Søk i Aktiv i Oslo

Latin og standard dans

Sportsdans er en gammel norsk paradegren innen dans

Vi tenker, samba, rumba, cha-cha-cha, tango,quick-step, engelskvals, wienervals og mange fler. Standard og latin… alt sammen dans med skikkelig stil.

Mange norske verdensmestre i sportsdans

Norske par har hatt mange internasjonale triumfer i sportsdans både i latin og standard og som amatører og profesjonelle har norske danser satt spor etter seg i dansehistorien. Vi nevner kjapt par som Raymond og Gunn Myhrengen, Espen og Kirsten Salberg, Kim og Cecilie Rygel… og da er det mange som ikke er nevnt!

Sosialt og stilig på ball

Du trenger ikke å ville bli verdensmester for å ha glede av sportsdans og de klassiske dansene innen denne danseformen. Dansen er perfekte på store dansegulv og særlig i ballsaler, på engelsk kalles da også denne danseformen rett og slett for Ballroom Dancing.

Hurtigmeny for typer sportsdans:

Standard danser

Engelsk vals

Da vals ble introdusert i England i det 19. Århundre, var dansen helt uhørt. På den tiden var det svær vågalt og dristig at en mann skulle røre sin dansepartner på dansegulvet. I vals la mannen armen sin rundt kvinnen mens de danset. Det var skandaløst Men valsen fikk en høy beskytter i selveste Dronning Victoria, hun var meget glad i å danse og særlig i å danse vals. Engelsk vals ble ble en populær dans på 1920-tallet, da kunne engelsk vals måle seg med tango i popularitet Særlig var det en kjent danser ved navn Victor Silversteins som med sin sakte vals vakte det store publikums interesse for engelsk vals. I VM i 1922 ga Victor Silversten og hans partner en briljant presentasjon av det som skulle utvikle seg til moderne engelsk vals.

Engelsk vals er en stilisert dans, hvor du teller “en, to, tre.” og du danser: Frem, til siden, sammen, bak, til siden, sammen mens du svinger til høyre og venstre. Engelsk vals går i ¾-takt og den spilles med ca. 32 takter i minuttet.

Velg en annen dans

Wienervals

Wienervalsen kom til Wien fra Syd-Tyskland og Bavaria, hvor den ble danset blant bøndene. Dansen ble kat “The Landler”. I Wien ble dansen populær og ble udødeliggjort av de to kjente komponistene begge ved navn Johann Strauss, som var far og sønn. Johann Stauss den eldre, er selve valsekongen han skrev 150 wienervalser og også hans sønn Johann Strauss den yngre skrev udødelige valser som Rosen aus der Süden, Geschichten aus dem Wienerwald, Kaiserwalzer og An der schönen blauen Donau. På grunn av dette ble dansen raskt omdøpt til Wienervals. Dansen ble meget populær verden over, i Wien, Paris, London og New York. Wienervals går i ¾-takt og spilles i ca. 60 takter i minuttet.

Velg en annen dans

Slowfox

Dansen foxtrot er eldre enn den engelske valsen. Slowfox er navnet på sakte foxtrot navnet er en forkortelse av ordet slow-foxtrot. Det sies at det er på denne dansen en kan kan se om et par kan danse eller ikke. Slowfox er en elegant og litt jazzaktig dans. Mange mener at Slowfox er den mest engelske av alle standard-dansene. Som slowfoxens mor regnes Josephine Bradley, hun vant mange dansekonkurranser sammen med sin amerikanske partner G.K. Anderson. Josephine Bradley underviste i sitt eget studio i London helt til døde som 80-åring for ikke så mange år siden.

Quickstep

Quickstep er en raskere variant av slowfox. Quickstep er også litt påvirket av den livlige dansen Charleston.

Rundt 1926 var særlig vals, foxtrot, tango og og en dans som het One-Step populære. Quickstep ble utviklet seg parallelt med One-Step. Smtidig forgikk det store endringer innen dansemusikken og det ble stadig vanliger med plater og platespillere i private hjem. I dansekonkurranser ble One-Step fjernet fra progremmen og erstattet med en dans som ble kalt “Quick-Time-Foxtrot og Charleston” Quickstep går i 4/4-takt og spilles i ca. 50 takter i minuttet.

