Søk i Aktiv i Oslo

Kon-Tiki Classical Music Fest

Kon-Tiki Classical Music Fest - Åpningskonsert

Fra åpningskonserten på Kon-Tiki Classical Music Fest.
Foto: Eira Sjaastad Huse, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

En kammermusikkfest der bølgene bruser – og lydbølgene beruser!

Tirsdag 9. august braket det bokstavelig talt løs med åpningskonserten til den nye kammermusikkfestivalen Kon-Tiki Classical Music Fest på Maritimt Museum på Bygdøynes: Musikerne David Coucheron, Marte Krogh (fiolin), Jennifer Stumm (bratsj), Efe Baltacigil (cello) og Julie Coucheron (piano) ga publikum et fyrverkeri av en åpningskonsert, med klangfullt spill, energi, temperament og presisjon. – Og at det regnet og tordnet utenfor, gjorde det hele bare ekstra stemningsfullt.

En festival vendt ut mot sjøen

Kon-Tiki Classical Music Fest foregår på Skipsdekket inne på Maritimt Museum, et lite steinkast unna Kon-Tiki-muséet. Å sitte her føles nesten ut som å være på en båt – med god utsikt til både havet og musikerne. Lokalet hadde overraskende god akustikk, og publikum satt tett opp til musikerne – et perfekt lokale for intimkonserter. At man kunne høre vindsus og bølgeskvulp gjennom vinduene, ga musikkreisen en ekstra dimensjon – og man kan bare spørre seg hvorfor dette ikke brukes som konsertlokale oftere, og håpe at kanskje flere kan la seg inspirere nå.

26 år gamle David Coucheron er festivalen grunnlegger og kunstneriske leder, og vokste opp på Nesodden sammen med søsteren og pianisten Julie Coucheron. Både David og Julie lever i dag i USA, og David er USAs aller yngste konsertmester, da han i 2010 ble ansatt i Atlanta Symphony Orchestra. Han synes det er fint å være på besøk hjemme i Norge, og han og Julie håper å fortsette å utvikle festivalen på Bygdøynes i årene fremover:

– Da vi bestemte oss for å lage festival i Norge, tenkte vi raskt på sjøen, da Norge alltid har vært en veldig maritim nasjon, sier David, som kan fortelle at han også er svært glad i sjøen fordi han vokste opp ved fjorden og var i seilbåt fra barnsben av.

– Vi håper at dette blir en årlig festival om sommeren, med det beste av det beste av unge, internasjonale musikere.

De er glade for at de fikk bruke Kon-Tiki-navnet, og Julie kan fortelle at de godt kan tenke seg å utvide med flere konserter og master classes de neste årene:

– Vi er åpne for idéer! smiler det engasjerte søskenparet.

Thor Heyerdahl Jr. koste seg på konsert

– Dette var fantastisk moro! Kunne jo ønske at konserten hadde vært mulig å gjennomføre på selve Kon-Tiki-muséet, men vi har ikke så passende lokaler som dette, sier Thor Heyerdahl jr. entusiastisk etter konserten, som han åpnet og presenterte ved å holde en tale. Han er glad for at de unge kunstnerne ønsket å bruke Kon-Tiki-navnet, og forteller leende at han faktisk er fjern slektning med søsknene Couceron:

– Jeg er syvmenning med faren til Julie og David!

Aldri vært på kammermusikkonsert før? Sjekk det ut nå.

Åpningskonserten ble avsluttet med Robert Schumanns Kvintett i Eb, opus 44 – og applausen ville ingen ende ta.

Musikken er det beste fra den klassiske musikktradisjonen, spilt av vitale, unge, spontane, avslappede og dyktige musikere. Å få sitte så nær utøverne er helt klart den beste måten å oppleve kammermusikk på.