Søk i Aktiv i Oslo

Parkliv i byen

Parkliv i byen

En av parklivets store gleder er grilling.
Foto: Leif Riksheim, Aktiv I Oslo.no. CC-lisens. Flere størrelser.

Parkliv i byen

For rundt ti-femten år siden skjedde det en slags eksplosjon i parkbruken i Oslo, og trenden er at ungdommer tar parkene i bruk som sin egen storstue. Parkene brukes sent og tidlig av massevis av unge mennesker.

Det er særlig parkene på Grünerløkka, Middelalderparken, St.Hanshaugen og selvfølgelig Frognerparken som er fylt til randen av folk som spiser middag ute, sjekker damer, og viser frem muskler eller pupper alt etter som.

Et sted å leke

Folk flokker seg til parkene for å spille ball, kaste frisbee, sjonglere, turne, spille gitar eller kort og mest av alt for å nyte solen og god mat og drikke.

Parken kan brukes på mange måter, for eksempel kan du spille fotball eller bare slappe av. # Piknik i parken

Folk vil bo ved en park

Når Oslofolk forteller hva de liker ved byen kommer parkene svært høyt opp på lista og mange velger bosted etter nærhet til de ulike parkene. Parkene er derfor svært viktige for livskvaliteten til folk i byen.

Frognerbakkdalen er en stille del av Frognerparken Parkliv i byen

Parken er et møtested

Parkene er også svært viktige for de eldre i byen, og fungerer som møteplass og aktivitetssted også for pensjonister. Ikke minst er parkene viktige for småbarnsfamilier, byfamilier har som oftest ikke hage og parkene blir småbarnas tumleplass. Der er det lekeplasser, man kan lære å sykle og sparke fotball med pappa. Mange bruker parkene til å arrangere barnebursdager og skoleavslutninger. Større barn bruker parkene til sykling, rollerblades, skatebord, fotball og annen sport. Unge tenåringer samles i parkene om kveldene og kollegaer møtes på plenen etter jobb.

 Parkliv i byen

Parkliv er trendy

Har vi lært det av innvandrerne? Eller er det en europeisk trend?
Innvandrere er spesielt flinke til å samles i parkene og ta med seg maten ut. Det er ikke utenkelig at vi har hentet inspirasjon fra dem. Samtidig kan den nye parktrenden kobles til den urbane trendy vestkantungdommens inntog på Grünerløkka. Grünerløkka var tidligere et typisk arbeiderklassestrøk med relativt lite aktivitet utendørs. På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet forandret dette preget seg i rask hastighet og bydelen forløper i en ny kultur i Oslo. En kultur med yrende liv utendørs. Røykeloven har jo også bidratt til mye mer liv ute i den senere tiden.

Volleyball i parken

Populært i hele Europa

Oslo er dog ikke alene om parktrenden. Storbyer i Europa anlegger stadig flere parker. I 2002 ble det bygget en kunstig strand og bar midt i Berlin. Byparker og bystrender har dukket opp i hele Europa.

Forbudt å tråkke på plenen

Før i tiden var plenene gjerdet inn og store skilt forkynte at ingen skulle tråkke på gresset. Parkene var nok populære på den tiden også men bruksområdene ble jo mer begrenset. Nå er nesten alt lov i parkene, heldigvis. Parkene har blitt bruksparker i stedet for prydparker.

Sider om parker på Aktiv I Oslo.no