Søk i Aktiv i Oslo

Påskelam

Påskelam – en påskefavoritt

Påskefeiringen har alltid vært preget av tradisjoner og rituelle handlinger, og påskelam har vært en fast ingrediens i påskemiddagen i generasjoner. Lammet symboliserer for mange kristne påsken og Jesus Kristus, som ofte omtales som “Guds lam”. Men uansett om man er religiøs eller ikke, er påskelam et smakfullt og populært valg på påskebordet.

Tilberedning av påskelam

For å oppnå den beste smaken på påskelammet, er det viktig å velge riktig kjøtt og tilberedningsmetode. Ferskt, norsk lam er et godt valg. Tradisjonelt tilberedes påskelammet helstekt i ovnen, men det finnes også andre metoder som gir en saftig og smakfull middag.

En populær tilberedningsmetode er å dele opp lammelåret i mindre biter og steke det på grillen eller i en stekepanne. Tilbehøret kan variere, men typiske valg er poteter, rotgrønnsaker, rosenkål og saus.

Tilbehør til påskelam

Tilbehøret er en viktig del av påskemiddagen, og det finnes mange muligheter som passer godt til påskelammet. Poteter kan serveres i form av fløtepoteter, ovnsbakte poteter eller kokte poteter med smør og persille. Rotgrønnsaker som gulrot, sellerirot og kålrot kan også være et godt valg.

Rosenkål er en annen grønnsak som passer godt til påskelammet, og kan serveres både kokt og stekt. Sausen kan lages av kraft fra påskelammet, eller man kan bruke en saus laget av rødvin og urter.

Her er en oppskrift på saftig påskelam:

Ingredienser:

  • 2 kg lammelår, bena fjernet
  • 2 ss salt
  • 1 ts sort pepper
  • 2 ss olivenolje
  • 4 hvitløksfedd, hakket
  • 4 ss frisk rosmarin, hakket
  • 2 ss frisk timian, hakket
  • 2 ss frisk persille, hakket
  • 1 sitron, zest* og juice
  • 1/2 kopp hvitvin
  • 1 kopp kyllingbuljong

Fremgangsmåte:

  • Sett ovnen på 180 grader Celsius.
  • Gni lammelåret med salt og pepper.
  • Varm opp olivenolje i en stor stekepanne over middels høy varme.
  • Brun lammelåret på alle sider i stekepannen, ca 3 minutter per side.
  • Legg lammelåret i en stor ildfast form.
  • Bland sammen hvitløk, rosmarin, timian, persille, sitronzest og sitronsaft.
  • Smør blandingen over lammelåret.
  • Hell hvitvin og kyllingbuljong i formen.
  • Dekk formen med aluminiumsfolie.
  • Stek lammelåret i ovnen i 1 1/2 time.
  • Ta av aluminiumsfolien og stek videre i 30 minutter, eller til lammelåret er brun og saftig.
  • La lammelåret hvile i 10 minutter før du skjærer det opp og serverer det.

Server lammelåret med kokte grønnsaker eller en frisk salat, og nyt en deilig påskemiddag!

*Zest
Zest er den ytre delen av sitrusfruktens skall, som inneholder mye av fruktens smak og aroma. Her er en enkel fremgangsmåte for å lage zest:

  • Vask sitrusfrukten grundig under varmt vann for å fjerne eventuell voks eller urenheter på skallet.
  • Tørk sitrusfrukten godt med et kjøkkenhåndkle eller papirhåndkle.
  • Bruk en zester eller et fint rivjern til å fjerne det ytterste laget av skallet på sitrusfrukten. Unngå å rive for dypt, da det hvite laget av skallet kan være bittert.
  • Fortsett å rive skallet i tynne strimler eller små biter, avhengig av hva oppskriften krever.

Bruk zesten umiddelbart i oppskriften eller oppbevar den i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 3 dager. Du kan lage zest fra sitroner, lime, appelsiner eller andre sitrusfrukter for å gi en deilig smak og aroma til dine matretter.

Flere oppskrifter på påskelam:

Lam i gryte

Er du på hytta og ikke har tilgang på stekeovn, kan du lage lammesteken i en gryte.

6 porsjoner:
1 utbenet, surret lammelår (2-2 1 / 2 kg)
3 ts salt
1 ss smør

Steken freses lett i varm panne med smør først. Stikk i steketermometer i den tykkeste delen. Legg steken i gryte med lettsaltet, kokende vann.   Kok lett i 30 min. pr. kilo, vannet skal bare koke så vidt.

Lammesadel med timiansjy og sopp

Påskelammet har aldri smakt så godt! I samarbeid med Sult & Tørst bringer vi deg nye, spennende oppskrifter hver uke.

Se oppskriften her >>

Sprengt lam

6 porsjoner:
ca. 2 kg lammestek
2 ss salt

Gni lammesteken inn med saltet, pakk i aluminiumsfolie og legg kjølig i fem døgn. Snu av og til. Gni steken med litt pepper. Stek på rist (med steketermometer) ved 100 grader i 5 timer.Serveres med kålrabi, grønne bønner og kokte poteter.

Les mer om påsketradisjoner>>

Les mer om annen påskemat her>>