Søk i Aktiv i Oslo

Romeo og Julie

Jon Øigarden som Romeo og Marianne Hole som Julie.
Jon Øigarden som Romeo og Marianne Hole som Julie.
Foto: Linnéa Haug

Stilletthæler og Metallica i en moderne versjon på Nationaltheatret

Lidenskap, kjærlighet, død og sorg er bare noen av ingrediensene når Shakespeares udødelige klassiker Romeo og Julie settes opp på Nationaltheatret i år. Denne gangen har det kjente og kjære stykket fått en ny vri.

– Shakespeare beskrev Romeo og Julie som kjærlighet som dør i sin fødsel. Og hva er vel mer tragisk enn det? forteller regissør Victoria H. Meirik, som har sin regidebut på Hovedscenen.

Nettopp denne tragedien tydeliggjøres i Nationaltheatrets oppsetning. Scenen er mørk og dyster, og selv ballet der Romeo og Julie møtes, varsler om det grusomme som vil skje i løpet av forestillingen.

Kjent og kjær historie i ny drakt

Romeo og Julie er en av de virkelig store klassikerne innenfor teatet, og historien har blitt gjenfortalt i alle mulige varianter: som ballett, som kinofilm – ja, til og med i barneboken “Markus og jentene” av Klaus Hagerup, er historien om Romeo og Julie sentral.

Versjonen som settes opp på Nationaltheatret er gjendiktet av Håvard Rem, og musikken er av alt fra Metallica til Prokofiev. Her er det ikke gammeldags kostymedrama som gjelder, på ballet danser Julie i stiletthæler og paljettkjole anno 2010. Bak på scenen kan du se film av skuespillerne på storskjerm.

Kjærligheten

Men viktigst av alt når det kommer til Romeo og Julie er ikke om det gjøres på en gammel eller ny måte. Det er kjærligheten mellom de to, som burde være så bra, men som ender på tragisk vis, som virkelig teller. Og kjærligheten mellom Romeo og Julie er helt klart ekte.

– Som en snehvit due i en kråkeflokk står hun blant de andre kvinnene, sier Romeo da han får øye på Julie på ballet.

Kort sagt: Det er kjærlighet fra første blikk. Akkompagnert av Ingrid Vetlesens sang, er møtet mellom Romeo og Julie er fortryllende øyeblikk.

– Har jeg noen gang elsket?

Debuterer som skuespiller

Ingrid Vetlesen er nyutdannet operasanger fra operaakademiet i København, og debuterer som skuespiller i rollen Rosalind i Romeo og Julie.

– Hva er den største forskjellen på opera og teater?

– Ting man gjørpå scenen syns enda bedre i teater enn opera. Musikken spiller en viktigere rolle i opera, selvfølgelig, men det er jo musikk i denne forestillingen også. For meg har det vært veldig viktig å finne balansen mellom sang og skuespill, forteller hun.

Vetlesen har et personlig forhold til Romeo og Julie:

– Det er veldig morsomt. Denne historien har fulgt meg en stund. Jeg har sunget på operaversjonene av Bellini og Gounod i mange år.

– Hva tror du publikum kommer til å synes om denne versjonen av Romeo og Julie?

– Jeg tror de kommer til å digge den, det gjør i hvert fall jeg! Den har punch og er skarp. Karakterene er gode, og det er brukt mye energi på de personlige konfliktene, ikke bare handlingen. Det kommer til å bli kanon.

Romeo og Julie går på Hovedscenen på Nationaltheatret fra 30. januar til 27. april.
Les mer om forestillingen og bestill billetter her >>

Romeo og Julie filmkonkurranse

Nationatheatret utlyser stor konkuranse: Lag en filmsnutt inspirert av William Shakespeares Romeo & Julie og vær med i trekningen av en flott premie!

De tre bidragene som får høyest rating på Youtube.com vil bli vurdert av en jury fra Nationaltheatret. Den heldige vinneren får

* Eksklusivt festivalpass til årets Ibsenfestival

* 10 fribilletter til valgfri forestilling av Romeo og Julie

* Vinnerfilmen vil bli vist på storskjerm i Nationaltheatrets foaje i hele spilleperioden, i tillegg til å bli lagt ut på teatrets hjemmeside og sendt ut i nyhetsbrev.

Les mer om konkurransen her >>