Velg en annen dans

Tango

Tango er en romantisk, dramatisk og eksotisk dans. Tango er en argentinsk dans, som ble populær i gettoen “Barria de Las Ranas” i Buenos Aires. Dansen ble først danset av Guachos’ene, argentinske cowboyer som kom fra pampasen på Argentinas østkyst. Tangoen var til å begynne med ikke noen “fin” dans. Den ble danset i bordeller og kneiper, men etter hver ble den introdusert i finere kretser både Argentina og Europa. I Argentina ble tangoen så populær at den ble den rene nasjonaldansen, men så like før den første verdenskrig ble den forbudt. Forbudet var så effektivt at tangoen gikk under jorden i Argentin. I Europa derimot, særlig i Parisbegynte dansen å blomstre. I 1921 danset legendariske Rudolf Valentino tangoen inn i alles hjerter i filmen “The four Horsemen and the Apocalypse”.

Den tangoen som utviklet seg i Europa er en stilisert utgave av den opprinnelige argentiske tangoen. I de senere årene har den “ekte” argentinske tangoen blitt populær over hele Europa, og det er ikke helt den samme som danses av sportsdansere. Du kan gjerne si at tangoen er blitt importert for andre gang. Se internasjonal og etnisk dans. Tango har en karakteristisk 2/4 takt, og musikken spilles med stakkato aksent på hvert taktslag.

Latindansene

Paso doble

Paso doble kommer opprinnelig fra Spania, og er en “tyrefekterdans” Grunntrinnene er en slags marsj. Til tross for sine spanske røtter må paso doble som konkurranse dans sies å være en fransk dans. Trinnene har farnske navn, og er gjerne knyttet til tyrefekting. I paso doble er mannen tyrefekter, en modig matador og hans partner er kappen som svinges foran den olme oksen.

Rumba

Rumba er cubansk navnet er et samlebegrep som dekker en rekke cubanske danser som Afro-Cuban, Son, Mambo og Conga med flere. Dansen har to røtter, en i Spania og en i Afrika.

De svartes bidrag til rumbaen kom med negerslavene til Cuba i det 16. århundre. Dansen var inspirert av hanens gange. I sin første, primitive form sjokkerte den de hvite voldsomt. Dagens rumba er en svært forfinet utgave. Den gamle spanske dansen Bolero kom også til Cuba og ble en del av cubansk dansen. Den cubanske varianten fikk navnet Criollabolero Moderne rumba, slik den danses i dagens konkurranser ble først introdusert av Monsieur Pierre og hans partner Doris Lavelle. De var de første som danset rumba “off beat”, på annet taktslag. Denne versjonen ble anerkjent 1955. Slik den framstår i dag, forteller dansen den eldgamle historien om kvinnens forsøk på å dominere mannen ved hjelp av sin feminitet. En rumba består av en mange “tease and run” elementer; der mannen lokkes og forføres, hvorpå kvinnen trekker seg tilbake. Denne leken er det alltid kvinnen som vinner i rumba. Rumba blir også kalt “Kjærlighetsdansen”.

Jive

Jive oppstod på 50-tallet og ble kalt Jitterburg. Jive er en slags swing. Trinnene er i utgangspunktet de samme som i boogie woogie. En og to, tre og fire, back step. Jive forårsaket store forandringer innen “Ballroom-dansen”. Den er en livlig og løssluppen dans.. Jive ble som nevnt utviklet fra Jitterbug, men Jitterbug er en dans med løft og spark. Løft og sprak er imidlertid ikke tilrådelig på et dansegulv med mange par. Jive som vi kjenner den i dag har gått gjennom mange utviklingsstadier, og har vært både “Lindy”, “West Coast Swing”, “American Swing” og “Rock’n Roll” Les mer om jive og beslektede swingdanser på våre sider om swing og rock

Cha-Cha-Cha

Cha-Cha-Cha dukket opp i Amerika tidlig på femtitallet, den var en videreutvikling av den latinamerikanske dansen Mambo. Mambo er en mye raskere dans. Mango utviklet seg til Tripple Mambo – og gradvis kom en mer langsom dans ut av det. Det var Cha-Cha-Cha. Musikken har har en enkel og fengende rytme og dansen er artig og livlig. Cha-cha-cha er kanskje den mest populære latinamerikaske dansen.

Samba

Samba er en svært berømt dans, den brasilianske nasjonaldansen og ingen kan tanke Rio eller karneval uten å i samme øyeblikk tenke på samba. Musikken er så fengende at den neste umiddelbart får et hvert menneske til begynne å røre seg. Samba kom opprinnelig fra Afrika, den bel bragt til til det nordlige Brasil av slaver som arbeidet på sukkerplantasjene der og siden utviklet sambaen seg vider i Søramerika og danse mistet etter hvert sitt afrikanske preg. Overalt i Brasil finner du Samba-skoler.

Det amerikanske danseparet Irene og Vernon Castle brukte samba i sine danser og førte dansen inne i internasjonale dansekonkurranser og i danseskoler over hele verden.