Nattens umusikalske dronning – en absolutt tonedøv aften på Chat Noir

Publisert: 16.09.2011 08:41 , av Anine Helland

Nattens umusikalske dronning - Hege Schøyen på Chat Noir - anmeldelse

Full fres i humorduo: Hege Schøyen og Jan Martin Johnsen gir den skrullete fortellingen om Nattens umusikalske dronning liv, og publikum en stor dose latter og glede.
Foto: May B. Langhelle / Chat Noir

En absolutt tonedøv aften på Chat Noir

Falske toner, vanvittige kostymer og hysterisk latter fylte torsdag kveld luften på Chat Noir, da ingen ringere enn Hege Schøyen gjorde entre som nattens umusikalske dronning.

– Når man synger er det kun snakk om lufttrykk. Man skaper lyden ut av bare luften. Men det man selv hører, er aldeles ikke det samme som det alle andre hører.

Latter, humring og atter latter. Stemningen er høy, og publikum i slaget under premieren på oppsetningen av stykket Nattens umusikalske dronning. Raske replikkvekslinger, morsomme referanser og ikke minst uforglemmelig stemmegymnastikk er bare noe av det som trimmer smilemuskelen under denne forestillingen.

Et umusikalsk kulturfenomen

Nattens umusikalske dronning er fortellingen om den tonedøve operasangerinnen Florence Foster Jenkins som levde sine glansdager på 30-tallet. Forestillingen er basert på en sann historie der Foster Jenkins ikke til tross for, men på grunn av sin totale mangel på både rytme og gehør tar datidens New York med storm.

Sangerinnen, om slikt kan kalles sang, begynte sin karriere bak stengte dører der hun holdt små opptredener for lukkede selskaper. Akkompagnert av sin pianist, og til tross for hans innvendinger, utvidet både typen og antall publikummere seg til dimensjoner og endte som et kulturfenomen i en storslått og utsolgt konsert på Carnegie Hall.

Hør den ekte Florence Foster Jenkins på YouTube >>

Hege Schøyen er nattens dronning

Hege Schøyen briljerer i rollen som overklassekvinnen som er totalt blottet for selvinnsikt. Florence Foster Jenkins hevder selv at hun er innehaver av tonens absolutte renhet, og hennes motto er at det viktigste med sangen er hva man selv hører. Med sitt gråsprengte hår og vraltende andegange er karakterens ytre i seg selv et eget kapittel.

Schøyen gjør under kveldens forestilling det hun uten tvil er aller best på – en troverdig fremstilling av en sær, noe nevrotisk og unik rolle med karakterbrist til tusen. Dette i kombinasjon med den svært vanskelige øvelsen det er å synge så sinnsvakt falskt, utgjør en imponerende prestasjon det bare er å ta av seg hatten for.

Nattens umusikalske dronning på Chat Noir - anmeldelseEn plaget pianist

Med seg på scenen har hun Jan Martin Johnsen. Han utgjør den andre halvdelen av tomannsshowet, og spiller rollen som sangerinnens faste pianist, Cosme McMoon. Musikeren er ung, blakk og full av drømmer da han ankommer New York med den hensikt å erobre byen.

Kort oppsummert går ikke planen hans helt som den skal. Han bruker dagene som selskapspiller, og om natten komponerer han sine egne verker. Men husleien henger som et tungt lodd over skuldrene hans. Gleden er derfor stor da han får et tilbud om å akkompagnere en rik frue i hennes sangtimer. Frua viser seg å være spik spenna gæren, og treffer ikke en enste tone. Til hans fortvilelse blir hun heller aldri bedre, men på grunn av sitt store hjerte og tyngende husleie klarer han ikke å overlate henne til seg selv.

Radarparet

Karakteren McMoon er historiens forteller, og åpner showet som en godt voksen herremann. Han mimrer tilbake til den tiden han jobbet for Foster Jenkins, bedre kjent som damen som drev pianisten sin til vanvidd, og tar publikum med på en reise tilbake til den gangen alt begynte. McMoon fungerer som historiens røde tråd, og dukker stadig opp kommentarer og utbroderinger. På denne måten blir publikum dratt inn i historien, og spørsmål som hvem som bestemmer hva som er vakker musikk synker inn.

Jan Martin Johnsen opptrer kvikk og morsom på scenen, og  løfter det musikalske nivået på stykket med sitt pianospill og sang. Schøyen og Johnsen utfyller hverandre godt, og har veldig god kjemi på scenen. Sammen gir de den skrullete, men sanne fortellingen liv, og publikum en stor dose latter og glede.

Opplev Nattens umusikalske dronning

Nattens umusikalse dronning spilles på Chat Noir til 17. desember 2011.

Kjøp billetter til forestillingen her >>