Søk i Aktiv i Oslo

Poteter

Mos, røsti, Hasselback-poteter og Anna-poteter

En gjest fra Toten kom inn på Sult og fikk spørsmålet: Hva slags poteter ønsker du? Svaret kom like overraskende på servitøren som spørsmålet på gjesten: – Har dere kærspink’a?

De er ikke så gode på å hyppe poteter hos Sult, men de er noen djevler med dem i grytene. Det finnes mange typer poteter – beate, mandelpotet, kerrs pink, store engelske bakepoteter, ringerikspoteter osv. Men de egner seg ikke hos Sult når de må kokes på gammelt vis og serveres som de er.

Mos, røsti, Anna-poteter og Hasselback-poteter er de varientene de liker å servere på Sult. Oppskriftene her er til to personer.

Mos

  • Fire store poteter (bruker du mandelpoteter må du ha flere)
  • Åtte spiseskjeer fløte
  • Fire spiseskjeer smør
  • Salt og pepper
  1. Skrell potetene og kok dem møre uten salt i vannet.
  2. Hell av vannet og mos potetene med egnet redskap.
  3. Tilsett fløte og smør.
  4. Kok opp.
  5. Smak til med salt og pepper.

For variasjonens skyld kan man tilsette ulike urter og krydderblandinger. Olivenolje kan brukes i stedet for smør. En mos har mange muligheter. Finn din måte å lage den på.

Røsti

  • Fire store poteter
  • Fire spiseskjeer smør
  • To fedd hvitløk
  • Salt og hvitløk
  1. Riv potetene på en mandolin eller en svigermor (rivjern).
  2. Skyll og tørk potetene godt.
  3. Press hvitløken og tilsett smeltet smør.
  4. Tilsett en klype salt og pepper.
  5. Bland alt godt og stek potetkaken i en liten panne, på begge sider. Snu kaken ved hjelp av et lokk.
  6. Kan stekes ferdig i panna eller i ovn.

Et godt tips er å frese litt bacon som du blander inn i potetmassen før den stekes i panna.

Hasselback-poteter

  • Fire store poteter
  • To spiseskjeer smeltet smør
  • Salt og pepper
  • Litt revet ost (gjerne godt lagret, for eksempel parmesan eller jarlsberg)
  1. Skrell potetene. Skjær dem i tynne skiver, men la ikke snittet gå helt igjennom poteten. Dette gjør du ved å legge en pinne eller en tresleiv ved siden av poteten når du skjærer den opp.
  2. Pensle potetene med smør og krydre dem med salt og pepper.
  3. Dryss over revet ost.

Stekes som bakte poteter i ovnen ved 180-200 grader. Kjenn etter med en stekepinne om de er møre. Potetene er ferdige når stekepinnen slipper, etter ca. en halv time.

Anna-poteter

  • Fire store poteter
  • Fire spiseskjeer smør
  • To fedd hvitløk
  • Salt og pepper
  1. Skjær potetene på en mandolin eller med kniv i tynne skiver. Skyll og tørk dem godt.
  2. Smelt smør og press hvitløken ned i smøret.
  3. Tilsett salt og pepper.
  4. Legg potetskivene lagvis i en ildfast form.
  5. Bak formen i ovnen på 180 grader i ca. en halv time. Kjenn etter med stekepinne.