aktiv i oslo ikon
Tips oss om arrangement
Registrer deg gratis her
søke ikon

Ribbe

Publisert: 10.12.2008 18:17 , av Peter Olausson

Ribben er snart klar til servering...
Ribben er snart klar til servering. Foto: Peter Olausson

Ribbe med rødkål og stekte epler

Gjør ribben klar til steking, bruk godt med salt og pepper.Oppskrift på ribbe til 6 personer

Ribbe er norsk julematfavoritt, og spesielt på Østlandet går det mye ribbe på julaften. Den største utfordringen med ribbe er gjerne å få sprø svor, men med denne oppskriften håper vi å kunne hjelpe deg med nettopp det. Vår dyktige huskokk, Peter Olausson, gir deg i tillegg oppskrift på rødkål med svisker og dadler, samt stekte epler. Hvis du ønsker å få maten til å se ekstra god ut, kan du studere bildene. Peter er nemlig en ekspert på dandering.

Ribbe

  • Blir ikke svoren sprø nok, ta 10 minutter på grillelementet i ovnen.2,5 kg tynnribbe
  • Salt og sort pepper, knust
  • Vann
  • 1 helt hvitløksfedd med skall
  • 2 stk sitrongress

Salte og pepre godt på hele ribben, La stå 2-3 døgn på kjøl. Dette gir et bedre resultat. Skyll av saltet fra ribben etter de 2-3 døgnene.

Salte og pepre godt igjen. Legg ribben i en ildfast form med svorsiden ned og hell på vann, slik at det dekker svoren. Knus sitrongresset med baksiden av kniven og legg hvitløksfeddet sammen med ribben i formen. Sett inn ribben på 180 grader i 60 minuter, snu den etter det, stek ribben ytterligere 60 minutter, og øs med jevne mellomrom fettet/skyen over ribben. Se til å ha nok med vann oppi, sånn at ikke skyen forsvinner. Nå skal ribben være ferdig. Blir ikke svoren sprø nok, ta 10 minutter på grillelementet i ovnen.

Voilà! Aktiv I Oslo.no's medarbeidere nyter en bedre førjulsmiddag.Klassisk tilbehør til ribben er medisterkaker og medisterpølser i ribbefettet. I tilegg er det godt med rødkål og stekte epler. Det finner du oppskrift på nedenfor.

Ribbesky

Ha skyen opp i en kjele, dryss over 1 msk hvetemel som du lar synke til bunnen, og begynn å piske sammen. Ha opp i et par spiseskjeer med soyasaus. Klart for servering.

Rødkål med svisker og dadler

  • Kok rødkål med svisker og dadler i rødvin½ stk rødkål (ca 1 kg)
  • 100g klaret smør
  • 60g honning
  • 1 dl rødvin
  • 150g tørkede svisker
  • 100g dadler
  • salt & pepper

Begynn å kutte rødkålen i mindre biter, ha klaret smør i en kjele, tilsett honning og kok sammen. Ha rødkål, svisker og dadler oppi, tilsett rødvinen etter 5 minutter, og kok sammen i ytterligere 10 minutter. Smak til med salt & pepper.

Karamellisér eplene med sukker og smør, tilsett appelsinjuice og ribbesky.  Stekte epler

  • 6 stk epler
  • 5 msk sukker
  • 1 msk smør
  • 1 msk kardemomme, knust
  • 1 tsk nellik, knust
  • ½ dl appelsinjuice
  • ½ dl ribbesky

Kutt epler i båter, karamellisér sukkeret og tilsett smøret. Ha opp i krydder under omrøring, tilsett epler, la disse bli litt karamellisert og tilsett appelsinjuice og ribbesky på slutten. Kok i 2 minutter og servér til ribben.