Søk i Aktiv i Oslo

Oppskrift på sjokolademousse

Sjokoladeganache og mousse med fersken- og jordbærsalat, ferskensorbet og karamelliserte nøtter

Sjokoladedessert med ferskensorbet av huskokk Peter Olausson.
Foto: Erik F. Brandsborg, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Oppskrift på sjokolademousse og ganache med fersken- og jordbærsalat, ferskensorbet og karamelliserte nøtter

Hvis du er litt lei av den gode, gamle sjokoladepuddingen er denne desserten et kongelig alternativ. Den er garantert minst like god som den ser ut!

Her får du oppskrift på sjokolademousse og ganache til 6-8 personer:

Sjokolade ganache

  • 100 g melkesjokolade
  • 50 g mørk sjokolade
  • 50 g sukker
  • 100 g fløte
  • 10 g smør

Smelt sukker til mørk karamell. Kok ut karamellen med fløte og sil fløtekaramellen over i sjokoladen. Rør dette sammen til en glatt masse og tilsett smør i små biter.

Støp ganachen i små former kledd med matpapir og sett dem i kjølen. La omtrent halve plassen i formene være igjen til moussen.

Sjokolademousse

  • 100 g mørk sjokolade (hakket i mindre biter)
  • 1 plate gelatin
  • 10 g sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 1 dl helmelk
  • 1 eggeplomme
  • 1 dl fløte

Kok opp melk med vaniljestang. Pisk sammen sukker og eggeplomme. Spe den varme melken over eggeplommen og sukkeret, mens du pisker. Ha i gelatin (som er bløtlagt på forkant). Vend inn sjokoladen og avkjøl blandingen til den når romtemperatur.

Pisk fløten til lett krem og vend den inn i sjokoladeblandingen. Støp sjokolademoussen over ganachen i formene.

Fersken sorbet

  • 5 dl ferskenpuré
  • 50 g sukker
  • 50 g glukose (kjøpes på apotek)
  • Saften av én sitron

Kok sammen, og sil. Fryses deretter i iskremmaskin, alternativt i fryser (rør jevnlig, ca hver halvtime).

Fersken- og jordbærsalat

  • 1 stk fersken
  • ½ kurv med jordbær
  • 1 dl sukkerlake (50/50 sukker og vann)
    • 1 vaniljestang
    • 1 sitrongress
    • 5 limeblade
    • Saften av én sitron

Sukkerlaken kokes sammen med vaniljestang, sitrongress, limeblader og sitronsaft. Avkjøl og tilsett deretter fersken og jordbær som er kuttet i ønsket størrelse.

Karamelliserte nøtter

Bruk de nøtteslagene du ønsker, f.eks. pinjekjerner, pistasje, mandler eller peanøtter. Karamellisér sukker i panne, tilsett ristede nøtter, hell alt sammen på bakepapir.
Når desserten er ferdig kan man tydelig se ganache og mousse i hvert sitt lag:

Ytrefilet av kalv er klar til servering!

Denne sjokoladedesserten er en overdådig dessert til en 3- eller 4-retters middag.

Se oppskrift på gourmetmiddag m/ sommermeny her >>