Poteter

Mos, røsti, Hasselback-poteter og Anna-poteter
En gjest fra Toten kom inn på Sult og fikk spørsmålet: Hva slags poteter ønsker du? Svaret kom like overraskende på servitøren som spørsmålet på gjesten: – Har dere kærspink’a?
De er ikke så gode på å hyppe poteter hos Sult, men de er noen djevler med dem i grytene. Det finnes mange typer poteter – beate, mandelpotet, kerrs pink, store engelske bakepoteter, ringerikspoteter osv. Men de egner seg ikke hos Sult når de må kokes på gammelt vis og serveres som de er.
Mos, røsti, Anna-poteter og Hasselback-poteter er de varientene de liker å servere på Sult. Oppskriftene her er til to personer.
Mos
- Fire store poteter (bruker du mandelpoteter må du ha flere)
- Åtte spiseskjeer fløte
- Fire spiseskjeer smør
- Salt og pepper
- Skrell potetene og kok dem møre uten salt i vannet.
- Hell av vannet og mos potetene med egnet redskap.
- Tilsett fløte og smør.
- Kok opp.
- Smak til med salt og pepper.
For variasjonens skyld kan man tilsette ulike urter og krydderblandinger. Olivenolje kan brukes i stedet for smør. En mos har mange muligheter. Finn din måte å lage den på.
Røsti
- Fire store poteter
- Fire spiseskjeer smør
- To fedd hvitløk
- Salt og hvitløk
- Riv potetene på en mandolin eller en svigermor (rivjern).
- Skyll og tørk potetene godt.
- Press hvitløken og tilsett smeltet smør.
- Tilsett en klype salt og pepper.
- Bland alt godt og stek potetkaken i en liten panne, på begge sider. Snu kaken ved hjelp av et lokk.
- Kan stekes ferdig i panna eller i ovn.
Et godt tips er å frese litt bacon som du blander inn i potetmassen før den stekes i panna.
Hasselback-poteter
- Fire store poteter
- To spiseskjeer smeltet smør
- Salt og pepper
- Litt revet ost (gjerne godt lagret, for eksempel parmesan eller jarlsberg)
- Skrell potetene. Skjær dem i tynne skiver, men la ikke snittet gå helt igjennom poteten. Dette gjør du ved å legge en pinne eller en tresleiv ved siden av poteten når du skjærer den opp.
- Pensle potetene med smør og krydre dem med salt og pepper.
- Dryss over revet ost.
Stekes som bakte poteter i ovnen ved 180-200 grader. Kjenn etter med en stekepinne om de er møre. Potetene er ferdige når stekepinnen slipper, etter ca. en halv time.
Anna-poteter
- Fire store poteter
- Fire spiseskjeer smør
- To fedd hvitløk
- Salt og pepper
- Skjær potetene på en mandolin eller med kniv i tynne skiver. Skyll og tørk dem godt.
- Smelt smør og press hvitløken ned i smøret.
- Tilsett salt og pepper.
- Legg potetskivene lagvis i en ildfast form.
- Bak formen i ovnen på 180 grader i ca. en halv time. Kjenn etter med stekepinne.