Søk i Aktiv i Oslo

Påskekrim og påskespill

Påskekrim

Er det dårlig vær i påsken, kan man alltids kose seg inne med en bok eller et spill!
Foto: Andrea Brygard, Aktiv I Oslo.no

Påskeunderholdning for hele familien

Skal du på hytta i påskeferien, eller skal du kanskje bare være hjemme? Uansett er det godt å ta en krimbok og slappe av i godstolen etter en lang skitur. Aktiv i Oslo var innom en av Oslos mange bokhandlere, og forhørte seg om årets beste påskeunderholdning, både påskekrim og påskespill.

Det finnes påskekrim både for de store og de små, og her er noen gode bøker du kan ta med deg på hytta.
Den første boka som tas ned fra hylla er ”Påskekrim 2010,” som er en samling av 17 krimnoveller fra mange norske forfattere. Boka kommer ut hvert år, da selvfølgelig med nye historier hvert år. I årets Påskekrim finner du blant annet noveller av Unni Lindell, Jon Ewo og Anne B. Ragde.

Klassikere

Jeg blir fortalt at det fremdeles går i klassikerne om Lisbeth Salander av Stieg Larsson, ”Menn som hater kvinner”, ”Jenta som lekte med ilden,” og ”Luftslottet som sprengtes.”
Camilla Läckbergs bøker er også anbefalt påskekrim. Hennes krimbøker om politimannen Patrick Hedström og forfatteren Erika Falck har plassert Läckberg på 6. Plass over bestselgende forfattere i Europa i 2009. Camilla har gitt ut syv bøker i serien, hvor av alle er oversatt til norsk. Om du vil ha nok å lese i påsken, er det nok ikke så dumt å lese seg gjennom se seks bøkene. ”Isprinsessen,” ”Predikanten”, ”Steinhuggeren”, ”Ulykkesfuglen”, ”Tyskerungen”, ”Havfruen” og ”Fyrvokteren,” er alle bøker som kan leses uavhengig av hverandre, men det er anbefalt å lese i rekkefølgen over. Bøkenes handling er i den lille svenske byen Fjällbacka, som er forfatterens eget hjemsted.
Johan Theorin er en svensk forfatter og journalist, som i 2008 ga ut sin første bok, ”Skumringstimen.” Boka er den første i en serie på fire, og i 2009 kom neste bok i serien ut, ”Nattefokk.” Bøkene har vunnet priser, og Theorin ble blant annet tildelt Glassnøkkelen, for beste nordiske kriminalroman. ”Skumringtimen” handler om en liten gutt, som forsvinner sporløst fra øya Öland i Sverige. Tyve år senere dukker det opp en slitt barnesko i postkassen til bestefaren, og saken om hvor det ble av gutten blir gjenopptatt. ”Nattefokk” handler om den samme øya, hvor et ektepar fra Stockholm kjøper en gård, med to fyrtårn. Huset har rykte på seg for å være hjemsøkt, og ble bygd av tømmer fra et skip som forliste der i 1846. Om boka blir det sagt at den er like mye en spøkelseshistorie som en krimroman, og den har fått strålende kritikker.

Påskekrim for de yngre

For de litt yngre lesere finnes det også spennende krimbøker. Hardyguttene har blitt nyutgitt, og de to detektivbrødrene slår nok like godt an hos den yngre garde nå, som de gjorde i 1950.
Andre spennende bøker for de søte små er bøkene i serien Kunstdetektivene av Bjørn Sortland. Her er det ti bøker å lese, alle lokalisert i forskjellige byer. Den nyeste av disse er ”Bergen-mysteriet.”
Detektiver er populært blant de yngste, og en siste bok å dra frem er ”LasseMajas detektivbyrå,” som handler om nettopp klassekameratene Lasse og Maja, som driver et detektivbyrå sammen.

Påskespill

Om man mot formodning skulle gå lei av krimbøker, kan man alltids samle familien til en liten spillkveld.
På påsketur er det nå, som alltid, like populært med de klassiske spillene. Yatzy og Uno er vinnere til en hver tid, og kan spilles av hele familien. Disse får du for en billig penge på de aller fleste bokhander.
Ellers er det flere nye spill som er populære i år, Alias er et relativt nytt spill. Man deler seg inn i lag, og spillet går i grove trekk ut på å forklare ord, uten å bruke ordet. Det er om å gjøre å klare så mange som mulig før tiden går ut.
Zak Pak er et annet nytt spill, som handler om at man skal flytte. Man må velge riktig ”flyttebil” for å få plass til lasset, og den som klarer å velge riktig hver gang, uten å miste noen ”flyttekasser,” vinner.
En klassiker er jo quiz. Quiz-bøker finner du i alle former og farger, for alle aldersgrupper og interesseområder. Et lite skritt in ni en bokhandel, og du finner det. Quiz er jo for eksempel et flott tidsfordriv til disse lange bilturene til ferieparadiset.
Det er altså mer enn nok å gjøre i påsken, for både store og små. Enten du er glad i skiturer og syns det er deilig og komme hjem i stolen og lese en god bok, eller du bare liker å slappe av i solveggen. Bøker er det nok av, og spill for hele familien skal man nok klare å finne.
God påske!

Les mer om årets påskebøker her >>

Se vår store Påskeguide her >>

Les om de klassiske påskespillene, dataspill og spillregler >>