aktiv i oslo ikon
Tips oss om arrangement
Registrer deg gratis her
søke ikon

Nyttårsmat

Publisert: 16.12.2007 19:04 , av Lene Haug

Nyttårsmat – om mat til nyttårsfeiringen

I følge gamle tradisjoner er det viktig at det er rikelig med mat på bordet nyttårsaften.
Dette var for at det skulle bli mye mat på bordet også i året som skulle komme. Det var også skikk å sørge for å spise noe nøyaktig klokken tolv. Nå for tiden drikker vi helst champagne og det er jo ingen dårlig ide.

Reinsdyrkjøtt er topp nyttårsmat. Reinsdyr er naturlig luksuskjøtt fra de norske fjellviddene. Annet vilt for eksempel ryper er også svært populært, og mange synes vilt er godt etter julematen. Imidlertid er det kalkun som er mest populært på norske nyttårsbord. Hver tredje familie serverer kalkun som nyttårsmat. Nest mest populært er pinnekjøtt, og ikke så rent få spiser ribbe også denne dagen. For noen er det imidlertid biff som gjelder.

I Aktiv I Oslo slår vi et slag for reinsdyrstek eller indrefilet. Vi synes julematen kan spise i julen og siden vi er tilhengere av innføring av Thanksgiving i Norge, og stemmer vi for at vi spiser kalkun siste torsdag i november i stedet.

Hvorfor feire Thanksgiving? Vi mener desto flere fester desto mer moro.

Derfor tilbake til nyttårsmat og nyttårsfeiring. Ingen fester er vel bedre enn en skikkelig nyttårsfest? Se også vår side om nyttårsfeiring

Her får du oppskriftene på reinsdyrstek og indrefilet

Reinsdyrstek med rødvinsaus

6 porsjoner

Ingredienser
1 ½ kg reinsdyrstek
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
2 stk. gulrot
1 stk. løk
1 stk. knollselleri (sellerirot)
150 g sopp
5 stk. einebær
2 dl kjøttkraft
½ flaske rødvin
ca 1 ss maisennamel

Slik gjør du:

1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.

2. Legg steken i en langpanne sammen med grønnsakene. Hell på rødvin og kraft og sett panna inn i stekeovnen på 175° C. Steketiden er ca. 1 1/2 time, avhengig av stekens tykkelse.

3. Når steketermometeret viser ca. 65° C har steken en rosa snittflate, ved ca. 72° C er den grå.

4. Ta ut steken og la den få hvile, mens du lager sausen. Sil sjyen, kok opp og smak til med krydder. Jevn med litt maisennamel utrør i litt kald vann. Smak til med salt og pepper.

Server reinsdyrsteken med kokte grønnsaker, og poteter.

Indrefilet med asparges og soppsaus

6 porsjoner

Ingredienser
800 g indrefilet av storfe
1 ss margarin eller olje
1 ts nykvernet, sort pepper
1 ½ ts salt

Pannestekt asparges og sopp

16 stk. frisk grønn asparges
1 ss olivenolje
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
250 g  god sopp

Soppsaus

200 g frisk sjampinjong
1 stk. finhakket sjalottløk
1 ts margarin
1 ts olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper
2 dl kjøttbuljong eller annen kraft
1 dl kremfløte
1 ss rømme

Slik gjør du:

1. Skrell den nederste delen av aspargesen. Skjær soppen i skiver. Krydres med salt og pepper og stekes i litt olje i middels varm stekepanne. .

2. Del sjampinjongene i 4 og brun dem sammen med sjalottløken i panna med smør og olje. Smak til med salt og pepper. Tilsett buljong og fløte, kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens.

3. Del indrefileten i 4 like store biffer og krydre dem med salt og pepper. Brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for medium stekt biff.

Server med ønsket form for potet.