Søk i Aktiv i Oslo

Påskenøtter i nytt skall

Påskenøtter i nytt skall - Aktiv i Oslos
Øystein Bache og Rune Gokstad er nye nøttegeneraler. Foto: Hanne Tungen

Nye programledere i NRKs tradisjonelle tv-program “Påskenøtter”

Er du smartere enn en femteklassing? Det blir du nøtt til å være dersom du skal løse Rune Gokstads og Øystein Baches nye påskenøtter.

Rune Gokstad og Øystein Bache er NRKs nye påskenøttgeneraler etter at Roald Øyen måtte gi seg som programleder i det tradisjonsrike tv-programmet. Og i likhet med Øyen, har duoen gjort alt selv – fra manus til filming og redigering. Det bød på uforutsette utfordringer.

– Når lyd og lys er ved Rune Gokstad og Øystein Bache, ligger det litt i kortene at enkelte ting ikke blir helt perfekt. Etter en tur i utlandet kom vi for eksempel tilbake med veldig dårlig lyd, sier Øystein.

– Ja, vi merket ikke at lyden var dårlig da vi var der. Det var mye skraping fra mikrofonen min og sånt, og det var litt ubehagelig. Men mye av materialet ble reddet, altså, forsikrer Rune.

En annen utfordring var å finne tid til forberedelsene til årets program. Med to lite sammenfallende tidsskjemaer, hadde de kun én dag i uka til planlegging. Dermed kunne det være vanskelig å komme frem til selve løsningsordene. Rune Gokstad

– Vi gjorde ting på to måter: den tungvinte og den lettvinte. Med den tungvinte måten kom vi på løsningsordet først. Da måtte vi finne stoff som passet til, og det innebar et ganske stort research-arbeid! Den lettvinte måten innebar derimot å komme frem til noe vi hadde lyst til å vise, og så stable innslagene i riktig rekkefølge, og se hva det kunne bli for noe. Det er nok den metoden vi kommer til å følge i fremtiden, sier Øystein.

Humorduoen forteller at det nye programmet ikke vil bli så veldig annerledes enn det gamle.

– Selve innpakningen er jo den samme, så det er ingen som bør føle seg støtt, bedyrer Rune.

Fordi programkonseptet har hatt en fast form i over tjue år, er de likevel forberedt på at det kan komme reaksjoner.

– Nå kommer det to stykker på skjermen som gjør det på en litt annen måte. Da er det nok noen som vil reagere. Samtidig er det jo hyggelig for Roald at NRK trengte to stykker til å erstatte han da, sier Rune blidt.

Ingen sketsjer

Gokstad og Bache er kjent for sine sketsjer i programmer som “Klassefesten” og humorserien “Øystein og meg”. Denne gangen blir det imidlertid ingen sketsjer.

Øystein Bache

– Nei, det ville vært helt drepen om vi skulle spille sketsjer mellom alle oppgavene, i hvert fall om vi skal holde på i noen år. Da måtte vi komme opp med rundt 56 sketsjer til hver påske og så kommer jula i tillegg. Det ville vi ikke hatt mulighet til, sier Øystein.

Han forsikrer likevel om at humor blir en stor del av de nye påskenøttene.

– Vi satser på å være muntre, imøtekommende og blide, samtidig som vi gjør litt tull og tøys, så da får vi satse på at det treffer de fleste, sier han.

Nøtter for alle

Ifølge duoen er det ikke et veldig høyt vanskelighetsnivå på oppgavene. Å ha generelle kunnskaper om stort og smått vil holde lenge. Det vil også hjelpe på om du har gått noen år på skolen.

– Vi hadde litt diskusjoner internt om oppgavene var for vanskelige eller ikke, men de ligger nok på et femteklassenivå, sier Rune.

De mener også at det er større sjanse for at de yngste seerne vil klare enkelte av oppgavene bedre enn voksne.

– Ja, vi har brukt eksempler fra NRK Super og lignende, og siden jeg ikke har barn i den alderen, ser jeg ikke på kanalen. Vi hadde med en del programtitler som jeg ikke en gang hadde hørt om! sier Rune.

– Men hvis man har en kroppstemperatur på 37 og puls, bør man klare de aller fleste oppgavene, mener han.

Øystein Bache (t.v) og Rune Gokstad

Selv hevder Gokstad og Bache at de sitter på greit med allmennkunnskaper, og at de dessuten har en del unyttig kunnskap som ofte kommer til nytte i quizer og lignende. Likevel var det ikke alltid de fant svarene på påskenøttene til sin forgjenger.

– Det var enkelte av Roald sine oppgaver jeg ikke klarte, og det irriterte meg. Så da måtte jeg se løsningene senere på kvelden, fordi jeg ikke klarte å løse oppgavene hans, forteller Rune.

Annerledes påske

I påsken skal både Gokstad og Bache på ferie. Komikerne mener imidlertid at høytiden heretter ikke vil bli den samme, og det er ikke bare fordi påskenøttene mangler Roald Øyen.

– Nå blir det å sette seg ned for å se på påskenøttene noe helt annet. For oss faller det ut en liten bit av påsken som ikke er der lenger. Vi kommer jo ikke til å se på programmet, og det har jo vært en sentral del av påsken før, forteller de.

– Men familien vår kommer nok til å se det. Det blir de jo “nøtt” til! ler Rune.

Påskenøttene sendes hver dag i påsken på NRK 1 fra kl. 19.30.
Se oversikt >>