Steg 1-1

Steg 1-3

Steg 2:

Skjær slik at du får en skråning mot enden. Husk at enden skal være mot toppen, der hvor greinen er tynnest, slik at barken ikke sprekker når du skal ta den av.
Steg 2-1 Steg 2-2 Steg 2-3 Steg 2-4 (slik skal den se ut)

Steg 3:

Skjær lydhullet, et snitt loddrett ca 1,5 cm fra enden og et snitt på skrå mot det loddrette snittet, de skal ha en avstand på ca. 1 cm.

Steg 3-1 Steg 3-2

Steg 4:

Gå ca. 5 cm lenger ned på pinnen, og skjær gjennom barken i en ring rundt hele pinnen. Dette gjøres slik at du kan trekke barken av.

Steg 4 Steg 4

Steg 5:

Bruk skaftet på kniven til å banke forsiktig på barken rundt hele pinnen, slik at den løsner enklere. Deretter vrir du løs barken fra pinnen, og drar det forsiktig av.
Steg 5-1 Steg 5-2 Steg 5-3

Steg 6:

Skjær et hakk i det som skal bli enden av blåsehullet, deretter skjærer du ut en tynn liten flis, ca 2 mm tykk, på toppen mot enden av pinnen, dette skal bli blåsehullet. Skjær så en ring rundt hele pinnen i enden av blåsehullet og skjær løs hele biten som ligger under. Delen med blåsehullet skal altså skjæres løs fra resten av pinnen.
Steg 6-2 Steg 6-2

Steg 7:

Når biten med blåsehullet er løs fra resten av pinnen, setter du den på plass inn igjen i barkhylsen. Nå skal du få lyd i fløyta ved å tette enden på barkhylsen samtidig som du blåser i enden med blåsehullet.
Steg 7-1 Steg 7-2

Steg 8:

Putt resten av pinnen (den som ble igjen etter du lagde blåsebiten) inn i enden av barkhylsen, slik at du kan trekke den inn og ut mens du blåser, og vips kan du spille seljefløyte. God fornøyelse.

Steg 8