Søk i Aktiv i Oslo

Juleribbe

Oppskrift på tradisjonell juleribbe

Juleribbe er en vanlig middag på julaften i mange norske hjem. Juleribbe med poteter, surkål og annet tilbehør hører julen til. Her finner du oppskrift på tradisjonell juleribbe.

Juleribbe

Sag over beina på undersiden med en fintagget sag. Lag 6-8 cm lange porsjonsbiter. Sag bena helt over, men sag ikke inn i kjøttet. På midtribbe må ryggbeinet på kotelettkammen sages over med ca. 2 cm mellomrom (da blir det enklere å skjære opp skiver etter steking). Butikken kan også gjøre dette for deg.

Du lager ruter i svoren ved å skjære gjennom den og ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbe-beina blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking.

Gni inn ribba med salt og pepper 1-2 dager før steking! La den ligge kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Tips for sprø svor: Legg ribba i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Når du bygger den opp, må du passe på så den ikke blir høyere på en av sidene. Dette gjelder spesielt for midtribbe. Hell ca. 2 dl vann i langpannen og dekk ribba med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping.

Forvarm ovnen til 230 grader. Sett den foliekledde langpannen med ribba og vannet midt i ovnen i ca 30 minutter. Nå “blåser” ribba seg litt opp og svoren spriker.

Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur til ca. 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1,5 time for tynnribbe og ca. 2 – 2,5 timer for midtribbe).

Ofte får ribba prø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

La ribba hvile i ca 20 minutter før du skjærer den opp ! Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål – og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær m.m.
Vel bekomme!

Se også siden med julemat på Aktiv I Oslos juleguide.

Pinnekjøtt finner du her.

Medisterkaker oppskrift her.

Til julemat hører dessert! Her finner du oppskrift på riskrem.

Minst syv sorter til jul! Julekaker finner du oppskrift på her.

Ribbe a lá huskokken:
Se oppskriften på ribbe med rødkål og stekte epler her.