aktiv i oslo ikon
Tips oss om arrangement
Registrer deg gratis her
søke ikon

Kalvekraft

Publisert: 25.01.2008 14:16 , av Sult

Hjemmelaget kalvekraftKraften bak Sult

En kraft uten det vi kaller de fire store grønnsakene, er som å spise en fiskesuppe uten fisk. De fire store er sellerirot, løk, gulrot og purre. Disse grønnsakene må være med i enhver kraft med respekt for seg selv. Salt er ikke tilsatt i noen av kraftene fordi det bidrar til at smaken binder seg i ingrediensene. Det er bedre å smake til med salt og pepper når kraften er ferdig.

  • Tre kilo kalvebein, gjerne fra lår eller bog/skulder
  • To hele løk
  • To hele hvitløk
  • Tre gulrøtter
  • En liten sellerirot
  • En purre
  • Fire laurbærblad
  • En neve hel sort pepper
  • En liten boks tomatpuré, type Grimstad
  • En halv flaske rødvin. Bruk en tørr rødvin, gjerne polets egen stolthet, Rødvin.
  • Har du noen grønnsaker som har sett sine beste dager, så legg dem i gryta – de er med på å sette et særpreg på kraften.

Brun kraft

  1. Brun beina i en langpanne på 250 grader i 45 minutter til de er godt stekt. Da slipper du å ha i sukkerkulør etterpå.
  2. Legg beina og sjyen i en gryte. Ha oppi laurbærblad og pepper.
  3. Hell i så mye vann at det dekker beina.
  4. La blandingen småkoke i sju timer på svak varme. Spe med vann.
  5. Kutt alle grønnsakene grovt og brun dem i stekepanna.
  6. Ha tomatpuré og grønnsaker i kraftblandingen og la det småkoke i en time til.
  7. Sil kraften over i en mindre gryte.
  8. Hell i rødvin. Kok inn kraften til en tredel over sterk varme.
  9. Fjern fett og urenheter med en øse. Dette er en prosess som foregår hele tiden. Det heter å skumme kraften. Du skjønner hvorfor etter første gang.

Resultatet er en liter brun fyldig kraft. Følger du denne oppskriften slipper du alt som heter jevning, sukkerkulør og andre juksemidler. Ethvert hjem med stolte kjøkkentradisjoner lager variasjoner av denne kraften. Frys ned kraften i beger. På Sult regner vi som regel 0,75 desiliter kraft til hver person.

Lys kraft
Bruk samme fremgangsmåte som til brun kraft, men bein og grønnsaker skal ikke brunes. Vin må tilsettes ut fra hva kraften skal brukes til. Blancher beina. Det vil si kok beina, sil av vannet og kok opp på nytt. Ellers er det bare å følge opp oppskriften som til brun kraft.