Søk i Aktiv i Oslo

Oslobilder – vakre Oslo i bilder

Oslo sett fra Sjømannsskolen

Utsikt over Oslo fra Sjømannskolen.
Foto: Leif Riksheim, Aktiv I Oslo.no CC-lisens

Oslobilder

Tre fotografer dro på kryss og tvers av Oslo

Se resultatet fra da Aktiv I Oslo slapp løs to av våre fotografer sammen med en fotograf fra Tyskland.

I 2009 opprettet Aktiv I Oslo en Flickr.com-konto. Flickr.com er et nettsted for lagring og deling av bilder. Grunnen var at vi ønsket å dele alle bildene som fotografene våre tok med både brukere, i tillegg til et behov for en bedre bildeløsning enn det vi hadde da. Omtrent to år senere ligger det nå over 8000 bilder på vår Flickr-konto, som du kan benytte deg av gratis, så lenge du ikke endrer dem, eller benytter dem i en kommersiell sammenheng.

I mars 2011 tikket det inn en melding i innboksen vår på flickr fra Ivo, under brukernavnet “Crazy Ivory”. Kort fortalt, han skulle til Oslo for å ta bilder og lette etter noen lokalkjente han kunne fotografere med. Dette var unnskyldningen vi trengte for å gjøre noe vi hadde hatt lyst til lenge – ta masse Oslobilder. 17. april 2011 sendte vi to av våre fotografer, Ole og Leif, ut sammen med Ivo. I løpet av en 16-timers dag var de både høyt og lavt, på kryss og tvers av byen og tok bilder av smått og stort. Et utvalg av bildene fra dagen kan du se nedenfor.

Imponert over Oslo

Den tyske fotografen var mektig imponert over den store lille byen vår. Han opplevde Oslo som variert og spennende.

– Det var en kjempeflott dag i en kjempeflott by med mer enn fantastiske mennesker. Jeg likte å knipse bilder med Ole og Leif, og det store utvalget av stedene vi besøkte og de ulike sidene og ansiktene til denne byen imponerte meg. Kontrasten av å være på en høyde midt i naturen og gå gjennom gamle, forfalne alternative nabolag innenfor en enkelt time var fremragende. Og de ulike oppfatning av stedene (turist vs fastboende innbyggere) var interessant å se. Denne dagen hadde alt en perfekt dag behøver, og minnet om denne dagen vil vare lenge, sier Ivo.

Grafitti på Hausmania

Fototips fra våre fotografer

Har du en hobbyfotograf i magen og ønsker du å ta dine egne bilder av den flotte byen vår? Her får du noen gode fototips fra våre fotografer.

Hvordan fotograferer man i dårlig lys?

Leif:  – Det er veldig utfordrerne fordi motivene blir mer og mer viktig. Lys har så mye å si at det kan gjøre de kjedeligste motivene spennende. Når lyset blir flatt må du se etter spesielle motiver.

Ole: – Det flate lyset egner seg godt for portretter, og bilder av mennesker fordi du får mye gjevnere lys. Det dårlige, svake lyset egner seg også best til svarthvitbilder.

Hvordan planlegge fotoshoot i Oslo?

Leif: – Se på kart og planlegg i forhold til sola. Sett opp et klokkeslett for hvor du burde være når. Oppsøk de områdene du ikke ser på som spennende og fotogene, og finn en ny vinkling.

Ole: Tenk på hva du vil få med deg, og finn ut hvordan du kan utnytte kollektivtransport på best mulig måte. Bruk internett for å sjekke ut hva andre har tatt bilder av før deg. Kanskje du finne noe inspirasjon?

Hvordan forflytte rundt?

Leif: – Den beste måten å komme seg rundt på er ved hjelp bysykkel. Den tar deg lett rundt i byen, og du kan få flere plasser som du ikke når ved kollektivtransport.

Ole: – Bil er alltid en sikker vinner når du skal reise langt, men inne i Oslo blir det for mye stress å sette fra seg bilen hele tiden, og det er derfor best med kollektivtransport eller bysykkel. Beina er vel alltid best, men det blir vanskelig å forflytte seg over store områder. Derfor er en kombinasjon det beste.

Hvilket utstyr trenger du?

Ole: – Hva slags utstyr man trenger er veldig avhengig av hva man skal ta bilde av, men på en slik oppdagelsesreise gjennom byen kommer det meste til nytte. Til landskap og arkitektur er det for eksempel kjekt med en vidvinkel  og stativ og graderte filter for å kompensere med en kjedelig himmel. For å unngå overeksponering ved lang lukker kan også gråtonefilter være fint.

Leif: – Til mennesker og streetfoto kommer både vidvinkel og tele godt med fordi motivet gjerne flytter på seg, og du har ikke full kontroll over bildekomposisjonen. Derfor er et allroundobjektiv godt å ha. Inne i byen er det viktig å ha kamerainnstillingene i orden. Motiver kan dukke opp når som helst, og du vil som regel helst unngå å få uskarpe bilder. For å ta et eksempel burde du tenke på lukkeren din. Du burde ha en lukker over 1/100 for å fange menneskers bevegelser, eller 1/200 for å fange en sykelist eller hva det skulle være som beveger seg litt fort. Ved normalt dagslys vil det ikke være noe problem med en kort lukker.

Trykk på bildet for større versjon

Kanon Heisekraner

Toppen av Midstubakken i Holmenkollen T-banestasjon
Holmenkollen

Bobler i vann

Ruinene på Hovedøya Kran på Vippetangem

Bakgården på Hausmania Siloen som nå er studentbolig på Grünerløkka

Foto: Ivo Berg

Foto: Ivo Berg Foto: Ivo Berg

Foto: Ivo Berg Hydrant i skogen - Foto: Ivo Berg

Foto: Ivo Berg

Foto: Ivo Berg Foto: Ivo Berg Foto: Ivo Berg

Se alle bildene fra fotoshooten på Flickr >>

Ivos Flickr-profil finner du her, anbefales! >>